Το παιδικό εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα C δεν προστατεύει στην εφηβεία

Το παιδικό εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα C δεν προστατεύει στην εφηβεία

Το 75% των εφήβων που κατά την παιδική ηλικία τους είχαν εμβολιαστεί για τη μηνιγγίτιδα C είναι απροστάτευτο ενάντια στη σοβαρή νόσο, καθώς η επίδραση του εμβολίου «εξαφανίζεται» ως την εφηβική ηλικία. Το εύρημα αυτό που ανήκει σε ειδικούς του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης μαρτυρεί ότι πιθανότατα είναι απαραίτητη η χορήγηση μιας ενισχυτικής δόσης του εμβολίου στους εφήβους.

Τα αποτελέσματα προέκυψαν ύστερα από μελέτη σε 250 παιδιά ηλικίας 6-12 ετών και παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τις Παιδιατρικές Μολυσματικές Νόσους (ΕSΡΙD) στη Νίκαια της Γαλλίας. Οι ερευνητές μελέτησαν την ανοσία των παιδιών ενάντια στη μηνιγγίτιδα C επτά χρόνια μετά τη χορήγηση του εμβολίου. Ανακάλυψαν ότι μόνο το 25% των μικρών συμμετεχόντων στη μελέτη παρουσίαζε υψηλά επίπεδα αντισωμάτων.

Βέβαια οι ειδικοί σημειώνουν ότι προς το παρόν στις περισσότερες χώρες τα παιδιά συνεχίζουν να είναι προστατευμένα από τη μηνιγγίτιδα C χάρη στην αποκαλούμενη «ανοσία της αγέλης»- αυτό σημαίνει ότι μέσω του εμβολιασμού κάποιων παιδιών, ο οποίος οδηγεί σε σημαντική μείωση των κρουσμάτων της νόσου, προστατεύονται και τα μη εμβολιασμένα παιδιά. Ωστόσο ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Αντριου Πόλαρντ προσέθεσε ότι αν η ανοσία αγέλης αρχίσει να μειώνεται, τότε πολλά παιδιά θα είναι ευάλωτα απέναντι στην ασθένεια. 

Πηγή & φωτό: tovima.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *