Οι “ειδικοί” απαντούν # 35

Θέμα: Ψυχολογία γονέα – άγχος

Το μωράκι μου είναι 4 μηνών. Το θηλάζω και είναι κάτι ανεπανάληπτο. Δυστυχώς στην διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά, δημιουργήθηκαν οικογενειακά προβλήματα που με ανάγκαζαν να κλαίω πολύ (τουλάχιστον στην εγκυμοσύνη). Τώρα κάνω πολύ μεγάλη προσπάθεια να μην με αγχώνουν. Τα καταφέρνω σε πολύ μεγάλο βαθμό, παρ’ όλα αυτά, κάποιες φορές λυγίζω και κλαίω, συνήθως όταν θηλάζω. Δεν το θέλω αλλά… Φοβάμαι μην κάνω κακό στο παιδί μου. Πιστεύετε ότι του μεταφέρω το άγχος και την αρνητική ενέργεια;

Αδαμαντία Α., Χαλκίδα

Θετικές αλληλεπιδράσεις μητέρας-βρέφους είναι ουσιαστικής σημασίας για την ανάπτυξη της σχέσης μητέρας-βρέφους
(Broussard και Hartner, 1971; Broussard, 1994; Fowles και Horowitz, 2006). 

Το βρέφος δεν αισθάνεται μόνο την παρουσία σας αλλά και τη διάθεση σας. Τα βρέφη ανταποκρίνονται στη μυρωδιά, την αφή και την διάθεση των μητέρων τους και ο θηλασμός αντανακλά την άμεση ανταπόκριση από την μητέρα στις ανάγκες τους.

Έτσι, ένα αρνητικό ή θετικό κλίμα μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο την σωστή αντίληψή των μητέρων για τη συμπεριφορά των βρεφών τους αλλά και να έχει επιλεκτικές επιπτώσεις στην αλληλεπίδραση μητέρας-βρέφους (Hoffman, Drottar, 2006). 

Δώστε λίγη ηρεμία στον εαυτό σας και απολαύστε την περίοδο θηλασμού που αποτελεί τα πρώτα θεμέλια εμπιστοσύνης όχι μόνο ανάμεσα σε εσάς και το βρέφος σας αλλά και ανάμεσα σε αυτό και τον έξω κόσμο.

Σύμβουλος – Ψυχοθεραπεύτρια

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *