Οι πρωτεΐνες που κάνουν τους άνδρες μπαμπάδες!

Οι πρωτεΐνες που κάνουν τους άνδρες μπαμπάδες!

Νέες προσεγγίσεις για τη θεραπεία της ανδρικής υπογονιμότητας προσφέρουν δύο ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες στην Ιαπωνία και τη Γαλλία, που έχουν στόχο να εντοπίσουν τον ρόλο των πρωτεϊνών στη στειρότητα. Και στις δύο έρευνες διαπιστώθηκε ότι μια οικογένεια πρωτεϊνών γνωστή με το όνομα PLA2 διαδραματίζει βασικό ρόλο στην ανδρική στειρότητα.

Οι Ιάπωνες ερευνητές στο Μητροπολιτικό Ινστιτούτο Ιατρικής Επιστήμης του Τόκιο και οι Γάλλοι επιστήμονες στο Ινστιτούτο Νευροεπιστημών της Γκρενόμπλ έκαναν τις έρευνές τους σε πειραματόζωα, ώστε να αξιολογήσουν τον διακριτικό και αποφασιστικής σημασίας ρόλο των πρωτεϊνών PLA2 στη λειτουργία των σπερματοζωαρίων και τη γονιμότητα.

Ο δρ Μακότο Μουρακάμι και η ομάδα του ανακάλυψαν ότι οι πρωτεΐνες PLA2 ΙΙΙ εκφράζονταν στην περιοχή των όρχεων των ποντικών που είναι γνωστή και ως επιθήλιο εγγύς επιδιδυμίδας και όσοι ποντικοί δεν διέθεταν αυτές τις πρωτεΐνες είχαν μειωμένη κινητικότητα των σπερματοζωαρίων τους με συνέπεια τη στειρότητα. Η μειωμένη κινητικότητα των σπερματοζωαρίων μεταφραζόταν σε μειωμένη ικανότητα γονιμοποίησης του ωαρίου. Το γεγονός αυτό μπορεί να οφείλεται σ’ ένα ελάττωμα στην ωρίμανση του σπερματοζωαρίου.

Από την πλευρά τους οι Γάλλοι ερευνητές στη μελέτη τους, την οποία συντόνιζε ο δόκτωρ Κριστόφλ Αρνού, ανακάλυψαν ότι από τα ποντίκια μιας ομάδας που την είχαν ονομάσει Χ εκκρίνονταν οι πρωτεΐνες PLA2, γνωστές και ως MGX, οι οποίες είχαν κυρίαρχο ρόλο στο κάλυμμα που καλύπτει την κεφαλή του σπερματοζωαρίου, γνωστό ως ακρόσωμα. Αυτό το κάλυμμα περιέχει ουσίες που μπορούν να διαρρήξουν το προστατευτικό περίβλημα του ωαρίου κάνοντας έτσι δυνατή τη γονιμοποίησή του. Από πειράματα γονιμοποίησης στον σωλήνα ανακαλύφτηκε, όμως, ότι το σπέρμα στους ποντικούς που δεν εξέκριναν την MGX δεν μπορούσε να γονιμοποιήσει τα ωάρια.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η απουσία των πρωτεϊνών PLA2 μπορεί να παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανδρική γονιμότητα, όπως και στις δυνατότητες να αναπτυχθούν μελλοντικά νέες θεραπείες για το μεγάλο αυτό πρόβλημα.

Πηγή & φωτό: espressonews 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *