Οι “ειδικοί” απαντούν # 25

Θέμα: Μωρό – Επικοινωνία

Το μωράκι μου είναι 4 μηνών. Εδώ και 1,5 μήνα όταν του μιλάω με κοιτάζει στα μάτια, στο στόμα, μου δείχνει απόλυτη προσοχή , “συμμετέχει” στην “συζήτησή” μας βγάζοντας διάφορους ήχους. Σχεδόν όλη μέρα του μιλώ. Πιστεύω ότι έτσι τον βοηθώ να “λυθεί” η γλώσσα του. Είναι σωστός ο τρόπος μου; Υπάρχει κάτι άλλο που μπορώ να κάνω;

Ευχαριστώ
Αδαμαντία Α., Χαλκίδα

Γειά σας.
Ιδιαίτερη προσπάθεια για μετάδοση συνεχώς νέων πληροφοριών ή επανάληψη των ιδιων σε ένα μωρό αυτής της ηλικίας δεν θα έλεγα ότι μπορεί να προσφέρει κάτι το ιδιαίτερο. 

Δεν υπάρχουν μελέτες που να δείχνουν ότι η επικοινωνιακή υπερφόρτωση από πλευράς της μητέρας σε τέτοιες ηλικίες θα κάνει το παιδί πιο έξυπνο ή πιο “επικοικωνιακό”. 

Αντιθέτως, από προσωπική εμπειρία, κάτι τέτοιο θα έλεγα ότι μπορεί να υπερφορτώσει το μωρό με πιο πολλές πληροφορίες από αυτές πού μπορεί να επεξεργαστεί μια δεδομένη στιγμή και να το κουράσει. 

Σίγουρα θέλει το χρόνο του κάθε μωρό, μέσα σε φυσιολογικά πλαίσια οικογενειακής επικοινωνίας, για να μεγαλώσει όπως θα περιμέναμε.

Με εκτίμηση,
Λογοθεραπεύτρια-Λογοπεδικός

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

1 Σχόλιο

  1. Χωρίς να θέλω να προσβάλω τη γνώμη της λογοπεδικού θα διαφωνήσω μαζί της! Νομίζω πως δεν κατάλαβε την ουσία της ερώτησης! Σίγουρα η παραπάνω μαμά δεν περιμένει να μιλήσει το μωρό της πχ 6 μηνών!

    Θεωρώ πως σε αυτές τις ηλικίες βοηθά πολύ ο τρόπος που ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να επικοινωνήσουν και σίγουρα έχουμε την κρίση να διαβάσουμε τα σημάδια του μωρού μας και να μην τα κουράσουμε…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *