Θηλασμός: Ο μακροχρόνιος θηλασμός ίσως αυξάνει, αντί να μειώνει, τον κίνδυνο ατοπικής δερματίτιδας των βρεφών

Θηλασμός: Ο μακροχρόνιος θηλασμός ίσως αυξάνει, αντί να μειώνει, τον κίνδυνο ατοπικής δερματίτιδας των βρεφών

Ο μακροχρόνιος θηλασμός ίσως αυξάνει, αντί να μειώνει, τον κίνδυνο ατοπικής δερματίτιδας, που εκδηλώνει περίπου το 12% των βρεφών, υποστηρίζουν Ταϊβανοί ερευνητές με άρθρο τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Pediatric Allergy and Immunology.

Η ατοπική δερματίτιδα είναι μορφή εκζέματος που είναι κληρονομική και συνήθως εμφανίζεται πριν τον 12ο μήνα ζωής του παιδιού. Αν και μπορεί να διαρκέσει εφ όρου ζωής, συχνά εξαφανίζεται μέχρι το 5οέτος. Πέραν της γενετικής σχέσης, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν γιατί μερικά παιδιά εκδηλώνουν ατοπική δερματίτιδα και άλλα όχι.

Ερευνητές από την Ταϊβάν θέλησαν να δουν αν ο θηλασμός και ο χρόνος εισαγωγής των στέρεων τροφών έχει επίπτωση στην δερματοπάθεια.

Είναι ευρέως αποδεκτό ότι ο παρατεταμένος θηλασμός και η καθυστερημένη εισαγωγή των στερεών τροφών έχει οφέλη ως προς την ατοπική δερματίτιδα, αλλά δεν υπάρχουν ξεκάθαρες επιστημονικές αποδείξεις ότι οι πρακτικές αυτές προλαμβάνουν την εν λόγω πάθηση.

Επιστήμονες του Χριστιανικού Πανεπιστημίου Chang Jung συνεργαζόμενοι με άλλα ιδρύματα της Ταϊβάν μελέτησαν πληροφορίες από μεγάλη διαρκή μελέτη για τα παιδιά της χώρας.

Όταν τα παιδιά ήταν 6 και 18 μηνών, οι γονείς τους παρείχαν σχετικές πληροφορίες για τον εαυτό τους, τα παιδιά, και το περιβάλλον τους. Οι γονείς απάντησαν και σε ερωτήσεις για το κάπνισμα, τις αλλεργίες, και το μορφωτικό τους επίπεδο. Επίσης δήλωσαν αν το παιδί είχε θηλάσει και πότε είχαν ξεκινήσει να του δίνουν στέρεες τροφές και κατά πόσο είχε διαγνωστεί με ατοπική δερματίτιδα.

Στους 18 μήνες, 2.449 εκ των 20.172 παιδιών (περίπου 12%) είχαν διαγνωστεί με ατοπική δερματίτιδα.

Οι ερευνητές εξαίρεσαν μεγάλο αριθμό παιδιών που είχαν διαγνωστεί πριν τον έκτο μήνα, υπό τον φόβο ότι οι γονείς μπορεί να είχαν αλλάξει τον τρόπο που τα παιδιά σιτίζονταν μετά την διάγνωση, στρεβλώνοντας λοιπόν τα στοιχεία. Εκ των 18.773 παιδιών που απέμειναν, τα 1.050 (σχεδόν 6%) είχαν διαγνωστεί με ατοπική δερματίτιδα μέχρι την ηλικία των 6 και των 18 μηνών.

Μετά από συνεκτίμηση των πιθανών παραγόντων κινδύνου, όπως οι γονεϊκές αλλεργίες και τα κατοικίδια ζώα, η δευτεροπαθής έκθεση στον καπνό και η μούχλα στο σπίτι, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόνο ο παρατεταμένος θηλασμός δεν προστάτευε τα παιδιά από την πάθηση, αλλά φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο, το παιδί να έχει δερματίτιδα σε ηλικία 18 μηνών.

Οι επιστήμονες αναγνωρίζουν ότι τα αποτελέσματα έρχονται σε αντίθεση με παλαιότερα στοιχεία που δείχνουν ότι ο θηλασμός μειώνει το ενδεχόμενο εκζέματος.

Επισημαίνουν ωστόσο ότι οι προηγούμενες μελέτες είχαν επικεντρωθεί στον αποκλειστικό θηλασμό, κάτι που δεν έγινε στην ταϊβανέζικη έρευνα, καθώς ελάχιστοι γονείς θήλαζαν το παιδί, χωρίς την προσθήκη άλλων υγρών ή στερεών τροφών. Αυτό δεν μπορεί να αποκλείσει τα πιθανά οφέλη του αποκλειστικού θηλασμού στην ατοπική δερματίτιδα.

Πάντως από την μελέτη διαπιστώνεται ότι η καθυστερημένη εισαγωγή των στερεών τροφών δεν επηρεάζει τον κίνδυνο ατοπικής δερματίτιδας, γεγονός που θα πρέπει να ωθήσει τους φορείς δημόσιας υγείας να αναθεωρήσουν τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες επί του θέματος.

Πηγή & φωτό: myhnews 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *