Φυσικός απογαλακτισμός

Το για πόσο τελικά θα θηλάσετε, εξαρτάται από εσάς και το μωρό σας και είναι μια απόφαση εντελώς προσωπική. Σημασία έχει, όταν αποφασίσετε να σταματήσετε το θηλασμό, να το κάνετε αργά και σταδιακά, λαμβάνοντας υπ’ όψιν σας πάντα και τις ανάγκες του μωρού σας. 

Πολλές μητέρες αποφασίζουν να περιμένουν, μέχρι το μωρό τους να τους δείξει από μόνο του, ότι είναι έτοιμο να διακόψει το θηλασμό. Γενικά, είναι σπάνιο ένα μωρό, να διακόψει από μόνο του το θηλασμό, πριν τη συμπλήρωση του πρώτου χρόνου της ζωής του. Με τον καιρό όμως και καθώς το μωρό σας τρώει κανονικά και αποκτά νέα ενδιαφέροντα, τα γεύματα στο στήθος μειώνονται και μαζί τους μειώνεται φυσικά και η ποσότητα του γάλακτος που παράγεται.

Ένας καλός τρόπος για να αρχίσετε φυσικά και αργά τον απογαλακτισμό, είναι να μην προσφέρετε πια από μόνη σας το στήθος στο μωρό σας, αλλά να περιμένετε μέχρι εκείνο να σας το ζητήσει. Όταν βέβαια εκείνο το επιθυμεί τότε σεβαστείτε το και αφήστε το να θηλάσει. Θα δείτε ότι με τον καιρό το μωρό σας θα έχει όλο και λιγότερο την ανάγκη αυτή. Κατά αυτόν τον τρόπο, ο απογαλακτισμός γίνεται τόσο σταδιακά, που πολλές μητέρες, εκ των υστέρων, δεν μπορούν να καθορίσουν ακριβώς τη χρονική στιγμή πού σταμάτησαν να θηλάζουν!

Εάν για κάποιους λόγους θέλετε να επισπεύσετε την παραπάνω διαδικασία, μπορείτε να το κάνετε. Δεν θα πρέπει όμως ποτέ να ξεχνάτε πώς η απότομη διακοπή του θηλασμού είναι πολλές φορές συναισθηματικά επώδυνη για ένα παιδί και δεν πρέπει ποτέ να γίνεται σε περιόδους πού το παιδί είναι άρρωστο ή προσπαθεί να προσαρμοστεί σε κάποια άλλη δύσκολη κατάσταση.

Τα περισσότερα παιδιά με ηλικία κάτω του ενός χρόνου, σταματούν πιο εύκολα με το θηλασμό, όταν σαν υποκατάστατο του στήθους, τους προσφέρεται το μπουκάλι. Έτσι μπορείτε, όταν το παιδί σας έχει πλέον συνηθίσει το τάισμα με το μπιμπερό, σιγά – σιγά να αντικαταστήσετε τα γεύματα πού δίνατε στο στήθος με γεύματα από το μπουκάλι. 

Σημαντικό είναι, κατά την περίοδο του απογαλακτισμού να διατηρείτε συνειδητά αμείωτη την σωματική επαφή σας με το μωρό σας, ώστε να μην του δημιουργούνται συναισθηματικά κενά.

Από τη Θεοδώρα Μάλλη
μαία και σύμβουλο θηλασμού IBCLC

 

1 Σχόλιο

  1. γειά σας,
    έχω ένα μωρό 20 μηνών το οποίο εδώ και πολλούς μήνες θηλάζει μόνο το βράδυ για να κοιμηθεί και κατά τη διάρκεια της νύχτας όταν ξυπνάει-δεν παίρνει καθόλου πιπίλα ούτε θέλει το μπιμπερό από 6 μηνών που εφαγε με κουτάλι.Τρώει κανονικά και πίνει αγελαδινό γάλα από 12 μηνών και με το στήθος μόνο κοιμάται-δεν έχω αλλωστε και λόγω αυτού πια πολύ γάλα.Μόνο με έμενα κοιμάται με αυτόν τον τρόπο.Πώς μπορώ να το κόψω όσο πιο ανώυνα γίνεται;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *