οι “ειδικοί” απαντούν # 145 – Θέμα: Μείωση μητρικού γάλακτος

οι “ειδικοί” απαντούν # 145 – Θέμα: Μείωση μητρικού γάλακτος

ΕΡΩΤΗΣΗ

“Ονομάζομαι Ανατολή και έχω ένα αγοράκι τεσσεράμισι μηνών. Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, ίσος και λίγο παραπάνω, παρατήρησα ότι έχει μειωθεί αρκετά το γάλα μου. Ενώ πριν ένα μήνα περίπου χρειαζόταν μόλις 30ml-60ml συμπλήρωμα (και αυτό όχι σε κάθε γεύμα), τώρα θέλει 90ml και πολλές φορές 120ml. Τις τελευταίες μέρες το βγάζω με το θήλαστρο για να δω περίπου την ποσότητα. Κάθε τέσσερις ώρες έχω περίπου 70-80ml γάλα.

Το μωρό τις τελευταίες 2 εβδομάδες έχει σταθερές ώρες φαγητού ανά τέσσερις ώρες, και το βράδυ 6-7 ώρες. Συμπλήρωμα άρχισα να του δίνω μετά τον δεύτερο μήνα αλλά πολύ λίγο. Το μωρό πλέον θηλάζει maximum 3-4 λεπτά από κάθε στήθος. Βέβαια ποτέ δεν θήλαζε πολύ ώρα, περίπου 7 λεπτά από κάθε στήθος. Τρώει πολύ γρήγορα, οπότε σε λίγο χρόνο άδειαζε το στήθος.

Θα ήθελα παρακαλώ να μου πείτε αν μπορεί να ξανά επανέλθει το γάλα, ώστε να μην χρειάζεται να του δίνω σκόνη, και αν ναι με ποιόν τρόπο.”

Αυτό είναι το μήνυμα που σας έστειλα πριν περίπου 1 εβδομάδα και δεν πήρα απάντηση (λόγω τεχνικού προβλήματος, όπως μου είπατε). Γι αυτό το λόγο, αποφάσισα να εφαρμόσω μόνη μου την τεχνική για τον επαναγαλακτισμό, που είδα στο site σας.

Κατάφερα μέχρι σήμερα να αυξηθεί το γάλα στο στήθος και από 80ml που έβγαζα με το θήλαστρο μετά από 4 ώρες, να βγάζω τώρα 130-140ml. Βέβαια το μωρό συνεχίζει να θηλάζει μόνο 3-4 λεπτά από το δεξί στήθος και 2 λεπτά από το αριστερό. Επίσης πιστεύω ότι όταν βγάζω το γάλα με το θήλαστρο είναι περίπου 130-140ml αλλά όταν θηλάζει το μωρό πίνει λιγότερο και χρειάζεται περισσότερο συμπλήρωμα.

Προσπάθησα επίσης 2 ημέρες μόνο να το θηλάζω, με αποτέλεσμα να τρώει κάθε 1-2 ώρες, ακόμα και τη νύχτα, και να γκρινιάζει συνέχεια επειδή δεν χόρτενε.

Θα ήθελα να μάθω τελικά αν θα καταφέρω να θηλάζω μόνο και να μην χρειάζεται καθόλου συμπλήρωμα.

Ευχαριστώ εκ τον προτέρων,
Ανατολή Α., Α. Λιόσια

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 

Γεια σου Ανατολή,
Λυπάμαι του υπήρχε τεχνικό πρόβλημα και χρειάσθηκε να περιμένεις τόσο. Χαίρομαι όμως που βρήκες πληροφορίες, προσπάθησες και έχεις και πολύ θετικά αποτελέσματα!

Το πρόβλημα τις χαμηλής παραγωγής είχε δημιουργηθεί επειδή το μωράκι δεν έμπαινε αρκετά συχνά στο στήθος και έτσι μεγαλώνοντας δεν μπόρεσε να σου αυξήσει την παραγωγή ανάλογα με τις ανάγκες του (και αναγκάστηκες να αυξήσεις το συμπλήρωμα). Όσο πιο συχνά αδειάζει το στήθος, τόσο πιο πολύ γάλα παράγεις. Αυτό το είδες και τώρα με τις αντλήσεις που κάνεις.

Θα μπορούσες να συνεχίσεις την προσπάθεια, που κάνεις ήδη με καλά αποτελέσματα, μέχρι να αυξηθεί η παραγωγή σου τόσο όσο να μην δίνεις συμπλήρωμα από ξένο γάλα. Παράλληλα θα θηλάζεις το μωράκι σου όσες φορές θέλει και για όση ώρα θέλει, χωρίς να κοιτάς το ρολόι.

Θα του δίνεις και από τα δύο στήθη. Όταν χάνει το ενδιαφέρον του, θα τον αλλάζεις μεριά, δίνοντας του το κάθε στήθος περισσότερες από μια φορά στο κάθε «γεύμα». Αυτό θα βοηθήσει την παραγωγή και θα πάρει πιο πολύ γάλα το μωρό.

Θα συνεχίσεις να δίνεις το γάλα από το μπουκάλι, αλλά πρώτα θα προσπαθείς να αδειάσει το στήθος. Το μπουκάλι θα το σταματήσεις σταδιακά και θα κοιτάς πάντα να έχει το μωράκι 6 βρεγμένες πάνες την ημέρα. Εάν τώρα δίνεις 240ml/24ωρό γάλα από το μπουκάλι (μητρικό και ξένο συμπλήρωμα) για της επόμενες 3 ημέρες θα δίνεις 210ml/24ωρό. Εάν δεις ότι όλα είναι καλά (βρεγμένες πάνες), κόβεις 30ml/24ωρό κάθε 3 μέρες μέχρι να θηλάζει αποκλειστικά.

Το ριζάλευρο δεν είναι κατάλληλο για τόσο μικρό μωρό. Δεν είναι ανάγκη να κοιμάται τόσες ώρες, καλύτερα να ξυπνάει για να θηλάζει, αφού το χρειάζεται.

Gabi Grupe-Κανελλοπούλου
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας I.B.C.L.C.


Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *