Εγκυμοσύνη: Κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου για τις εγκύους με ημικρανίες

Εγκυμοσύνη: Κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου για τις εγκύους με ημικρανίες

Οι ημικρανίες αυξάνουν ουσιαστικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Wake Forest με επικεφαλής την Δρ Σέριλ Μπούσνελ σημειώνουν ότι ο κίνδυνος παραμένει χαμηλός. Επίσης σχετίζουν τους πονοκεφάλους με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου, θρόμβων αίματος και υπέρτασης.

Υποψιάζονται ότι η ημικρανία θέτει επιπλέον στρες στον οργανισμό, όταν ήδη αυτός παλεύει με τον αυξημένο όγκο αίματος και τον καρδιακό παλμό. Επίσης, σημειώνουν ότι ίσως οι ημικρανίες να είναι ένδειξη ότι το καρδιαγγειακό σύστημα δεν λειτουργεί όσο καλά θα έπρεπε. Παλαιότερη έρευνα είχε διαπιστώσει ότι τα κύτταρα που σχηματίζουν τα εσωτερικά τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, τα ενδοθηλιακά κύτταρα, όπως ονομάζονται, ενδεχομένως να μη λειτουργούν σωστά στα άτομα με ημικρανίες.

Οι ημικρανίες αφορούν έως και στο 26% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας και περίπου το ένα τρίτο των γυναικών έχει ηλικία 35-39 ετών. Οι Αμερικανοί επιστήμονες βασίστηκαν σε στοιχεία που συνέλεξαν για 33.956 κυήσεις από το 2000 μέχρι και το 2006. Οι ημικρανίες κατά τη διάρκεια της κύησης σχετίστηκαν με 15πλάσια αύξηση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι ημικρανίες σχετίστηκαν επίσης με τριπλασιασμό του κινδύνου θρόμβων των φλεβών και διπλασιασμό του κινδύνου καρδιακής νόσου. Ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου κατά την κύηση ήταν χαμηλός, περίπου στις τέσσερις περιπτώσεις ανά 100.000 γεννήσεις. Ωστόσο, οι ιατροί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στην αντιμετώπιση των γυναικών με ενεργές ημικρανίες, και να θεωρούν τις ημικρανίες ως πιθανό δείκτη καρδιαγγειακών προβλημάτων. Πάντως, η μελέτη δεν θα πρέπει να αποθαρρύνει τις πάσχουσες από ημικρανίες να κυοφορήσουν, καθώς πολλές φορές η κατάσταση βελτιώνεται κατά τη διάρκεια της κύησης και έκτοτε δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Πηγή: zougla
Photo: istockphoto 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *