Οι γυναίκες που αποκτούν αρκετά παιδιά μπορεί να είναι επιρεπείς σε εγκεφαλικό επεισόδιο

Οι γυναίκες που αποκτούν αρκετά παιδιά μπορεί να είναι επιρεπείς σε εγκεφαλικό επεισόδιο

Οι γυναίκες που αποκτούν αρκετά παιδιά μπορεί να έχουν ταχύτερο ρυθμό οικοδόμησης πλάκας στις τραχηλικές αρτηρίες, συγκριτικά με τις μητέρες που έχουν λιγότερα ή καθόλου παιδιά.

Όπως προκύπτει από μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Stroke, ο Δρ Μάικλ Σκιλτον και οι συνεργάτες του στο Ινστιτούτο Καρδιολογίας και Διαβήτη «Baker IDI» της Μελβούρνης, τονίζουν ότι ενδεχομένως κάτι συμβαίνει με την ίδια την εγκυμοσύνη και συμβάλλει στην αύξηση του πάχους του έσω-μέσου χιτώνα (IMT)των καρωτιδικών αρτηριών του τραχήλου. Η αύξηση του IMT με την πάροδο του χρόνου αποτελεί δείκτη της οικοδόμησης πλάκας στις αρτηρίες.

Η μελέτη χρησιμοποίησε στοιχεία από βάση δεδομένων μιας συνεχιζόμενης μελέτης που έχει στοχεύσει ομάδα παιδιών και εφήβων από την Φινλανδία από το 1980. Η μελέτη αυτή στοχεύει στον εντοπισμό των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, που διαμορφώνονται όμως στα πρώιμα στάδια της ζωής του ανθρώπου.

Ο Δρ Σκιλτον επικεντρώθηκε σε 1.800 συμμετέχοντες που είχαν υποβληθεί σε υπερηχογραφήματα των καρωτιδικών αρτηριών τους το 2001 και το 2007, όταν ήταν περίπου 20 με 40 ετών.

Εστίασε κυρίως στη σχέση μεταξύ του αριθμού των παιδιών που είχε αποκτήσει κάθε γυναίκα στην εξαετία μεταξύ των δύο υπερήχων και την πρόοδο του καρωτιδικού IMT.

Τελικά προέκυψε ότι η μέση καρωτιδική αύξηση του IMT τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες κατά τη διάρκεια της μελέτης ήταν κατά μέσο όρο σχεδόν 7 μικρομέτρα ανά έτος για τις πρώτες και 9 μικρομέτρα για τους άνδρες.

Ομοίως, κάθε παιδί που αποκτούσε η γυναίκα κατά την εξαετία, συντελούσε σε αύξηση 7,5 μικρομέτρων του IMT.

Αρα η αύξηση του IMT που σχετίζεται με τον τοκετό συμβαδίζει με αυτό που συμβαίνει κατά την φυσιολογική γήρανση του ατόμου.

Πάντως οι γυναίκες που είχαν δύο ή περισσότερα παιδιά έτειναν να συσσωρεύουν κοιλιακό λίπος και ως ομάδα παρουσίαζαν πτώση της HDL χοληστερόλης, παράγοντες που σχετίζονται με παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου της καρδιαγγειακής νόσου.

«Πιστεύουμε ότι πολλές από τις βιολογικές αλλαγές που συνοδεύουν την εγκυμοσύνη μπορεί να παίζουν ρόλο. Για παράδειγμα, τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα αυξάνονται κατά την κύηση, όπως και η αντίσταση στην ινσουλίνη, που εκτός εγκυμοσύνης αποτελεί πρόδρομο του διαβήτη τύπου ΙΙ. Η κύηση επίσης τροποποιεί τα επίπεδα των ορμονών του φύλου, περιλαμβανομένων των οιστρογόνων και της τεστοστερόνης και δημιουργεί μια κατάσταση φλεγμονής στο σώμα», εξηγούν οι ερευνητές.

Ορισμένες από αυτές τις αλλαγές μπορεί να συντελέσουν σε μια συνεχόμενη αύξηση του καρωτιδικού IMT. Ωστόσο, οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι έρευνες θα πρέπει να συνεχιστούν πριν αποφανθεί η επιστήμη ότι το ιστορικό κύησης αποτελεί παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή νόσο.

Όλες οι γυναίκες πάντως θα πρέπει να επικεντρώνονται στην διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής (ισορροπημένη διατροφή, τακτική σωματική άσκηση, αποχή απ’ το κάπνισμα) και να ελέγχουν όλους τους επιπλέον παράγοντες κινδύνου της καρδιακής νόσου και του εγκεφαλικού επεισοδίου που μπορεί να έχουν. Σ’ αυτούς περιλαμβάνονται η υπέρταση, η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η υψηλή χοληστερόλη.

Πηγή: myhnews
Photo: Ed Yourdon

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *