Θηλασμός και ίκτερος μωρού

Καλησπέρα.

Γέννησα πριν 34 μέρες ένα μωράκι 3700γρ. Παρουσίασε ίκτερο την 4η μέρα ο οποίος σταδιακά ανέβηκε με αποτέλεσμα να πρέπει να μείνει περισσότερο στο μαιευτήριο για να ακολουθηθεί η συνιστώμενη διαδικασία της “λάμπας”. Τελικά πήραμε το μωρό από το μαιευτήριο με ίκτερο 9.2. Σήμερα, 34 ήμερες μετά,, και μετά από δική μου πρωτοβουλί επειδή το παιδί συνέχιζε να είναι κίτρινο, κάναμε εξέταση χολερυθρίνης η οποία είχε το αποτέλεσμα 11.4. Να σημειώσω ότι θηλάζω αποκλειστικά.

Η παιδίατρος μας που μας είδε σήμερα μας πρότεινε διακοπή της μητρικής γαλουχίας για 2 ήμερες και φύλαξη του μητρικού γάλακτος σε κατάψυξη. Μετά από αυτό μας πρότεινε να κάνουμε ξανά εξέταση χολερυθρίνης αλλά και κάτι συμπληρωματικές εξετάσεις. Δεν μας ανησύχησε, μας εξήγησε ότι είναι πολύ σύνηθες μωράκια που θηλάζουν αποκλειστικά να διατηρούν τον ίκτερο για μεγαλύτερο διάστημα ακόμα και πέραν των 40 ήμερων.

θα ήθελα τη γνώμη σας για την πρόταση της παιδίατρου μας αλλά και την άποψη σας για το θέμα “παρατεταμένος ίκτερος και μητρικός θηλασμός”

Ευχαριστώ,
Χριστίνα Σ., Αθήνα

Σημ.: έχουν δωθεί και άλλα συμπληρωματικά στοιχεία,
ορατά μόνο από τη σύμβουλο

H διακοπή γαλουχίας λόγω ίκτερου για μωρό που δεν νοσηλεύεται, γενικά δεν δικαιολογείται.

Σας είπε ο γιατρός γιατί θεωρεί απαραίτητη τη διακοπή; Υπάρχουν ενδείξεις που τον κάνουν να ανησυχεί; Το μωρό πήρε μειωμένο βάρος; Έχει αδικαιολόγητη υπνηλία;

Θα έπρεπε να έχετε τουλάχιστον δυο ακόμη ζυγίσεις, αυτή των 20 ημερών και τουλάχιστον μία ακόμη. Χωρίς αυτές μόνο υποθέσεις μπορώ να κάνω.

ΥΓ: δεν έχω προσωπική άποψη, μεταφέρω μόνο τις επιστημονικά τεκμηριωμένες οδηγίες επίσημων φορέων, έτσι όπως έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά.

  • Αναλυτικά οι οδηγίες της Αμερικάνικης Ακαδημίας Παιδιάτρων ΕΔΩ
  • Συνοπτικά από τον παιδίατρο Jack Newman δείτε ΕΔΩ

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *