Οι “ειδικοί” απαντούν # 19

Οι “ειδικοί” απαντούν # 19

Θέμα: Χέρι στο στόμα ή πιπίλα;

Καλήσπερα.
Εχώ μια κόρη 3 μηνών. Εδώ και 2 εβδομάδες ξεκίνησε να βάζει τον αντίχειρα και των 2 χέριων στο στόμα. Όλοι γύρω μας λένε να δώσουμε πίπιλα επειδή κόβεται πιο εύκολα στο μέλλον από το χέρι, άλλα εμείς δεν θέλουμε (δεν έχει πάρει πιπίλα ποτέ /θηλάζει αποκλειστικά). Θα ήθελα την γνώμη σας.
Ευχαριστώ,
Στέλιος Σ., Αργυρούπολη

Τα μωρά σε αυτήν την φάση μαθαίνουν τον κόσμο μέσα από το στόμα τους. Ανακαλύπτουν τον εαυτό τους και πως να ηρεμούν από μόνα τους. Όλα αυτά είναι τόσο φυσιολογικά όσο το να αναπνέουν.

Αυτή η αναίτια ενοχοποίηση του αντίχειρα είναι παθολογικό φαινόμενο. Το μωρό σας κάνει κάτι εντελώς φυσιολογικό, θεμιτό και αναμενόμενο. Το αν θα γίνει ένα νήπιο 4 ετών που πιπιλαει το δάχτυλό της δεν εξαρτάται φυσικά από αυτήν την φυσιολογική φάση που περνάει.

Για να το πω διαφορετικά, τα περισσότερα μωρά που πιπιλούν στους 3 μήνες δε θα συνεχίσουν να το κάνουν αργότερα. Τα περισσότερα παιδιά που πιπιλούν το δάχτυλο σε μεγάλη ηλικία εκδηλώνουν ένα σύμπτωμα παλινδρόμησης λόγω συναισθηματικής ανασφάλειας, υπερβολικής εναντίωσης των γονιών στο πιπίλισμα με αποτέλεσμα αρνητισμό και ενίσχυση της ανεπιθύμητης συμπεριφοράς. Μην συγχέουμε διαφορετικές ηλικίες ανάπτυξης στα παιδιά μας.

Μην δίνετε πιπίλα. Δεν είναι προτιμότερη, ίσα-ισα. Ευτυχώς, παρά τις λανθασμένες αντιλήψεις μας, τα μωρά από μόνα τους κάνουν το σωστό, εκείνα που θηλάζουν δε θέλουν πιπίλα και βρίσκουν πιο ενδιαφέροντα τα χεράκια τους και τη ρόγα της μαμάς τους.

Παιδίατρος, M.R.C.P.C.H., D.C.H. I.B.C.L.C.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *