Οι “ειδικοί” απαντούν # 85 – Θέμα: Θηλασμός και συμπλήρωμα

Οι “ειδικοί” απαντούν # 85 – Θέμα: Θηλασμός και συμπλήρωμα

ΕΡΩΤΗΣΗ

Γιατρέ μου, ζητώ συγγνώμη που σας ενοχλώ ξανά, μα είμαι σε αδιέξοδο.

Θηλάζω τον 6,5 μηνών γιο μου αποκλειστικά κι εδώ και ένα μήνα τρώει εκτός από φρουτόκρεμα για δεκατιανό και κρέμα ρυζάλευρο χωρίς ζάχαρη για απογευματινό τις ώρες που λείπω στη δουλειά.

Στην αρχή έπαιρνε πολύ ικανοποιητικά βάρος, όμως τώρα τα πράγματα δυσκόλεψαν. Τον προηγούμενο μήνα δεν πήρε καθόλου, ενώ αυτόν πήρε μονάχα 300 γρ. Ο παιδίατρος με συμβούλεψε συμπλήρωμα (120 ml) σε κάθε γεύμα θηλασμού με ξένο γάλα και να μην του δώσω λαχανικά για μεσημεριανό πριν τον 7ο.

Φοβάμαι πως θα αποθηλάσω και δε θέλω. Το παιδάκι μου είναι χαρούμενο μετά από κάθε θηλασμό, κοιμάται 10 ώρες χωρίς διακοπή τη νύχτα, αλλά δε ζητάει να θηλάσει πάνω από 3 φορές το 24ωρο. Έχω κάποια άλλη επιλογή;

Κατερίνα Μ.
, Ηλιούπολη


Σημ.: έχουν δωθεί και άλλα συμπληρωματικά στοιχεία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 

Έχετε μόνο μία επιλογή: να βασιστείτε σε δεύτερη γνώμη, έγκυρη από επαγγελματία υγείας.

Το παιδί σας γεννήθηκε μεταξύ 9-25% στις καμπύλες βάρους για θηλάζοντα βρέφη. Συνέχισε εκεί και τώρα βρίσκεται και πάλι εκεί. Είναι στην ίδια καμπύλη, δεν ξέρω τι θεωρείται πρόβλημα. Πρέπει να πέσει πάνω από μία καμπύλη για να ανησυχήσω, ακόμα κι αν συμβεί αυτό υπάρχουν χίλια δυο πράγματα που μπορούν να γίνουν για να αυξηθεί το γάλα σας.

300 γρ σε αυτήν την ηλικία το μήνα είναι εκπληκτική ανάπτυξη. Αλλά το θέμα πρέπει αν πω και πάλι είναι ότι δεν έχει να κάνει με γραμμάρια, αλλά με ΣΩΣΤΕΣ ΚΑΜΠΥΛΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. Βγείτε από την πλάνη ότι τα παιδιά σας πρέπει να μεγαλώνουν παίρνωντας συγκεκριμένο αριθμό γραμμαρίων. Έλεος..

Χρειάζεται να πετάξετε τα συμπληρώματα, να ταίσετε τροφές το παιδί σας – αλήθεια υπάρχει κάποια έρευνα που αποτρέπει το τάισμα με λαχανικά με συμπληρωμένους 6 μήνες, θα τρελαθώ με αυτά που ακούω – . 

Το κυριότερο, πρέπει να πετάξετε ό,τι εμποδίζει την υγεία την δική σας και του παιδιού σας, δε μπορώ να γίνω περισσότερο σαφής… Υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια.

 

Παιδίατρος, M.R.C.P.C.H., D.C.H. I.B.C.L.C. 
www.pediatros-thes.gr

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

1 σχόλιο

  1. Έχετε δίκιο. Το έκανα ήδη, ο καινούργιος γιατρός με διαβεβαίωσε πως το παιδί αναπτύσσεται κανονικά, ούτε λόγος για συμπλήρωμα. Συνεχίζω με τις στερεές και το θηλασμό χωρίς ξένο γάλα. Σας ευχαριστώ πολύ και ζητώ ξανά συγγνώμη για το χρόνο σας. Είναι άσχημο για μια μητέρα να ακούει τη φράση "το μωρό υστερεί σε ανάπτυξη και ευθύνεται ο θηλασμός". Και δύσκολο να πείσει τους γύρω της πως δεν είναι έτσι και χρειάζεται μια δεύτερη γνώμη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *