Οι “ειδικοί” απαντούν # 146 – Θέμα: Νυχτερινός θηλασμός

Οι “ειδικοί” απαντούν # 146 – Θέμα: Νυχτερινός θηλασμός

ΕΡΩΤΗΣΗ

Καλησπέρα σας.
Έχω ένα κοριτσάκι 3 1/2 μηνών, την θηλάζω αποκλειστικά. Κατά τη διάρκεια της ημέρας την θηλάζω κάθε 3 ή 4 ώρες τη νύχτα όμως ξυπνάει κάθε 2 ή και συχνότερα ώρες.

Είναι φυσιολογικό; και τι θα μπορούσα να κάνω για να αυξηθούν τα διαστήματα τη νύχτα καθότι η έλλειψη ύπνου με εξαντλεί. Ο παιδίατρος μου είπε να της δώσω πριν κοιμηθεί ξένο γάλα. Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα την βοήθειά σας.

Σας ευχαριστώ.
Μαρία Ρ., Χαλκίδα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 

Καλημέρα Μαρία,
η ερώτηση σου είναι πολύ δικαιολογημένη. Άκουμε συχνά από φίλους και γνωστούς και διαβάζουμε σε βιβλία ότι τα μωρά κοιμούνται πολλές ώρες την νύχτα. Έτσι έχουμε λανθασμένες απαιτήσεις ως αναφορά τον νυχτερινό ύπνο τον μωρών. Κάθε μωρό είναι βέβαια μοναδικό και έτσι υπάρχουν και μωρά που κοιμούνται πολλές ώρες, καμία φορά και όλη νύχτα.

Τα μωρά δεν είναι φτιαγμένα από την φύση να κοιμούνται πολλές ώρες συνεχόμενα. Ο ενήλικας περνάει από ελαφρύ ύπνο σε βαθύ ύπνο, και πάλι πίσω σε ελαφρύ ύπνο σε περίπου 90λεπτα. Τα μωρά περνάνε τις ίδιες φάσεις του ύπνου σε μόνο 50-60 λεπτά και έτσι έχουν μια περίοδο ελαφριού ύπνου περίπου κάθε μια ώρα η και συχνότερα.

Στην περίοδο του ελαφρύ ύπνου τα μώρα είναι σε θέση να ελέγξουν εάν όλα είναι καλά, δηλαδή εάν πεινάνε, διψάνε, κρυώνουν ή απλά τους λείπει μια ζεστή αγκαλιά. Εάν τους λείπει κάτι ξυπνάνε. Είναι απολύτως φυσιολογικό και βοηθά το μωρό στο να επιζήσει. Δηλαδή δεν είναι ο στόχος σου να κάνεις το μωρό να κοιμάται πιο πολλές ώρες συνεχόμενες γιατί είναι κόντρα στην φύση του. Ξυπνάει γιατί όντως έχει κάποια ανάγκη.

Καταλαβαίνω όμως ότι και εσύ είσαι κουρασμένη και για να μπορείς να χαρείς το μωρό σου πρέπει να ξεκουράζεσαι. Έχω κάποιες προτάσεις που θα μπορούσες να δοκιμάσεις (δεν συνιστώ όμως να δώσεις ξένο γάλα).

● Προσπάθησε να περνάς πολύ ώρα μέσα στην ημέρα με το μωρό σου και να το ταίζεις συχνά.

● Βάλε ένα δικό σου ρούχο δίπλα της όταν κοιμάται για να σε αισθάνεται κοντά της.

● Όταν βλέπεις ότι περνάει μια φάση ελαφριού ύπνου, χάιδεψε την πλατούλα της η τραγούδα της (μπορεί να βοηθήσει και ο μπαμπάς).

● Προσπάθησε να την θηλάζεις ξαπλωμένη στο κρεβάτι για να κοιμηθείς και εσύ.

● Όποτε κοιμάται η μικρή, κοιμήσου και εσύ για να ξεκουράζεσαι.

Gabi Grupe-Κανελλοπούλου
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας I.B.C.L.C.


Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *