Πώς αλλάζει το στήθος σας κατά την εγκυμοσύνη

Πώς αλλάζει το στήθος σας κατά την εγκυμοσύνη

Γιατί το στήθος μου πονάει τώρα που είμαι έγκυος;
Οι ορμονικές αλλαγές που χαρακτηρίζουν την εγκυμοσύνη αυξάνουν τη ροή του αίματος και προκαλούν αλλαγές στο μαστικό ιστό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να νιώθετε το στήθος σας να πρήζεται ή να μυρμηγκιάζει, ή να σας πιάνουν φαγούρες, ή να σας πονάει ευκολότερα, και να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στο άγγιγμα. 

Ορισμένες γυναίκες περιγράφουν την αίσθηση ως μια υπερβολή του πώς νιώθουν το στήθος τους πριν την περίοδό τους. Η ευαισθησία των μαστών είναι ένα από τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης. Αρχίζει συνήθως στην 4η με 6η εβδομάδα της κύησης και διαρκεί όλο το πρώτο τρίμηνο. Τι άλλες αλλαγές πρέπει να περιμένω;
Ξεκινώντας από τις 8 βδομάδες, το στήθος σας αρχίζει να μεγαλώνει και συνεχίζει να αναπτύσσεται σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι κανόνας ότι θα χρειαστείτε ένα ή δύο νούμερα σουτιέν μεγαλύτερο, ιδίως στην πρώτη εγκυμοσύνη. 

Μπορεί να νιώθετε επίσης τραβήγματα στο στήθος σας καθώς πράγματι το δέρμα τεντώνει, και μπορεί να εμφανίσετε σημάδια. Μπορείτε να αρχίσετε να διακρίνετε τις φλέβες κάτω από το δέρμα του στήθους και να δείτε πως οι θηλές σας μεγαλώνουν και παίρνουν ένα πιο σκούρο χρώμα. 

Πιθανόν να έχετε παρατηρήσει τα μικρά εξογκωματάκια στις θηλές σας από πριν. Τώρα αυτά, που είναι ένας τύπος λιποπαραγωγού αδένα, μπορεί να γίνουν πιο έντονα. Το στήθος σας περνά από αυτές τις αλλαγές καθώς προετοιμάζεται για το θηλασμό του μωρού σας. 

Γύρω στον τρίτο μήνα εγκυμοσύνης, τα στήθη σας αρχίζουν να παράγουν εκείνο το ειδικό γάλα που θα δώσετε στο μωρό σας με τους πρώτους θηλασμούς. Στους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης, μπορεί να αρχίσει να βγαίνει λίγο τέτοιο γάλα από το στήθος σας, μια παχιά κιτρινωπή ουσία ακόμα, αν και σε μερικές γυναίκες αρχίζει να βγαίνει πιο νωρίς και σε άλλες δε βγαίνει καθόλου. 

Τι μπορώ να κάνω για να μειώσω την ευαισθησία;
Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να πάρετε κάποια καλά υποστηρικτικά σουτιέν. Ζητήστε βοήθεια από ένα έμπειρο πωλητή σε ένα πολυκατάστημα ή σε ένα μαγαζί με είδη εγκυμοσύνης. 

Μπορείτε να διαπιστώσετε ότι τα σουτιέν με μπανέλες είναι λιγότερο άνετα τώρα. Αναζητείστε καλύτερα μαλακά υλικά χωρίς ραφές κοντά στη θηλή. Η καλύτερη επιλογή είναι τα βαμβακερά σουτιέν αντί των συνθετικών, γιατί είναι πιο άνετα και διευκολύνουν την αναπνοή. 

Για πρόσθετη υποστήριξη κατά τη διάρκεια της ημέρας, δοκιμάστε έναν σουτιέν θηλασμού. Κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, είναι λογικό να αγοράσετε ένα τέτοιο σουτιέν αφού θα το χρειαστείτε οπωσδήποτε αν θηλάσετε. 

Για τη νύχτα, δοκιμάστε έναν σουτιέν εγκυμοσύνης για τον ύπνο – είναι ένα μαλακό και άνετο σουτιέν από βαμβάκι που μπορείτε να βρείτε στα ειδικά μαγαζιά. 

Αν ασκείστε, είναι πολύ σημαντικό να φοράτε ένα υποστηρικτικό σουτιέν που θα εφαρμόζει καλά, γιατί το στήθος σας είναι τώρα πιο βαρύ. Ένα σουτιέν ειδικά σχεδιασμένο για την άσκηση θα σας δώσει την πρόσθετη υποστήριξη που χρειάζεστε και θα ελαχιστοποιήσει τις ενοχλήσεις. 

Σκεφτείτε να αγοράσετε τα σουτιέν σας με κάποιο περιθώριο και στην περιφέρεια του στήθους και στις θήκες των μαστών, γιατί καθώς το στήθος θα μεγαλώνει κι η κοιλιά σας θα φουσκώνει, θα χρειαστείτε ένα ως δύο νούμερα παραπάνω. 

Οπότε διαλέγετε σουτιέν που σας κάνουν όταν τα κουμπώνετε στην εσωτερική τους, την πιο στενή θηλιά. Τέλος, αγοράστε ένα σουτιέν θηλασμoύ πριν από τον τοκετό ακόμη.

Πηγή: yourbaby.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *