Οι “ειδικοί” απαντούν # 12

Θέμα: Θηλασμός

Καλησπέρα.
Θηλάζω αποκλειστικά τον γιό μου εδώ και 2 μήνες. Το πρόβλημά μας είναι πως ενώ τρώει από το στήθος, αρχίζει και κλαίει και σταματάει το φαγητό. Γάλα υπάρχει, δεν έχω έλλειψη. Η παιδίατρος λέει πως τον πιάνουν οι κολικοί του. Βάρος παίρνει, δεν πεινάει.

Η αλήθεια είναι πως υποφέρει από πολλούς κολικούς, αλλά του δίνω το Ιnfacolic προτού φάει και πάλι δεν κάνει τίποτα. Δοκίμασα να του δώσω μπουκάλι και αντιδράει θετικότερα. Φοβάμαι όμως πως έτσι θα συνηθίσει στην ευκολία του μπουκαλιού και έχει γίνει μαρτύριο για εμένα η όλη ιστορία.

Δεν θέλω να κόψω το θηλασμό. Τί μπορώ να κάνω; Επίσης σημειωτέων, έχω κανονικά περίοδο πράγμα που τον τρέλανε εντελώς με τη μυρωδιά στήθους και γάλατος.

Πέτρα Α., Θεσσαλονίκη

Το γάλα μπορεί να αλλάζει λίγο γεύση κατά την περίοδο, δεν πιστεύω όμως ότι είναι η αιτία του προβλήματός σας.

Οι πιθανότητες είναι:

1) Να έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, δηλαδή να έρχεται το γάλα πίσω από το στομάχι στον οισοφάγο και το στόμα. Κάνει εμετούς, γουλίτσες; Την ώρα του φαγητού τεντώνεται σαν τόξο; Κάνει σαν να πνίγεται; Αν έχει κάποια ένδειξη από αυτά, θα μπορούσε να γίνει η αντιμετώπιση για ΓΟΠ από τον παιδίατρό σας (αλλαγές στάσης-θέσης, συχνά-μικρά γεύματα, ρανιτιδίνη-Brixoral κλπ).

2) Να έχει δυσανεξία στη λακτόζη. Είναι τα κακά του συχνά πράσινα; Πόσο συχνά τον ταίζετε; Πότε αλλάζετε στήθος; Για να αντιμετωπιστεί αυτό, φροντίζουμε να αδειάζει καλά ένα στήθος για 2-3 ώρες πριν φάει από το άλλο.

3) Να έχει ένα στοιχείο αλλεργίας. Πως είναι το δέρμα του; Στα κακά έχει συχνά βλέννη, είχε ποτέ αίμα; Υπάρχει οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών; Αν αυτή είναι μια πιθανότητα, χρειάζεται να δοκιμάσετε για δύο εβδομάδες τον αποκλεισμό από τη διατροφή σας όλων των γαλακτοκομικών και να δείτε για βελτίωση.

4) Έντονοι κολικοί. Αυτό είναι κακό γιατί δεν υπάρχει ιδιαίτερη θεράπεία -ούτε φυσικά το Infacolic- και πολύ καλό γιατί αν είναι κολικοί το παιδί σύντομα θα ηρεμήσει και το πρόβλημα θα περάσει συνήθως έως 3 μηνών.
 

Παιδίατρος, M.R.C.P.C.H., D.C.H. I.B.C.L.C.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Φιλικά,

η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *