Εγκυμοσύνη: Οι γυναίκες που έχουν ιστορικό θνησιγένειας κατά τον πρώτο τοκετό, έχουν αυξημένη πιθανότητα θνησιγένειας και σε επόμενο τοκετό

Εγκυμοσύνη: Οι γυναίκες που έχουν ιστορικό θνησιγένειας κατά τον πρώτο τοκετό, έχουν αυξημένη πιθανότητα θνησιγένειας και σε επόμενο τοκετό

Οι γυναίκες που έχουν ιστορικό θνησιγένειας κατά τον πρώτο τοκετό, έχουν αυξημένη πιθανότητα θνησιγένειας και σε επόμενο τοκετό, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο BJOG.

Οι ερευνητές από το Μαιευτήριο του Αμπερντιν στην Σκοτία μελέτησαν αρχεία γεννήσεων όλων των γυναικών της Σκοτίας που είχαν κυοφορήσει δύο φορές την περίοδο 1981-2005 και διαπίστωσαν ότι εκείνες που είχαν θνησιγενές νεογνό κατά την πρώτη κύηση, είχαν διπλάσιο κίνδυνο θνησιγένειας στην δεύτερη εγκυμοσύνη.

Ο απόλυτος κίνδυνος είναι βέβαια μικρός, αλλά όσες είχαν ιστορικό θνησιγένειας, είχαν 2% αυξημένες πιθανότητες και για την δεύτερη εγκυμοσύνη. Το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες χωρίς ιστορικό θνησιγένειας είναι 0,4%.

Πιο αναλυτικά, εξετάστηκαν τα ιατρικά αρχεία 390.000 γυναικών που είχαν κυοφορήσει δύο φορές. Εξ αυτών 2.677 είχαν θνησιγενές έμβρυο κατά την πρώτη εγκυμοσύνη.

Η θνησιγένεια αναφέρεται στον εμβρυϊκό θάνατο που συμβαίνει στην 20η εβδομάδα κυοφορίας. Μεταξύ των συχνότερων αιτίων αναφέρονται η κακή εμβρυϊκή ανάπτυξη και τα προβλήματα του πλακούντα (ρήξη).

Επίσης συγκεκριμένες παθήσεις της μητέρας, όπως ο διαβήτης και η υπέρταση κύησης, αυξάνουν τον κίνδυνο θνησιγένειας.

Ορισμένες από τις προαναφερόμενες καταστάσεις όπως η ρήξη του πλακούντα και η προεκλαμψία τείνουν να επανεμφανίζονται και σε επόμενες κυήσεις. Και η επαναληπτικότητα εξηγεί γιατί οι γυναίκες με ιστορικό θνησιγένειας έχουν αυξημένο κίνδυνο και δεύτερου τέτοιου περιστατικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένες από τις αιτία της θνησιγένειας, όπως η προεκλαμψία, δεν είναι εύκολο να προβλεφθούν. Αλλά η αυξημένη ιατρική φροντίδα και η ενδεδειγμένη ιατρική παρακολούθηση αυξάνουν τις πιθανότητες πρώιμου εντοπισμού καταστάσεων που ίσως περιπλέξουν την κύηση.

Τέλος, το κάπνισμα κατά την διάρκεια της κύησης θα πρέπει να διακόπτεται, καθώς σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ρήξης του πλακούντα και κακή ανάπτυξη του εμβρύου.

Οι παχύσαρκες γυναίκες επίσης αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο θνησιγένειας, άρα η απώλεια των περιττών κιλών πριν από κάθε εγκυμοσύνη, είναι ενδεδειγμένη.

Πηγή & φωτό: myhnews


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *