Το κατ’ οίκον τεστ ελέγχου για τον HPV μπορεί να σώσει ζωές

Το κατ’ οίκον τεστ ελέγχου για τον HPV μπορεί να σώσει ζωές

Τα κατ’ οίκον τεστ ανίχνευσης του HPV -του ιού που ευθύνεται για την πλειονότητα των περιστατικών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας- θα μπορούσαν να εντοπίσουν πολύ περισσότερους ασθενείς με τη νόσο, αναφέρουν Ολλανδοί ερευνητές, σώζοντας ενδεχομένως πολλές ζωές.

Παρά το γεγονός ότι τα προγράμματα προληπτικού ελέγχου του τραχήλου της μήτρας έχουν μειώσει σημαντικά τους θανάτους, εξηγούν οι επιστήμονες, δεν παύουν να υπάρχουν πολλές γυναίκες που αμελούν να επισκεφθούν το γιατρό τους για τακτικό έλεγχο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης τους, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό British Medical Journal, τα κατ’ οίκον τεστ ελέγχου για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) θα μπορούσαν να διπλασιάσουν τον αριθμό των διαγνώσεων που γίνονται σήμερα με τον τακτικό έλεγχο των γυναικών σε γυναικολόγο.

Στη μελέτη, οι ερευνητές έστειλαν ένα κατ’ οίκον τεστ ανίχνευσης του HPV σε σχεδόν 28.000 Ολλανδές γυναίκες που δεν είχαν ανταποκριθεί σε δύο προσκλήσεις επίσκεψης στο γιατρό για τον τακτικό έλεγχο, ενώ σε μια άλλη μικρότερη ομάδα γυναικών έστειλαν μια τρίτη πρόσκληση επίσκεψης στο γιατρό.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, πάνω από 25% των γυναικών που έλαβαν τα τεστ κατ’ οίκον ελέγχου για τον ιό πραγματοποίησαν την εξέταση και τους την επέστρεψαν, σε σύγκριση με μόνο μία στις επτά γυναίκες που ανταποκρίθηκε στην τρίτη υπενθύμιση για επίσκεψη στο γιατρό.

Οι γυναίκες που έκαναν το κατ’ οίκον τεστ και έλαβαν θετικό αποτέλεσμα παραπέμφθηκαν στη συνέχεια για περαιτέρω εξετάσεις, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι γυναίκες που δεν είχαν ανταποκριθεί στις προηγούμενες υπενθυμίσεις για επίσκεψη στο γιατρό είχαν υψηλότερο κίνδυνο παθολογικών αλλοιώσεων στον τράχηλο της μήτρας.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι πάνω από το ήμισυ των διαγνώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε χώρες που εφαρμόζονται προγράμματα προληπτικού ελέγχου γίνονται σε γυναίκες που δεν ελέγχονται τακτικά.

Σύμφωνα με τον Stephen Duffy από το Cancer Research UK, το κατ’ οίκον τεστ -η αποτελεσματικότητα του οποίου διερευνάται σήμερα και στο Ηνωμένο Βασίλειο- μπορεί να αποτελεί μια ενδεχομένως σωτήρια εναλλακτική επιλογή για τις γυναίκες που για διάφορους λόγους δυσκολεύονται να ακολουθήσουν το τόσο σημαντικό για την υγεία τους πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου για τον HPV.

Πηγή & φωτό: healthview.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *