Οι “ειδικοί” απαντούν # 80 – Θέμα: Θηλασμός και στασιμότητα βάρους παιδιού

Οι “ειδικοί” απαντούν # 80 – Θέμα: Θηλασμός και στασιμότητα βάρους παιδιού

ΕΡΩΤΗΣΗ

Γειά σας. Ο γιός μου είναι 14,5 μηνών και τους τελευταίους τρείς μήνες δεν έχει πάρει καθόλου βάρος. Τον θηλάζω αλλά επειδηή νιώθω πως το γάλα μου δεν τον φτάνει προσπαθώ να του δώσω του εμπορίου όμως δεν το θέλει παρόλο που εχω αλλάξει πολλά, το πολύ να πιεί 70ml. Κι από φαγητό όμως οτι και να του μαγειρέψω δεν το τρώει. Το μόνο που τρώει είναι το αυγό του, λίγη φρουτόκρεμα (έτοιμη, με φρέσκα φρούτα δεν τη θέλει) και την απογευματινή κρέμα.

Κατά τα άλλα συμπληρώνει με θηλασμό όμως το βάρος του είναι πολύ λίγο για την ηλικία του (8200γρ) και σε πρόσφατες εξετάσεις ο σίδηρος του ήταν 12μg και ξεκίνησα να του δίνω ferrum hausmann.

Η παιδίατρος με συμβούλεψε να σταματήσω τον θηλασμό για να αρχίσει να τρώει και να αναπτύσσεται. Θα ήθελα τη γνώμη σας παρακαλώ.

Βιργινία Μ.
, Ηράκλειο


Σημ.: έχουν δωθεί και άλλα συμπληρωματικά στοιχεία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 

Ο μικρός σας από 1 μηνός ήταν στο 15% στις καμπύλες ανάπτυξης του ΠΟΥ, τον τελευταίο καιρό έπεσε λίγο πάνω από το 3%. Πολύ απλά, ήταν πάντα στο μικρό εύρος του φυσιολογικού, αλλά βέβαια τους τελευταίους μήνες κατεβαίνει.

Καταρχήν χρειάζεται πλήρης εκτίμηση (ιστορικό, κλινική εξέταση, οικογενειακό ιστορικό). Επίσης εξετάσεις αίματος (έχει αποκλειστεί αναιμία, πόσο είναι η φεριτίνη; Έχει αποκλειστεί η κοιλιοκάκη, η ουρολοίμωξη, έχει γίνει νεφρική – ηπατική λειτουργία;). Αν όλα αυτά έχουν ελεγχθεί και υπάρχει μόνο σιδηροπενία, η έλλειψη σιδήρου μπορεί να δικαιολογήσει ανορεξία και δίνοντάς του σίδηρο για 3 με 6 μήνες ίσως δείτε διαφορά στην όρεξη και στην πρόσληψη στερεών τροφών.

Το διατροφικό κομμάτι θέλει πλήρη εκτίμηση από ειδικό. Πως τρώει, παίρνει πρωτοβουλία, θέλει μόνο αλεσμένα, τον ενθαρρύνετε να τρώει από το τραπέζι σας κλπ. Σας προτείνω να διαβάσετε το καινούργιο μου βιβλίο “Προικισμένα μωρά εμπνευσμένοι γονείς: για μια άλλη προσχολική διατροφή” που βγαίνει σε κυκλοφορία τον Σεπτέμβριο από τις εκδόσεις Πατάκη. Θα αποφύγετε διαβάζοντάς το πολλά από τα συχνά λάθη που κάνουμε εμείς οι γονείς μικρών παιδιών με το φαγητό τους.

Ο θηλασμός δεν είναι το πρόβλημα. Τα παιδιά που θηλάζουν μακροχρόνια διαφέρουν ως προς τον τρόπο διατροφής. Δεν τρώνε τεράστια και λίγα γεύματα όπως έχουν συνηθίσει εκείνα που παίρνουν μπιμπερό, αλλά από λίγο και συχνά. Θέλει ενθάρρυνση να τρώει 3 γεύματα και 3 σνακ την ημέρα, φαγητό από το τραπέζι σας, μαλακά κομμάτια μη αλεσμένα.

 

Παιδίατρος, M.R.C.P.C.H., D.C.H. I.B.C.L.C. 
www.pediatros-thes.gr

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *