Η πρόληψη της οστεοπόρωσης, μιας νόσου που αποτελεί μάστιγα για τους ηλικιωμένους, πρέπει να ξεκινάει, σύμφωνα με μια νέα έρευνα, από τη νεογνική ηλικία.
«Μπορεί η σημασία της πρόσληψης ασβεστίου καθ’ όλη τη διάρκεια της παιδικής και της εφηβικής ηλικίας να είναι καλά τεκμηριωμένη, αλλά η μελέτη μας δείχνει ότι η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου στη νεογνική ηλικία ενδέχεται να είναι ακόμη πιο σημαντική για τη δια βίου υγεία των οστών», δηλώνει ο Dr. Chad Stahl, από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα.
Ο Stahl και οι συνάδελφοί του χορήγησαν με μπουκάλι σε 12 χοιρίδια μια πλούσια σε ασβέστιο διατροφή και σε άλλα 12 χοιρίδια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο κατά τη διάρκεια των πρώτων 18 ημερών ζωής τους, συλλέγοντας τακτικά δείγματα αίματος από τα ζώα και ζυγίζοντάς τα καθημερινά. Στο τέλος της μελέτης, συλλέχθηκαν δείγματα ιστού και εξετάσθηκε η οστική πυκνότητα και η δύναμη στα πίσω πόδια των ζώων.
Τα ευρήματα εξέπληξαν τους επιστήμονες, καθώς αν και δεν παρατηρήθηκαν διαφορές όσον αφορά στους δείκτες αίματος, βρέθηκαν ωστόσο διαφορές στο μυελό των οστών, όπου κάποια από τα κύτταρα που σχηματίζουν νέο οστό (οστεοβλάστες) είχαν αντικατασταθεί στα χοιρίδια που δεν λάμβαναν επαρκές ασβέστιο από λιποκύτταρα.
Η μειωμένη ποσότητα οστεοβλαστών στην αρχή της ζωής ενός οργανισμού ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα οστά που δεν αυξάνονται και δεν επιδιορθώνονται σωστά στη μετέπειτα ζωή του, επεσήμαναν οι επιστήμονες, που παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο συνέδριο Πειραματικής Βιολογίας στο Anaheim της Καλιφόρνιας.

Συντακτική ομάδα mitrikosthilasmos.com