Αποθηλασμός μετά από 19 μήνες

Αποθηλασμός μετά από 19 μήνες

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θηλάζω τη μικρή μου 19 μήνες. Ξένο γάλα έχει πιεί 3 φορές στη ζωή της.

Το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να αποθηλάσω και δεν ξέρω τον καλύτερο τρόπο για να είναι λιγότερο ψυχοφθόρο για το παιδί. Ο γυναικολόγος πρότεινε να πάρω χάπια για 5 ημέρες το θεωρώ όμως πάρα πολύ τραυματικό να το σταματήσω έτσι απότομα. Θέλω να τονίσω ότι δεν τρώει πολύ (είναι 9700γρ), δεν δοκιμάζει ξένο γάλα ούτε για πλάκα και δεν παίρνει μπιμπερό. Όποτε με βλέπει καθιστή στον καναπέ ορμάει πάνω μου και θέλει να θηλάσει!

Ευχαριστώ πολύ που ακούσατε το πρόβλημά μου.
Σταυρούλα Κ., Κοζάνη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 

Kαταρχήν συγχαρητήρια για την απόφασή σας να θηλάσετε και να προσφέρετε μητρικό γάλα στο παιδί σας και στη διάρκεια του δεύτερου χρόνου ζωής του.

Παρόλο που η απόφασή σας αυτή μπορεί ενδεχομένως να φαίνεται παράδοξη σε ανθρώπους του περιβάλλοντός σας, εντούτοις η σύσταση διεθνώς είναι ότι το μητρικό γάλα είναι το καλύτερο γάλα για τα βρέφη μέχρι τά δυο χρόνια ζωής και ακόμα και μετά από τα δυο.

Μετά από την σύντομη αυτή εισαγωγή θα ήθελα να σταθώ στα εξής σημεία:

1. Υποθέτω ότι το παιδί σας πλέον έχει σταθερές ώρες φαγητού σε ότι αφορά τα γεύματα στερεών. Με βάση αυτό καλό είναι να του δώσετε να καταλάβει ότι ότι και ο θηλασμός προσφέρεται σε συγκεκριμένες ώρες, π.χ. πρωινό και απογευματινό γεύμα. Έτσι θα αποφύγετε αυτό που περιγράφετε ότι ανα πάσα στιγμή ζητά να θηλάσει. Βεβαίως είναι πιθανόν να διψά στα μεσοδιαστήματα ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι. Γι αυτό φροντίστε να έχει εύκολη πρόσβαση σε νερό π.χ. ένα ποτηράκι ανα πάσα στιγμή κοντά του.

2. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο αποθηλασμός μπορεί να γίνει βαθμιαία χωρίς να είναι τραυματικός για το παιδί. Μπορείτε για παράδειγμα να δοκιμάσετε να παραλείψετε π.χ. το βραδυνό του γεύμα προσφέροντάς του μια άλλη πηγή γαλακτοκομικών ή κάτι που θα έτρωγε ευχάριστα και νερό. Συχνά τα παιδιά μέσα από αυτή τη διαδικασία αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι πλέον δε χρειάζονται το γάλα της μαμάς.

Εάν αρνείται να πιεί οποιοδήποτε άλλο γάλα, συζητήστε με τον Παιδίατρό σας εναλλακτικές πηγές ασβεστίου στο μεταβατικό διάστημα, σας βεβαιώνω ότι υπάρχουν πολλές.

ΠαιδίατροςMSc, MRCPCH, PgDip (Allergy)
 Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας I.B.C.L.C.
www.paedhealth-development.gr

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *