Παιδί: Πιο νόστιμα τα σνακ που απεικονίζουν παιδιούς ήρωες καρτούν

Παιδί: Πιο νόστιμα τα σνακ που απεικονίζουν παιδιούς ήρωες καρτούν

Το φαγητό γίνεται πολύ πιο νόστιμο, αρκεί να προσθέσει κανείς λίγη Ντόρα την Εξερευνήτρια ή μερικές κουταλιές Μπομπ Σφουγγαράκη και να τελειώσει το μαγείρεμα με ολίγη από Σρεκ. Αυτή τουλάχιστον είναι η άποψη των γευσιγνωστών ηλικίας 4 έως 6 που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα τρόφιμα που περιέχονται σε συσκευασίες στολισμένες με κάποιον παιδικό ήρωα, είναι πιο νόστιμα σε σχέση με πανομοιότυπα τρόφιμα που τους προσφέρονται σε απλές συσκευασίες.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για το συμπέρασμα μελέτης ειδικών του Κέντρου Ραντ του Πανεπιστημίου του Γέιλ που δραστηριοποιείται στην παχυσαρκία και έρχεται να καλύψει ένα κενό που υπήρχε στις έρευνες σχετικά με την επίδραση που μπορεί να έχουν στις διατροφικές επιλογές των παιδιών οι παιδικοί ήρωες που εμφανίζονται στις συσκευασίες τροφίμων, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η παρουσία τους στα σνακ έχει αυξηθεί σημαντικά, όπως και η παιδική παχυσαρκία, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί.

Στην έρευνα συμμετείχαν 40 παιδιά ηλικίας 4 έως 6 ετών. Το κάθε παιδί πήρε τρία διαφορετικά είδη -κρακεράκια, ζελεδάκια και καρότα- τα οποία τους δίνονταν είτε σε απλές είτε σε συσκευασίες στις οποίες απεικονίζονταν διάφοροι διάσημοι παιδικοί ήρωες καρτούν (Σρεκ, Ντόρα η Εξερευνήτρια και Σκούμπι Ντου).

Τα παιδιά δοκίμασαν και την απλή και τη συσκευασία με τον παιδικό ήρωα και ερωτήθηκαν αρχικά να δηλώσουν ποιο ήταν πιο νόστιμο. Το 50 με 55% των παιδιών δήλωσε πως πιο νόστιμο είναι αυτό με το καρτούν. Στη συνέχεια, ρωτήθηκαν ποιο σνακ προτιμούσαν και το 73-85% των συμμετεχόντων επέλεξε σαν σνακ το τρόφιμο που περιεχόταν στη συσκευασία με τους ήρωες.

Το συμπέρασμα 
Αποδεικνύεται επομένως πως η πλειονότητα των παιδιών διαλέγει, όταν τους δίνεται η επιλογή, το τρόφιμο που βρίσκεται στη συσκευασία με τον παιδικό χαρακτήρα. Η μελέτη αυτή μπορεί να αποτελέσει ένα καλό όπλο στον αγώνα κατά της παχυσαρκίας, αφού οι παιδικοί ήρωες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε πιο υγιεινά προϊόντα. 

Για παράδειγμα, το βρετανικό υπουργείο Υγείας σκοπεύει να… επιστρατεύσει τους Simpsons σε μία καμπάνια για να βελτιώσει τη διατροφή των παιδιών. Λίγο πριν αρχίσει η σειρά θα εμφανίζονται τα μέλη της οικογένειας Simpsons να τρώνε τα αγαπημένα τους σνακ όπως πίτσα και παγωτό. Αμέσως όμως τα σνακ θα εξαφανίζονται και θα παίρνουν τη θέση τους τροφές περισσότερο θρεπτικές όπως καρότα, μήλα, αχλάδια.

Το αντίστοιχο υπουργείο των ΗΠΑ χρησιμοποιεί για τον ίδιο λόγο τον Σρεκ ήδη από το 2005, όπως και την ίδια χρονιά, η Nickelodeon, η εταιρεία παραγωγής της Ντόρας και του Μπομπ Σφουγγαράκη (αυτοί οι δύο αποφέρουν 2 δισ. δολάρια ετησίως από την εμφάνιση τους σε διάφορα προϊόντα), έδωσε την άδεια να εμφανίζονται οι ήρωές της σε τρόφιμα όπως καρότα, σπανάκι και φρούτα.

Ωστόσο, προκύπτει πως η παρουσία τους σε υγιεινά προϊόντα δεν είναι αρκετή, αφού παράλληλα εμφανίζονται και σε άλλα προϊόντα, λιγότερα ωφέλιμα, όπως σε γεύματα φαστ φουντ ή σε μπισκότα. Για τον λόγο αυτό, οι υπεύθυνοι της έρευνας επισημαίνουν πως θα ήταν σωστότερο να αποσυρθούν πλήρως από τα ράφια. Οπως τονίζει η επικεφαλής της έρευνας, η Κριστίνα Ρομπέρτο, «τα παιδιά δεν κατανοούν τις προθέσεις του μάρκετινγκ με αποτέλεσμα να γίνονται ιδιαίτερα πιεστικά απέναντι στους γονείς».

Εξάλλου, η Ραχήλ Μπριγκς, διευθύντρια του τμήματος Σωστής Διατροφής στο Ιατρικό Κέντρο Μοντεφιόρε της Νέας Υόρκης και βοηθός καθηγητή Παιδιατρικής στο Κολέγιο Αλμπερτ Αϊνστάιν στη Νέα Υόρκη, θεωρεί πως η αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας τα τελευταία 30 χρόνια σχετίζεται με την εμφάνιση αγαπημένων παιδικών ηρώων σε ανθυγιεινά σνακ.

Πηγή & φωτό: myhnews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *