Οι “ειδικοί” απαντούν # 51

Θέμα: Θηλασμός και άντληση με θήλαστρο

Καλησπέρα σας,
Θα ήθελα προτίστως να σας ευχαριστήσω για την απρόσκοπτη παροχή πληροφοριών και για την πολύτιμη συμβολή κι αρωγή σας σε θέματα θηλασμού.

Έχω ένα κοριτσάκι 19 μηνών που τρέφεται με δικό μου γάλα εξ αρχής. Στην επίπονη προσπάθεια μου τους πρώτους μήνες θηλασμού να αυξήσω την παραγωγή γάλακτος με θήλαστρο (symphony medela διπλής άντλησης), είχα ως αποτέλεσμα η κόρη μου να αποδεσμευτεί από το στήθος. Της έδινα, βλέπετε, ό,τι έβγαζα κατά τη διάρκεια της ημέρας με μπιμπερό και το στήθος της φαινόταν εύλογα πιο δύσκολο… Έτσι μπήκα σε έναν κυκεώνα αντλήσεων κάθε 2-3 ώρες, για να παράγω ικανοποιητικές ποσότητες γάλακτος (περίπου 1 λίτρο την ημέρα).

Αυτό το έκανα για 9 μήνες. Έκτοτε μείωσα τις αντλήσεις σε 4 μέσα στη διάρκεια της ημέρας. Τον τελευταίο μήνα η ποσότητα του γάλακτος που παράγω έχει μειωθεί τραγικά. Αρρώστησε η κόρη μου για πρώτη φορά και τότε άρχισα να βλέπω τη μείωση. Τη δεδομένη στιγμή αντλώ 150 ml την ημέρα. Η ποσότητα είναι ελάχιστη και θα ήθελα να μου πείτε, αν έχω ελπίδες να διασώσω τη γαλουχία και με ποιον τρόπο… Πρέπει να αυξήσω τις αντλήσεις; κι αν ναι, πόσες αντλήσεις πρέπει να κάνω και ανά πόσες ώρες;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων,

Στέλλα Σ., Θεσσαλονίκη


Σημ.: έχουν δωθεί και άλλα συμπληρωματικά στοιχεία

Το γάλα που χρειάζεται η κόρη σας πλέον, εφόσον τρώει τυρί – γιαούρτι – γαλακτοκομικά γενικότερα, δεν είναι πάνω από 200-250ml την ημέρα. Αυτή είναι πάνω κάτω η φυσιολογική ποσότητα ανά 24ωρο που οι έρευνες δείχνουν ότι προσφέρει ο άμεσος θηλασμος σε αυτήν την ηλικία. Επομένως δεν είστε και πολύ μακριά.

Αν μπορείτε να κάνετε μία άντληση παραπάνω, ίσως βοηθήσει. Θα μπορούσατε επίσης να πάρετε για λίγο τριγωνέλλα ή μαγιά μπύρας. Χρησιμοποιείτε ακόμα το Symphony; Αν όχι, είναι μια σκέψη να επιστρέψετε για λίγο σε αυτό.

 

Παιδίατρος, M.R.C.P.C.H., D.C.H. I.B.C.L.C.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *