Οι “ειδικοί” απαντούν # 113 – Θέμα: Θηλασμός και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Οι “ειδικοί” απαντούν # 113 – Θέμα: Θηλασμός και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

ΕΡΩΤΗΣΗ

Καλημέρα. Απέκτησα την κόρη μου πριν από 20 ημέρες.

Από την πρώτη μέρα της γέννησης της δεν βρήκα την υποστήριξη που περίμενα στο θέμα του θηλασμού , ακόμα και μέσα στο μαιευτήριο ή τον παιδίατρό μου. Επιπλέον, ήδη από την τρίτη ημέρα από την γέννησή της , η μικρή παρουσίαζε συμπτώματα γοπ ( αναγωγές και έμετοι όλης της ποσότητας της ληφθείσας τροφής με τη μορφή “ρουκέτας”). Συνέχισα να θηλάζω αποκλειστικά παρότι οι μαίες έδιναν ξένο γάλα στη μικρή , το οποίο αντιλαμβανόμουν ότι επιβάρυνε το πρόβλημά της, καθώς μόνο με αυτό το γάλα έκανε εμετό και όχι όταν θηλαζόταν.

Στην 15η ημέρα, στην τακτική επίσκεψη στον παιδίατρο, διαπιστώθηκε ότι η μικρή πήρε μόνο 60 γρ βάρος και μου πρότεινε την σίτιση με γάλα εμπορίου και όχι μητρικό καθώς αυτό ήταν ικανό να της προσθέσει βάρος και να ικανοποιεί τις ανάγκες του παιδιού. Με ήδη διαγνωσμένη γοπ και με εναλλαγή αντιαναγωγικών και συμβατικών σκονών γάλακτος, αποφάσισα να παρακάμψω τις συμβουλές του παιδιάτρου μου και να θηλάζω αποκλειστικά τη μικρή μου, καίτοι αυτό ταλαιπωρεί και τις δυο μας, καθώς δεν έχω επαρκή ποσότητα γάλακτος, και την θηλάζω κάθε μιάμιση με δυο ώρες.

Το ερώτημά μου είναι το εξής: είναι δυνατόν να μην τρέφεται σωστά με το μητρικό γάλα, καθώς δεν παίρνει βάρος; να προσθέσω στο διαιτολόγιο της το αντιαναγωγικό γάλα; το θεωρώ βάρβαρο για το παιδί να πίνει γάλα-αλεύρι, μόνο και μόνο για να πάρει βάρος.

Ευχαριστώ πολύ
Εύα Σ., Τρίκαλα


Σημ.: έχουν δοθεί και άλλα συμπληρωματικά στοιχεία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 

Κοιτάξτε, καταρχήν θηλασμός κάθε 1½ με 2 ώρες την τρίτη εβδομάδα της ζωής είναι άκρως φυσιολογικός και δεν σημαίνει ανεπαρκή ποσότητα γάλακτος. Αν το παιδί δεν παίρνει βάρος, πρέπει να κάνετε επαναγαλακτισμό (ή αύξηση, εδραίωση της γαλουχίας σε αυτήν τη φάση), δείτε ΕΔΩ 

Το μωρό μπορεί να μην παίρνει βάρος ανεξάρτητα με τον τρόπο διατροφής γιατί έχει σημαντική ΓΟΠ. Δείτε ΕΔΩ για τρόπους αντιμετώπισης της ΓΟΠ.

Το γάλα σας είναι το καλύτερο για το παιδί σας, με την προϋπόθεση ότι μαθαίνετε πως να θηλάζετε σωστά, σωστή τοποθέτηση του παιδιού και πιάσιμο της θηλής, όπως και τεχνικές για να γίνει ο θηλασμός σας πιο αποτελεσματικός (μασάζ στο στήθος, θήλαστρο κλπ). 

Να προσθέσω ότι η μικρή γεννήθηκε με καισαρική πριν συμπληρώσει 39 εβδομάδες κύησης, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο για προβλήματα στη λήψη γάλακτος και για ΓΟΠ. 

Χρειάζεται τουλάχιστον εβδομαδιαία παρακολούθηση από επαγγελματία που ξέρει από θηλασμό. Με τέτοια βοήθεια θα μπορούσατε να θηλάσετε αποκλειστικά και με επιτυχία, δεν ξέρω όμως αν πρακτικά μπορείτε να την έχετε. Αν όχι, μελετήστε όσο μπορείτε όλες τις οδηγίες θηλασμού που υπάρχουν σε αυτό το σάιτ και ελέγξτε την πρόοδο του παιδιού σε βάρος κάθε εβδομάδα.

 



Παπαβέντσης Στέλιος
 Παιδίατρος, M.R.C.P.C.H., D.C.H. I.B.C.L.C.
www.pediatros-thes.gr

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

3 Σχόλια

  1. Είχε αλλεργίες σε κάποιες τροφές αλλά όπως μας είπε η αλλεργιολόγος ήταν στο όριο. Τώρα πια στην ηλικία των 5 ετών είμαστε μια χαρά.
    Αλλά είχε διαγνωσμένη ΓΟΠ. Είχαμε κάνει υπέρηχο στο Παίδων. Και αρκετά μεγάλη μάλιστα!

  2. H μη τελειόμηνη καισαρική είναι ένας από τους πιθανούς παράγοντες κινδύνου, όχι η αιτία της ΓΟΠ σε κάθε περίπτωση! Τα προβλήματα της μικρής σας ακούγονται αλεργικής φύσης, αν και δε μπορώ να σχηματίσω άποψη χωρίς αναλυτικό ιστορικό, κλινική εξέταση και εξετάσεις. Για τη "μιζέρια" της στο φαγητό κοιτάξτε το καινούργιο μου βιβλίο, μπορεί να πάρετε κάποια ιδέα για το χειρισμό της.

    Στέλιος Παπαβέντσης

  3. Δηλαδή στη μικρή μου, που έκανε παλλινδρόμηση στους 2,5 μήνες, μπορεί να έφταιξε το ότι γεννήθηκε στην 38η εβδομάδα;
    Επίσης να αναφέρω ότι έκοψε το θηλασμό, αναγκάστηκα να κόψω το γάλα μου, και μετά δεν ήθελε ούτε το μπιμπερό μέχρι που ξεκίνησε ειδικό σιρόπι! Λόγω αλλεργιών έπινε υποαλλεργικό γάλα και όταν μας ζήτησε η αλλεργιολόγος, σε ηλικία 15 μηνών, να τις δώσουμε εβαπορέ η μικρή έκοψε τελείως το γάλα για 6 μήνες. Το έπαιρνε μέσω της κρέμας!
    Ακόμα και τώρα έχουμε πρόβλημα με το φαγητό της. Γενικώς είναι λίγο 'μίζερη' που λέμε και με τις ώρες της. Πάντως τρώει απ' όλα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *