Ευχέρεια επιλογής για την άδεια θηλασμού στις εργαζόμενες δίνει ο Άρειος Πάγος

Ευχέρεια επιλογής για την άδεια θηλασμού στις εργαζόμενες δίνει ο Άρειος Πάγος

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου κάνοντας δεκτή εισήγηση του εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Ιωάννη Τέντε, έκρινε με απόφασή της ότι οι εργαζόμενες μητέρες μπορούν να επιλέγουν εάν θα λαμβάνουν την άδεια θηλασμού και φροντίδας παιδιών εφάπαξ ή τμηματικά υπό την μορφή μειωμένου ωραρίου.

Προϋπόθεση για την επιλογή αυτή αποτελεί η συγκατάθεση του εργοδότη.
 
Η υπόθεση που απασχόλησε την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αφορούσε περίπτωση γυναίκας τραπεζοϋπαλλήλου, η οποία κατέθεσε αγωγή σε βάρος της τράπεζας στην οποία εργάζονταν, επειδή οι υπεύθυνοί της δεν έκαναν δεκτό το αίτημά της για εναλλακτική χορήγηση (συνεχόμενη) της άδειας φροντίδας του παιδιού της. Η μητέρα υποστήριξε ότι η άρνηση αυτή της Τράπεζας ήταν καταχρηστική.

Η Ολομέλεια Αρείου Πάγου με την υπ. αριθμόν 10/2010 απόφασή της έκανε δεκτά τα επιχειρήματα της εργαζόμενης και έκρινε ότι η άρνηση των εργοδοτών να κάνουν δεκτό το αίτημα υπαλλήλου τους για την λήψη συνεχόμενης άδειας ανατροφής τέκνου «αποτελεί εκδήλωση του διευθυντικού δικαιώματός τους» και υπόκειται σε έλεγχο για κατάχρηση δικαιώματος σύμφωνα με το άρθρο 281 του Αστικού Κώδικα. Κρίθηκε ακόμη ότι «η χορήγηση ή μη της συναίνεσης του εργοδότη εξαρτάται μεν από την εκ μέρους αυτού στάθμιση των λειτουργικών αναγκών και της αποδοτικότητας της επιχείρησης, υπόκειται, όμως, στον έλεγχο της ΑΚ 281, όπως και όλες οι άλλες εκδηλώσεις του διευθυντικού δικαιώματος.

Με το σκεπτικό αυτό η Ολομέλεια αναίρεσε την απόφαση του Εφετείου που είχε δεχθεί τα αντίθετα και παρέπεμψε πάλι την υπόθεση στο Εφετείο για νέα κρίση.

Πηγή & φωτό: protothema

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *