Θέμα: Θηλασμός με γκρίνια
Καλή σας μέρα,
η κορούλα μου είναι 1 μήνα και κατά τα φαινόμενα υγιέστατη. Γεννήθηκε 3560 g κι αυτή τη στιγμή είναι 5000 g. Γέννησα με καισαρική μετά από 8 ώρες προσπάθειας για φυσιολογικό και καθόλου διαστολή, οπότε και ξεκίνησα να θηλάζω την δεύτερη ημέρα ενώ στο μαιευτήριο της έδιναν και συμπλήρωμα. Στο σπίτι ξεκίνησα τον αποκλειστικό θηλασμό με διάφορες δυσκολίες (μικρή παραγωγή στην αρχή, γκρίνια κλπ).
Την τελευταία εβδομάδα κι αφού έχω πλέον αυξήσει πολύ την παραγωγή μου χρησιμοποιώντας θήλαστρο καθημερινά, έχω πολύ γάλα. Το πρόβλημα είναι ότι η μικρή στα μισά περίπου γεύματα (ίσως στα 3-4 στα 8-10) ενώ δείχνει να πεινάει πολύ, θηλάζει με αγωνία για 1 λεπτό και μετά αρχίζει να κλαίει και να παλεύει με το στήθος. Προσπαθώ να την ηρεμήσω κάνοντας διαλείμματα με λογάκια ή μια μικρή βολτίτσα μες στο δωμάτιο αλλά αρχίζει τα ίδια! Αν την απομακρύνω τελείως κλαίει λίγο και μετά κοιμάται! Δεν ξέρω αν την παραταΐζω ή αν είναι νηστική!
Πάντως βρέχει τουλάχιστον 6-7 πάνες και κάνει κακά σχεδόν σε κάθε τάισμα (τις τελευταίες μέρες κάποιες φορές λίγο πράσινα μερικές φορές, οπότε και έκοψα οτιδήποτε με αγελαδινό γάλα). Πυρετό δεν έχει.
Ποιο μπορεί να είναι το πρόβλημα; ίσως το ότι τρώει σε ακανόνιστες ώρες; Στεναχωριέμαι που δεν ευχαριστιέται το θηλασμό…
Ιωάννα Ν., Πάτρα
Σημ.: έχουν δωθεί και άλλα συμπληρωματικά στοιχεία
Συγχαρητήρια για την προσπάθειά σας στο θηλασμό και για την επιτυχία του έως τώρα. Είχατε προβλήματα αρχικά, αλλά με θέληση τα ξεπεράσατε. Μόνο που πιθανό να πήγατε στο αντίθετο άκρο, αυτό της υπερπαραγωγής. Η μεγάλη ανάπτυξη της μικρής, οι έντονοι κολικοί της και τα πράσινα κακά υποδηλώνουν υπερπαραγωγή και λήψη μεγάλων ποσοτήτων λακτόζης.
Ο στόχος σας είναι τώρα να ρυθμίσετε την παραγωγή σας ακριβώς πάνω στις ανάγκες της μικρής. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψετε την συστηματική χρήση θηλάστρου. Επιπλέον, θα θηλάζετε μόνο από ένα στήθος τη φορά μέχρι να αδειάσει καλά΄και θα προσπαθείτε να την ταΐζετε για τουλάχιστον δύο ώρες από το ένα στήθος, για να μην παίρνει πολλή λακτόζη.
Η διαδικασία αυτή θα γίνει σταδιακά – αν οποιαδήποτε στιγμή νοιώθετε πρήξιμο στο στήθος και η μικρή δε θέλει να θηλάσει, θα βάζετε το θήλαστρο τόσο ώστε ίσα-ίσα να αποσυμφορηθείτε, όχι κανονική άντληση.
Επίσης αν το παιδί φαίνεται να ζητάει και το άλλο στήθος, θα το δώσετε κάποια στιγμή, οι κανόνες έχουν και τις εξαιρέσεις τους. Πάντως, σε γενικές γραμμές, σταματήστε την παρεμβολή του θηλάστρου, αφήστε το στήθος σας να πάρει το σήμα για το πόσο γάλα θέλει το παιδί και να προσαρμοστεί σε αυτό.
Δεν είναι πιθανό από αυτά που λέτε να πρόκειται για αλλεργία, οπότε θα σας συνιστούσα να τρώτε κανονικά γαλακτοκομικά και να μην περιορίζετε χωρίς λόγο τη διατροφή σας.
Τις αντλήσεις αλήθεια γιατί συνεχίζετε και τις κάνετε και τώρα; Αν είναι για να υπάρχει γάλα στο ψυγείο, θέλει πιο ήπια: μία φορά τις δύο ημέρες, ή όποτε αισθανθούμε λίγο πρήξιμο, 50-60ml και από τα δύο στήθη είναι αρκετά, χωρίς να “αδειάζουμε” το στήθος, απλή αποσυμφόρηση.
Καλή συνέχεια!
Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού
Στέλιος Παπαβέντσης, Παιδίατρος, M.R.C.P.C.H., D.C.H., IBCLC
Τέως Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com