Το αντισυλληπτικό χάπι «έκλεισε» τα 50!

Το αντισυλληπτικό χάπι «έκλεισε» τα 50!

Το μικροσκοπικό χάπι που άλλαξε άρδην τα γυναικεία δικαιώματα και την ανθρώπινη σεξουαλικότητα, κλείνει πενήντα χρόνια ζωής. Το αντισυλληπτικό χάπι είναι η πρώτη ευρέως χρησιμοποιούμενη και κοινωνικά αποδεκτή μέθοδος με την οποία μια γυναίκα μπορεί να ελέγξει τη γονιμότητά της.

Πρωτοεισήχθη στην αμερικανική αγορά στις 11 Μαΐου 1960 και καθιερώθηκε μετά από σκληρή μάχη με την τότε πουριτανική κοινωνία. Όταν τέθηκε για πρώτη φορά στην κυκλοφορία, σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ είχε κριθεί παράνομο -μέχρι το 1965, όμως, ύστερα από απόφαση νομιμοποίησης του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Το χάπι συνεχίζει να είναι αγαπημένη αντισυλληπτική επιλογή των περισσότερων γυναικών και αναγνωρίζεται πλέον ως μια από τις σημαντικότερες εφευρέσεις του τελευταίου αιώνα.

Σήμερα, υπολογίζεται ότι περισσότερες από 100 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως χρησιμοποιούν τα χάπια, που συνδέθηκαν άρρηκτα με το φεμινιστικό κίνημα της δεκαετίας του 70 και περιέχουν έναν συνδυασμό ορμονών που διακόπτουν το φυσικό κύκλο γονιμότητάς τους.

Όταν λαμβάνεται σωστά, το χάπι έχει ποσοστό επιτυχίας 99%, καθιστώντας το την αποτελεσματικότερη μέθοδο αντισύλληψης. Παρόλα αυτά, σε αντίθεση με τα προφυλακτικά, δεν προφυλάσσει ούτε στο ελάχιστο από το Aids και άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. 

Πηγή & φωτό: tvxs.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *