Μητρική αγκαλιά

Γενικά η μητέρα πρέπει να κρατά το μωρό στην αγκαλιά της, όσο το δυνατό περισσότερο. Το μωρό δεν κακομαθαίνει. Ο άνθρωπος ανήκει στα είδη της συνεχούς επιτήρησης των μωρών του σε αντίθεση με άλλα βιολογικά όντα.

Ο λαγός, για παράδειγμα, ανήκει στα είδη της διαλείπουσας επιτήρησης, δηλαδή αφήνει το μωρό του στη φωλιά και πάει να βρει τροφή. Για το λόγο αυτό το γάλα του περιέχει πολλά λιπαρά, για να κρατάει χορτασμένο το λαγουδάκι μέχρι η μητέρα του να επιστρέψει.

Το γάλα του ανθρώπου είναι φτωχό σε λιπαρά και ευκολόπεπτο, για να πεινάει συχνά το μωρό και έτσι η μητέρα του να το έχει συνέχεια κοντά της. Το αντανακλαστικό του δραγμού μας θυμίζει τον γαντζωμένο στο τρίχωμα της μάνας του πρώτο άνθρωπο. Μη το ξεχνάμε και ας το υπενθυμίζουμε στις μητέρες, η φυσική και αυτονόητη θέση του μωρού δεν είναι η κούνια του, αλλά η αγκαλιά της μητέρας του κοντά στο μαστό της.

Στις υπό ανάπτυξη χώρες οι γυναίκες όταν δουλεύουν κουβαλάνε μαζί τους μέσα σε ειδικό μάρσιπο τα θηλάζοντα μωρά τους. Τα τελευταία χρόνια στο δυτικό κόσμο άρχισε να εξαπλώνεται αυτή η ιδέα και διαφημίζεται με το σλόγκαν: “wear your baby”. Η Αμερικανίδα για παράδειγμα δακτυλογραφεί στο γραφείο της έχοντας το μωρό της στον ειδικό μάρσιπο που το κρατά σε επαφή με το σώμα της. Ο μάρσιπος αυτός επιτρέπει στο μωρό να θηλάζει όποτε θέλει.

Από την παιδίατρο

Μαρία-Αδαμαντία Μαλλιαρού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *