Οι “ειδικοί” απαντούν # 24

Θέμα: Αποθηλασμός

Η μικρή μου είναι 17 μήνων και συνεχίζει να θηλάζει 3 φορές την ημέρα, πρωί-μεσημέρι-βράδυ. Θήλαζε πάντα αποκλειστικά αλλά ποτέ δεν ήταν ιδιαίτερα λάτρης του στήθους. Τον καιρό που θήλαζε αποκλειστικά θήλαζε για περίπου 6 λεπτά απο το κάθε στήθος. Όταν άρχισε την στέρεα τροφή μειώθηκε αισθητά η παραγωγή μου με αποτέλεσμα να μπω σε διαδικασία επαναγαλακτισμού.

Αυτό που με ανησυχεί τώρα είναι ότι θηλάζει για περίπου 1-2 λεπτα απο κάθε στήθος. Αρκείται με αυτήν την ποσότητα; Μήπως θέλει να απογαλακτίσει;

Να αναφέρω ότι είναι ένα παιδί με πολλές αλλεργίες (γάλα αγελάδος , αυγό, μοσχάρι, σόγια, καλαμπόκι ,πορτοκάλι, σε πολλά παιδιατρικά φάρμακα (την ξεκινησα ομοιπαθητική)).

Σε περίπτωση που θέλει να απογαλακτίσει τί γάλα μπορεί να πίνει εκτός απο αυτά τύπου Neocate; Μπορώ να κάνω κάτι ώστε να μην διακοπεί ο θηλασμός;

Σας ευχαριστώ.
Ασπασία Κ., Θεσσαλονίκη

Εφόσον καταναλώνει ποικιλία στερεών τροφών κατά τη διάρκεια της ημέρας από το οικογενειακό τραπέζι, δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα. Αυτή θα καθορίσει αν θα σταματήσει το στήθος ή αν θέλει να συνεχίσει ως έχει. 

Δεν ξέρω αν της δίνετε καθόλου γαλακτοκομικά -ίσως τρώει λίγο κατσικίσιο τυρί ή πρόβειο γιαούρτι; Αν ναι, μπορεί να καλύπτεται μια χαρά από αυτά. Θα μπορούσατε να της δοκιμάσετε εάν θέλετε κατσικίσιο γάλα. Πόσο σοβαρή και αποδεδειγμένη είναι η αλλεργία της; Έχετε υπόψιν ότι ακόμα και σοβαρές αλλεργίες στο γάλα αγελάδας σβήνουν και περνούν για τα περισσότερα παιδιά έως 2 χρονών. Επίσης εναλλακτικές πηγές ασβεστίου είναι τα ψάρια, τα πράσινα λαχανικά και τα δημητριακά για πρωινό. 

Δε θα συνιστούσα να βάλετε θήλαστρο για να αυξήσετε την παραγωγή σας, αφήστε στη μικρή να αποφασίσει πόσο θέλει. Φαντάζομαι ότι μεγαλώνει καλά, παίρνει βάρος. 

Θα μπορούσατε να συζητήσετε με τον παιδίατρό σας κάποιες προληπτικές εξετάσεις αίματος, εάν δεν έχει κάνει ποτέ η μικρή. Κοιτάξτε για αναιμία, σίδηρο, ασβέστιο κλπ. 

 

Παιδίατρος, M.R.C.P.C.H., D.C.H. I.B.C.L.C.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *