Πρόωρο μωρό σε υγρό στοιχείο

ΕΡΩΤΗΣΗ

Καλημέρα σας. Έχω μια κόρη 3 μηνών (που γεννήθηκε όμως πρόωρα στην 35η εβδομάδα).

Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν μπορω να την βάλω στην θάλασσα τώρα και αν μπορεί να παρακολουθήσει μαθήματα babysweeming σε πισίνα, απο 4 μηνών και μετά. Έχω ακούσει ότι βοηθάει πολύ στην ανάπτυξη και την σχέση της με το υγρό στοιχείο αργότερα. Ισχύει αυτό;

Και αν ναι αξίζει να μπει σε κινδυνο για τυχόν διάφορες λοιμώξεις όπως ουρολοιμώξεις ή κάτι άλλο; Από ποια ηλικία θα ήταν καλό να συμετέχουν τα παιδία, ειδικότερα τα κορίτσια, σε τετοιου είδους δραστηριότητες;

Ευχαριστώ εκ των πρωτέρων.
Σοφία Μ., Θεσσαλονίκη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 

Παρόλο που δεν υπάρχει ερευνητικά τεκμηριωμένη σύσταση για τη μικρότερη ηλικία που ένα μωρό μπορεί να μπει στη θάλασσα, οι περισσότεροι παιδίατροι συστήνουν αυτό να γίνει γύρω στους 6 μήνες. Αυτή είναι η ηλικία που από όσο γνωρίζω τα περισσότερα προγράμματα baby swimming αποδέχονται εγγραφές.

Πέρα όμως από την ηλικία έναρξης, στην οποία θα μπορούσε κανείς να είναι πολύ ευέλικτος, υπάρχουν ορισμένα ζητήματα πολύ πιο σημαντικά που κανείς πρέπει να εξετάσει:

1. Tην καθαρότητα των νερών. Για την ανοιχτή θάλασσα υπάρχει ιστοσελίδα του υπουργείου περιβάλλοντος όπου δίνονται στοιχεία από μετρήσεις που έχουν γίνει σε πολλές παραθαλάσσιες περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Για τις πισίνες πρέπει να ζητήσετε πληροφορίες σχετικά τον τρόπο καθαρισμού που χρησιμοποιεί ο ιδιοκτήτης

2. Τα μέτρα ασφάλειας και σωστικά μέσα που διαθέτει ο χώρος. Για παιδιά μικρότερα από 3 έτη η αναλογία παιδιού- επιβλέποντα είναι 1-1 και η απόσταση πρέπει να είναι ίση με το μήκος του άνω άκρου του ενήλικα.

3. Το ατομικό ιστορικό του παιδιού. Μωρά π.χ με κάποιο ιστορικό ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό άσθματος ή που έχουν νοσήσει από βρογχιολίτιδα μπορεί να παρουσιάσουν επεισόδια ασθματικής βρογχίτιδας όταν εκτίθενται σε χλωριομένο νερό.

Η κολύμβηση στη βρεφική ηλικία είναι μια πολύ ευχάριστη εμπειρία και για τους γονείς και για τα μωρά, όμως δεν έχει βρεθεί ότι τα βοηθά ώστε να μάθουν να κολυμπούν νωρίτερα. Στις περισσότερες περιπτώσεις το μυοσκελετικό τους σύστημα δεν είναι έτοιμο να κατακτήσει αυτή τη δεξιότητα πριν από τα 4 χρόνια, ηλικία κατα την οποία ξεκινούν τα περισσότερα προγράμματα κολύμβησης για παιδιά.

ΠαιδίατροςMSc, MRCPCH, PgDip (Allergy)
 Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας I.B.C.L.C.
www.paedhealth-development.gr

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *