Η ηλικία των γονέων σχετίζεται με τον δείκτη ευφυΐας του παιδιού

Η ηλικία των γονέων σχετίζεται με τον δείκτη ευφυΐας του παιδιού

Μια νέα επιστημονική έρευνα ισχυρίζεται ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν από πατέρες μεγαλύτερης ηλικίας εμφανίζουν χαμηλότερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης εν συγκρίσει με τα παιδιά των νεαρότερων πατέρων, ενώ, αντιθέτως, παιδιά από μεγαλύτερης ηλικίας μητέρες τα πάνε καλύτερα στα ίδια τεστ.

Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι ήταν η ηλικία της μητέρας που είχε τη σημαντικότερη επίδραση στην υγεία και τις νοητικές ικανότητες του παιδιού. Αντίθετα, η ηλικία του πατέρα εθεωρείτο πολύ λιγότερο σημαντική.

Όμως μια νέα έρευνα του Ινστιτούτου Εγκεφάλου του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία, με επικεφαλής τον Δρ Τζον ΜακΓραθ, υποστηρίζει ότι αυτές οι αντιλήψεις πρέπει να αναθεωρηθούν, σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου.

Η έρευνα διαπιστώνει ότι τα παιδιά των μεγαλύτερης ηλικίας πατέρων, κατά μέσο όρο, εμφανίζουν σχετική υστέρηση στα τεστ νευρογνωσιακών ικανοτήτων τόσο κατά τη νηπιακή όσο και κατά την παιδική ηλικία. Με δεδομένη την κοινωνική τάση η πατρότητα διεθνώς να μετατίθεται σε ολοένα και μεγαλύτερη ηλικία, ο Δρ ΜακΓκραθ εφιστά προσοχή στο ζήτημα.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει συσχέτιση ανάμεσα στην ηλικία του πατέρα (όταν είναι άνω των 35 ετών) και στον αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση διαταραχών στο παιδί, όπως η δυσλεξία, ο αυτισμός και η σχιζοφρένεια.

Το δεύτερο συμπέρασμα της έρευνας του Δρ ΜακΓκραθ είναι ότι τα παιδιά με μεγαλύτερης ηλικίας μητέρες έχουν υψηλότερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης.

Σύμφωνα με τον ερευνητή, το μεγάλο ερώτημα είναι ποιοι βιολογικοί μηχανισμοί δικαιολογούν τέτοια ευρήματα. Μία υπόθεση είναι ότι, όσο μεγαλώνουν οι άνδρες, τα κύτταρα, τα οποία παράγουν σπέρμα, υποφέρουν από συχνότερες μεταλλάξεις, που εν συνεχεία κληρονομούνται στα παιδιά.

Γιατί, όμως, από την άλλη, τα παιδιά των μεγαλύτερων μητέρων εμφανίζονται να υπερτερούν νοητικά; Η άποψη του ΜακΓκραθ είναι ότι αυτό συμβαίνει, επειδή τα ωάρια της γυναίκας σχηματίζονται, όταν είναι ακόμα στη μήτρα, κι ως εκ τούτου το DNA τους προστατεύεται από μεταλλάξεις, μέχρι αυτά να χρησιμοποιηθούν.

Πηγή & φωτό: zougla.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *