Οι “ειδικοί” απαντούν # 37

Θέμα: Θηλασμός και αίμα στα κόπρανα

Η μικρή μου είναι 6,5 μηνών τώρα. Θηλάζει αποκλειστικά από τη γέννησή της, εκτός από τις ημέρες που ήμασταν στη κλινική άπου ήπιε και ξένο γάλα.

Έχει περίπου 4 εβδομάδες τώρα που έχει συνήθως πράσινες κενώσεις, με βλέννες και τελευταία εμφάνισε και λίγο αίμα κάτι που το είχε ξαναεμφανίσει όταν ήταν 2 μηνών. Αφού αποκλείσαμε τότε με τη γιατρό κάποιο παθολογικό αίτιο κάνοντας καλλιέργεια κοπράνων, μου συνέστησε αποχή από γαλακτοκομικά κάτι που εφάρμοσα. Παράλληλα επειδή είχα και αρκετό γάλα, της έδινα 2 γεύματα από το κάθε στήθος. Από τότε δεν ξαναείχαμε το ίδιο έντονο πρόβλημα, αν και κάποιες φορές εμφανίζονταν πάλι πράσινες κενώσεις και βλέννες αλλά όχι αίμα. Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω ποια από τις δύο μεθόδους αντιμετώπισε το πρόβλημα.

Τα γαλακτοκομικά τα ξανάρχισα εδώ και 1,5 μήνα. Ξεκινήσαμε και ρυζάλευρο το οποίο το αναμειγνύω με δικό μου γάλα. Το στομάχι της δεν τη βγάζει κάθε μέρα τώρα, μπορεί να κάνει και 2 μέρες να ενεργηθεί.

Θα ήθελα να ρωτήσω αν το αίμα στα κόπρανα δηλώνει κάποια αλλεργία στο αγελαδινό γάλα, αν είναι θέμα δυσκοιλιότητας ή κάτι άλλο και αν πρέπει να συνεχίσω με το ρυζάλευρο.
Πάντως ξεκίνησα πάλι αποχή από τα γαλακτοκομικά!

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Δήμητρα Φ., Μεσολόγγι

Συγχαρητήρια για την πρόοδο της μικρής σας και την επιμονή σας στο θηλασμό της! 

Έχετε κάνει σωστές ενέργειες έως τώρα. Το πιο πιθανό είναι να έχει μια ήπια αλλεργία στο αγελαδινό γάλα, το οποίο μετά το χρόνο θα υποχωρήσει ή θα περάσει. Κάποιες εξετάσεις (ΙGE, γενική αίματος, ηωσινόφιλα) θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την πιθανότητα της αλλεργίας, εφόσον έβγαιναν θετικές.

Ειδικές εξετάσεις RAST για αλλεργία στο γάλα μπορεί να μην βγάλουν αξιόπιστο αποτέλεσμα σε αυτήν την ηλικία. Γενικότερα δεν θα συνιστούσα να κάνετε εξετάσεις, απλώς τις αναφέρω.

Μια μικρότερη πιθανότητα είναι να παίρνει το μωρό πολλή λακτόζη με το γάλα σας. Εάν θηλάζετε συχνά και αλλάζετε στήθος, μπορείτε πάλι να δοκιμάσετε το block feeding (δηλαδή τάισμα από το ίδιο στήθος για 2-3 ώρες).

Η μικρή σας είναι σε ηλικία εισαγωγής στερεών τροφών. Είναι καλό σιγά-σιγά να αρχίσει φρουτάκια, λαχανικά και τελικά κρεατάκι. Το ριζάλευρο δεν προσφέρει τίποτα ιδιαίτερο. Όταν αρχίσει να τρώει καλά στερεές τροφές, τα κακά της είναι πιθανό να σφίξουν και το πρόβλημα που αναφέρετε να περάσει.

Μια ιδέα για το πως να συνεχίσετε με τις κρεμούλες μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ
 
Καλή συνέχεια!

 

Παιδίατρος, M.R.C.P.C.H., D.C.H. I.B.C.L.C.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *