Οι “ειδικοί” απαντούν # 112 – Θέμα: Θηλασμός και κάπνισμα

Οι “ειδικοί” απαντούν # 112 – Θέμα: Θηλασμός και κάπνισμα

ΕΡΩΤΗΣΗ

Καλησπέρα,
έχω ένα κοριτσάκι 2 μηνών. Τρέφεται με μητρικό γάλα και κάποιες φορές με ξένο. Εγώ είμαι καπνίστρια και πριν ένα μήνα περίπου σταμάτησα τελείως το κάπνισμα με αποτέλεσμα να παρατηρήσω πως αυξήθηκε η ποσότητα του μητρικού γάλακτος. Στη συνέχεια όμως ξεκίνησα ξανά το κάπνισμα και πάλι βλέπω πως το γάλα έχει μειωθεί πλέον πολύ. Τώρα τρέφεται σχεδόν αποκλειστικά με ξένο γάλα.

Ήθελα να ρωτήσω, αν σταματήσω ξανά το κάπνισμα, υπάρχει περίπτωση να ξανά έχω γάλα αρκετό ώστε να τρέφεται με αυτό ή όχι.

Ευχαριστώ πολύ
Κωνσταντίνα Τ., Άλιμος


Σημ.: έχουν δοθεί και άλλα συμπληρωματικά στοιχεία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 

Με εξαίρεση το βαρύ κάπνισμα (ένα πακέτο την ημέρα και παραπάνω) η νικοτίνη με μερικά τσιγάρα δεν επηρεάζει δραματικά την παραγωγή της μαμάς σε γάλα. Μπορεί να επηρεάσει λίγο αλλά όχι σημαντικά. 

Μάλλον είχατε λάθος εντύπωση ότι δεν έχετε γάλα, με αποτέλεσμα να δώσετε πολύ συμπλήρωμα, πράγμα το οποίο έκανε πλέον πραγματικότητα την μειωμένη παραγωγή. Εάν θέλετε να έχετε γάλα αρκετό, πρέπει να κόψετε το συμπλήρωμα και να κάνετε επαναγαλακτισμό, δείτε ΕΔΩ

Ο θηλασμός λειτουργεί ως ζήτηση και προσφορά, όσο περισσότερο απαιτήσει το μωρό από το στήθος σας, τόσο περισσότερο το στήθος σας θα βγάλει. Αν το μωρό ικανοποιεί τις ανάγκες του με το μπουκάλι, η δική σας παραγωγή παραγκωνίζεται.

 Παπαβέντσης Στέλιος
 Παιδίατρος, M.R.C.P.C.H., D.C.H. I.B.C.L.C.
www.pediatros-thes.gr

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *