15 λανθασμένες οδηγίες που βλάπτουν το μητρικό θηλασμό

Ο θηλασμός αποτελεί μια πρακτική για την οποία όλοι – επαγγελματίες υγείας, ειδικοί και μη, φίλοι και συγγενείς – έχουν τις απόψεις τους, απόψεις όμως που συχνά αντικρούουν η μία την άλλη και φέρνουν τη θηλάζουσα μητέρα σε σύγχυση. Δίνονται συχνά παραπλανητικές συμβουλές που έχουν ως αποτέλεσμα την πρόωρη διακοπή της γαλουχίας. 

Δυστυχώς το επιστημονικό πεδίο της γαλουχίας, παρό,τι γεμάτο με σύγχρονες ανακαλύψεις και τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα, δεν έχει φτάσει στα αυτιά της πλειοψηφίας των επαγγελματιών υγείας –μαιευτήρων, παιδιάτρων, μαιών, νοσοκόμων– , σημαντικών δηλαδή ανθρώπων που επηρεάζουν την πρακτική του θηλασμού. 

Ως αποτέλεσμα, πολλές από τις επικρατούσες ακόμα οδηγίες που παρέχονται προς τις λεχώνες, στα μαιευτήρια ή και αργότερα, είναι ανακριβείς, μη έγκυρες, ξεπερασμένες και επιστημονικά μη τεκμηριωμένες.Ας αναφέρουμε μερικές:

1η Λανθασμένη οδηγία  
Μη θηλάζεις κατά τις πρώτες 2-3 ημέρες μετά τη γέννηση του παιδιού, γιατί δεν έχεις ακόμα γάλα  

Η επιστημονική αλήθεια: Για να ξεκινήσει η γαλουχία, είναι σημαντικό ο θηλασμός να ξεκινήσει κατά την πρώτη ώρα από τη γέννηση του παιδιού και να συνεχιστεί ελεύθερα, συχνά, ανάλογα με τα σημάδια πείνας του παιδιού, κατά τις πρώτες κρίσιμες ημέρες. Όσο περισσότερο ερεθίσει το μωρό το στήθος, τόσο περισσότερο και πιο γρήγορα θα παραχθεί μητρικό γάλα (κανόνας της ζήτησης και προσφοράς). Αντίθετα, εάν αφήσουμε το στήθος της μαμάς χωρίς ερεθισμό για ώρες ή και για μέρες, όπως συχνά δυστυχώς γίνεται στα ελληνικά μαιευτήρια, η παραγωγή της μαμάς θα αδρανήσει και θα υπάρξει δυσκολία στο θηλασμό κατά την επιστροφή της στο σπίτι. Εξάλλου, το μητρικό πρωτόγαλα είναι σπουδαία τροφή και ένα πανίσχυρο εμβόλιο για το βρέφος, η μόνη τροφή που χρειάζεται το ανθρώπινο νεογέννητο κατά τα πρώτα του 24ωρα, λίγη, αλλά επαρκής και ανεκτίμητη.

2η Λανθασμένη οδηγία  
Θήλασε 10 λεπτά από το ένα στήθος, έπειτα 10 λεπτά από το άλλο 

Μήπως εσείς τρώτε για 10 λεπτά γιουβέτσι και για 10 λεπτά σαλάτα; Πως είναι δυνατόν, χωρίς καμία επιστημονική απόδειξη, να ταίζουμε τα μωρά μας σα να ήταν αυτόματες μηχανές ομοιομορφίας; 

Η επιστημονική αλήθεια: Κατά τις πρώτες κρίσιμες έξι εβδομάδες της γαλουχίας, το μωρό πρέπει να φτάνει στο στήθος, με σωστή τοποθέτηση και σύλληψή του, χωρίς καθόλου χρονικούς περιορισμούς. Η διάρκεια των γευμάτων αλλάζει ανάλογα με την πείνα του, τη διάθεσή του, την ώρα της ημέρας και τον επιτυχή ή όχι τρόπο ταίσματος. Δηλαδή, ένα μωρό που δεν έχει μάθει να καταπίνει γάλα στο στήθος ή δε βρίσκει γάλα, μπορεί να βρίσκεται για μία ώρα πάνω σε αυτό και να μην έχει φάει τίποτα. Ένα άλλο μωρό μπορεί να έχει μάθει πώς να θηλάζει, να βρίσκει άφθονο γάλα και να τελειώνει το γεύμα του μέσα σε πέντε λεπτά. Δεν μετράμε λοιπόν λεπτά της ώρας με το ρολόι, αλλά παρατηρούμε το παιδί μας. Καταπίνει; Πόσες φορές κατάπιε; Έχει γάλα στο στοματάκι του; Αδειάζει το στήθος μας; Φαίνεται χορτάτο και χαλαρωμένο στο τέλος; Η επιστήμη είναι κατηγορηματική: στο θηλασμό πετάξτε τα ρολόγια!

3η Λανθασμένη οδηγία
Θήλασε όπως παραπάνω, έπειτα δώσε στο παιδί «συμπλήρωμα» ξένου γάλακτος, ώστε να βεβαιωθείς ότι χόρτασε
 
Η επιστημονική αλήθεια: Χορήγηση «συμπληρώματος» προληπτικά, χωρίς να υπάρχει πραγματική ιατρική ένδειξη, εμποδίζει τις προσπάθειες της μητέρας να εγκαταστήσει το θηλασμό. Οποιαδήποτε ποσότητα ξένου γάλακτος πιει το βρέφος αφαιρεί από την παραγωγή γάλακτος της μαμάς, γιατί το μωρό δεν ζητάει από το στήθος την ποσότητα που θα έπρεπε, με αποτέλεσμα η μαμά τελικά να οδηγηθεί σε μειωμένη παραγωγή. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά αποκλειστικό θηλασμό των βρεφών μας για 6 μήνες. Ο,τιδήποτε άλλο όχι μόνο δεν είναι απαραίτητο αλλά και βλαπτικό, καταστροφικό για την επιτυχία της γαλουχίας.

4η Λανθασμένη οδηγία
Θήλασε το μωρό σου κάθε τρείς ή τέσσερις ώρες, όχι συχνότερα

Σου επιτρέπεται να τρως κάθε 6 ώρες, όχι συχνότερα. Πως θα κρίνατε μια τέτοια οδηγία σχετικά με το φαγητό σας;
 
Η επιστημονική αλήθεια: Η αλήθεια είναι ότι το στομάχι του μωρού είναι πολύ μικρό, το μητρικό γάλα εύπεπτο και η ανάγκες του μωρού για επαφή μεγάλες. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα περισσότερα φυσιολογικά μωρά ζητούν να ταιστούν κάθε 2 ώρες, αν βέβαια δεν τους δίνεται το δύσπεπτο ξένο γάλα. Επιπλέον, πολλά φυσιολογικά μωρά περνούν διαστήματα της ημέρας τρώγοντας σχεδόν συνεχώς ή με διάλλειμα μισής ώρας, κάτι εντελώς αναμενόμενο και φυσιολογικό. Τέλος, κανένα μωρό δεν είναι ίδιο με άλλο, κάθε ένα έχει την προσωπικότητά του όπως κι εμείς. Η ποικιλία στον τρόπο λήψης της τροφής είναι τεράστια για τα βρέφη, όπως και για εμάς. Εάν θέλουμε να το χειριστούμε ως ανθρώπινο όν, είναι θεμελιώδες να ακούσουμε και να σεβαστούμε τις ιδιαίτερες ανάγκες του μωρού μας.

5η Λανθασμένη οδηγία
Άφησε το μωρό σου να κλαίει και μην το παίρνεις συνέχεια αγκαλιά, για να μην «κακομάθει»
 
Η επιστημονική αλήθεια: Η βασική ανάγκη των βρεφών είναι το χτίσιμο εμπιστοσύνης με το περιβάλλον τους, δηλαδή με τη μητέρα και τον πατέρα τους. Επειδή η όραση είναι φτωχά ανεπτυγμένη τον πρώτο καιρό, οι κύριες αισθήσεις, ο «μπούσουλας» του μωρού είναι η όσφρηση και η αφή. Ένα νεογέννητο απομονωμένο στο κρεβατάκι του, μακριά από ανθρώπινη επαφή, είναι σαν τον τυφλό στην απομόνωση. Η αγκαλιά είναι βασικό στοιχείο της γονεικής φροντίδας, της αγάπης. Η αγκαλιά είναι επίσης απαραίτητο συστατικό του επιτυχημένου θηλασμού, ο οποίος, ως φυσική διαδικασία, περιέχει και προυποθέτει άφθονη, συχνή επαφή.

6η Λανθασμένη οδηγία
Πάρε ξένο γάλα για να υπάρχει στο σπίτι, στην περίπτωση που χρειαστεί να το χρησιμοποιήσεις
 
Η επιστημονική αλήθεια: Ο θηλασμός είναι παιχνίδι αυτοπεποίθησης για τη μητέρα. Μια λεχώνα που πιστεύει ότι δεν υπάρχει άλλο γάλα που μπορεί το παιδί της να πιει εκτός από το δικό της θα θηλάσει επιτυχώς το μωρό της. Αντίθετα, εκείνη που έχει κάθε στιγμή, στο πίσω μέρος του μυαλού της, στην παραμικρή δυσκολία, την εικόνα της σκόνης στο ντουλάπι είναι πολύ πιθανό να χάσει το παιχνίδι. Ειδικοί που προωθούν κουτιά ξένου γάλακτος στα χέρια της θηλάζουσας μητέρας κλονίζουν την αυτοπεποίθησή της και βλάπτουν το θηλασμό, άρα και την υγεία της δυάδας.

7η Λανθασμένη οδηγία
Δώσε στο παιδί καθημερινά τσάι, άλλα αφεψήματα ή νερό
 
Η επιστημονική αλήθεια: Οποιοδήποτε υγρό πέραν του μητρικού γάλακτος όχι μόνο δεν είναι απαραίτητο για το παιδί αλλά και βλάπτει. Οι ποσότητες αυτές αφαιρούν από την παραγωγή γάλακτος της μητέρας, εμποδίζουν την εδραίωση του θηλασμού. Το τσάι προκαλεί διούρηση, εμποδίζει την απορρόφηση του σιδήρου και δεν ασκεί καμία θετική επίδραση στους κολικούς.

8η Λανθασμένη οδηγία
Μη θηλάζεις το παιδί το βράδυ, ώστε να ξεκουραστείς
 
Η επιστημονική αλήθεια: Ο θηλασμός την νύχτα είναι, τουλάχιστον κατά τον πρώτο καιρό, εντελώς απαραίτητος για την εδραίωση της γαλουχίας. Οι ορμόνες της γαλουχίας βρίσκονται τότε στα ύψη, το μωρό τρώει πιο ήρεμα και συνεχίζει τον τακτικό ερεθισμό του στήθους, αυξάνοντας έτσι την παραγωγή γάλακτος. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι γυναίκες που θηλάζουν επιτυχώς τα παιδιά τους δεν κουράζονται περισσότερο από εκείνες που δίνουν μπουκάλι. Αντίθετα, η προετοιμασία των μπιμπερό είναι εκείνη που είναι χρονοβόρα και επίπονη.

9η Λανθασμένη οδηγία
Να καθαρίζεις το στήθος σου κάθε φορά που θηλάζεις (με χαμομήλι, νερό, σαπούνι κ.α.)
 
Η επιστημονική αλήθεια: Το μητρικό γάλα περιέχει ένα θαυμαστό συνδυασμό από αντιμικροβιακούς παράγοντες, οπότε δεν χρειάζεται κανένας πρόσθετος καθαρισμός του στήθους. Οι οδηγίες αυτές μάλιστα στέκονται εμπόδιο στο θηλασμό, γιατί απαιτούν από τη μητέρα χρόνο και κόπο άσκοπα, μετατρέποντας αναίτια μια φυσιολογική διαδικασία σε «δύσκολη», «ιδανική».

10η Λανθασμένη οδηγία
Τήρησε μια συγκεκριμένη, περιοριστική διατροφή, εάν θέλεις να θηλάσεις
 
Η επιστημονική αλήθεια: Δεν είναι απαραίτητος κανένας ιδιαίτερος περιορισμός στη διατροφή της λεχώνας. Οι οδηγίες αυτές προσθέτουν δυσκολίες στη ζωή της χωρίς λόγο. Η αλήθεια είναι ότι ένα μωρό που θηλάζει μια μητέρα η οποία δεν έχει και την «τέλεια» διατροφή είναι πιο πιθανό να είναι υγιές, σε σύγκριση με εκείνο που πίνει μπιμπερό από τη μαμά του. Μια φυσιολογική, ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία είναι το μόνο που χρειάζεται. Οι σούπες, τα άνοστα, η αποφυγή ενός τεράστιου καταλόγου συγκεκριμένων τροφίμων δεν έχουν καμία επιστημονική βάση.

11η Λανθασμένη οδηγία
Αν πονέσουν οι θηλές σου, πρέπει να διακόψεις το θηλασμό 

Η επιστημονική αλήθεια: Τις περισσότερες φορές οι θηλές πληγώνονται λόγω κακής στάσης, τοποθέτησης και σύλληψης του στήθους από το μωρό. Η λύση στα προβλήματα αυτά είναι να βελτιώσουμε την τεχνική του θηλασμού, να λάβουμε οδηγίες από ειδικό για την αντιμετώπιση του πόνου με συνέχιση παράλληλα του θηλασμού, όχι να τον σταματήσουμε με την πρώτη δυσκολία.

12η Λανθασμένη οδηγία
Μετά την έξοδό σου από το μαιευτήριο, δες κάποιον επαγγελματία υγείας στις σαράντα ημέρες από τη γέννηση του παιδιού
  
Η επιστημονική αλήθεια: Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνει επίσκεψη της λεχώνας από ειδικό μέσα στις πρώτες 2-3 ημέρες από την έξοδό της από το μαιευτήριο. Η υποστήριξη πρέπει να συνεχιστεί κατά τις πρώτες εβδομάδες της γαλουχίας με τουλάχιστον άλλες μία με τρεις επισκέψεις, ανάλογα με τα προβλήματα που προκύπτουν. Πολλές γυναίκες παλεύουν να διατηρήσουν τη γαλουχία στο σπίτι, μέσα σε περιβάλλον μη υποστηρικτικό και χωρίς να έχουν λάβει σωστές οδηγίες. Αρκετές από αυτές δυστυχώς έχουν καταλήξει στο μπιμπερό όταν φτάνουν για πρώτη φορά στην πόρτα του παιδιάτρου, σαράντα ημέρες μετά τη γέννηση του παιδιού.

13η Λανθασμένη οδηγία
Εάν το μωρό σου «δεν παίρνει ικανοποιητικά» βάρος, πρέπει να του δώσεις συμπλήρωμα ξένου γάλακτος
 
Η επιστημονική αλήθεια: Πολλές φορές επαγγελματίες υγείας «τρομοκρατούν» τη λεχώνα για το βάρος του μωρού της, χωρίς να υπάρχει στην πραγματικότητα κανένα πρόβλημα. Άλλες φορές πάλι υπάρχει πρόβλημα, όμως καταφεύγουν εύκολα και αμέσως στη λύση του ξένου γάλακτος, χωρίς προηγούμενα να δώσουν οδηγίες για αποτελεσματικότερο θηλασμό, χρήση θηλάστρου από τη λεχώνα κα.

14η Λανθασμένη οδηγία
Σταμάτησε να θηλάζεις το παιδί, εάν χρειάζεται να πάρεις κάποιο φάρμακο, όπως παυσίπονο, αντιβίωση κ.α.

 Η επιστημονική αλήθεια: Αυτή η οδηγία είναι εννιά στις δέκα φορές λανθασμένη. Υπάρχει πολύ μεγάλη άγνοια των επαγγελματιών υγείας σχετικά με το θέμα, για αυτό η μητέρα πρέπει να συμβουλεύεται ειδικό γαλουχίας όποτε κάποιος της απαγορεύει το θηλασμό του παιδιού της επειδή εκείνη παίρνει κάποιο φάρμακο. Η αλήθεια είναι ότι τα συνήθη φάρμακα είναι συμβατά με το θηλασμό, υπάρχουν ελάχιστα φάρμακα που πραγματικά βλάπτουν το παιδί μέσα από το μητρικό γάλα. Η αλήθεια είναι τέλος ότι το μωρό κινδυνεύει συνήθως πολύ περισσότερο από το μη θηλασμό, παρά από την απειροελάχιστη δόση κάποιου φαρμάκου.

15η Λανθασμένη οδηγία
Μη θηλάζεις μετά τους έξι μήνες της ζωής του μωρού, δεν του προσφέρεις τίποτα
  
Η επιστημονική αλήθεια: Κάθε μέρα θηλασμού παραπάνω είναι κέρδος για μωρό και μητέρα. Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί διαβεβαιώνουν ότι ο θηλασμός έχει μεγάλη αξία και μετά τους έξι μήνες της ζωής του μωρού, ενώ συστήνουν την συνέχιση της γαλουχίας για τουλάχιστον δύο χρόνια, χωρίς ανώτερο όριο, για όσο θέλουν μητέρα και παιδί.

Αναζητήστε τον ειδικό που θα σας καθοδηγήσει σωστά και σύγχρονα πάνω στην προσπάθειά σας να θηλάσετε το μωρό σας, όπως ακριβώς αναζητάτε τον κατάλληλο επαγγελματία για κάθε άλλο τομέα της υγείας σας. 

Η αντίληψη ότι ο μητρικός θηλασμός είναι μια φυσική, ενστικτώδης διαδικασία που θα μας έρθει «αυτόματα», χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία ή ενημέρωση, είναι το ίδιο λανθασμένη με την αντίληψη πως ό,τι λέγεται από επαγγελματία υγείας πάνω στο ζήτημα είναι «αυτόματα» έγκυρο. 

Είναι ακόμα το ίδιο λανθασμένη με εκείνη την αντίληψη που αρνείται να δει τη γαλουχία ως ιδιαίτερο επιστημονικό πεδίο με συγκεκριμένες γνώσεις, δεξιότητες, πιστοποίηση και εξειδίκευση. Στην πραγματικότητα, η πιθανότητα να ακούσετε επιστημονικά ακριβείς οδηγίες για το θηλασμό του παιδιού σας είναι τόσο μεγαλύτερη, όσο απευθύνεστε στους εξής ειδικούς (κατά σειρά προτεραιότητας):

1. Διεθνώς Πιστοποιημένους Συμβούλους Γαλουχίας IBCLC
2. Συμβούλους θηλασμού της La Leche League Ελλάδας
3. Γυναικολόγους, Παιδιάτρους και Μαίες με σχετική εκπαίδευση και πιστοποίηση στο αντικείμενο.
4. Έμπειρες μητέρες που έχουν θηλάσει επιτυχώς και μακροχρόνια.

Παπαβέντσης Στέλιος
(Παιδίατρος, M.R.C.P.C.H., D.C.H. I.B.C.L.C.)

Photo: 28332173@N03 / CC BY 2.0

 

12 Σχόλια

 1. μπράβο για το άρθρο κ τον αρθρογράφο.θα μπορούσατε όμως να το προωθήσετε κ σε ΟΛΟΥΣ τους παιδιάτρους που μας δίνουν λανθασμένες "συμβουλές". Πρέπει να ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ τη μάνα κ τα μωρά με το να ΠΡΟΩΘΟΥΝ τον ΜΗΤΡΙΚΟ ΘΗΛΑΣΜΟ!
  Κ.Β.

 2. Σας ευχαριστώ πολύ γιατί εξαιτίας των όσων γράφεται κ της επίμονης μου κατάφερα να θηλασω τον γιο μου για τρία χρόνια παρότι πηγα στη δουλειά την ημέρα που σαράντησα κ δεν ειχα καμια υποστηριξη απο τις μαιες του γ.ν.Σερρων.Γνωμη μου ?Τό αίσθημα της μητρότητας ολοκληρώνεται μόνο με το θηλασμό.

 3. καταπληκτικο αρθρο!! πολυ χρησιμο!!οπως και η ιστοσελιδα σας.μακαρι να την ειχα ανακαλυψει νωριτερα ωστε να μην ειχα σταματησει το θηλασμο στο 1ο εξαμηνο-λογω μειωμενης αντοχης φοβαμαι! τωρα θα γνωριζω για το δευτερο μωρακι μου!

 4. Συγχαρητήρια για τις συμβουλές σας, πολύ χρήσιμες πραγματικά. Θα ήθελα να επισημάνω όμως κάτι: Συνηθίζουμε να κατηγορούμε τη σύγχρονη ελληνίδα γιατι δεν θηλάζει, ή θηλάζει για πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Έχουμε όπως ποτέ σκεφτεί πως η ελληνική νομοθεσία βρίσκεται πολύ πίσω σε αυτό το θέμα; Πως δεν προστατεύει το μητρικό θηλασμό; Η μητέρα πρέπει να επιστρέψει στη δουλειά της 2, το πολύ 6 μήνες μετά τον τοκετό. Πως να συνεχίσει το θηλασμό; Και πως να βγάλει γάλα με θήλαστρο στο χώρο εργασίας της, όταν στους περισσότερους εργασιακούς χώρους ούτε κατάλληλος χώρος, ούτε χρόνος υπάρχει; Να κλειδωθεί με το θήλαστρο για 5 λεπτά σε κάποια βρώμικη τουαλέτα; Είναι εφικτό αυτό; Εδώ ούτε διάλειμμα για φαγητό δεν κάνουμε στην Ελλάδα…

 5. Απίστευτο κείμενο, ένα κείμενο που θα έπρεπε να έχουν διαβάσει όλες οι μέλλουσες μητέρες και να έχει αναρτηθεί σε όλα τα νοσοκομεία και κλινικές!!!Ένα μεγάλο μπράβο για την δουλεία που κάνετε!!!

 6. Εξαιρετικό άρθρο, συγχαρητήρια! Το είχα πρωτοδιαβάσει στο περιοδικό family και το είχα σχεδόν αποστηθίσει, με βοήθησε πολύ με το θηλασμό του γιού μου που τώρα είναι 16 μηνών και περιμένει το αδερφάκι του το Δεκέμβριο.
  Πολλά μπράβο στο γιατρό που το συνέταξε και στο site για την προβολή!

 7. Θελω να πω και γω ενα μεγαλο ΜΠΡΑΒΟ στη μαιευτικη του νοσοκομειου Αλεξανδρουπολης γιατι κανουν πολυ καλη δουλεια οσον αφορα το θηλασμο!!!!Θηλασα 3 παιδια και αληθεια βοηθανε ολες τις γυναικες να θηλασουν!!!!ειναι συνεχεια διπλα τους και δεν το συζηταν για ξενο γαλα.ΜΠΡΑΒΟ ΜΠΡΑΒΟ ΜΠΡΑΒΟ. Θελω να σας ευχαριστησω γιατι με βοηθησατε με το θηλασμο του τριτου μου παιδιου γιατι αν και αργα εμαθα οτι η υπερπαραγωγη γαλακτος εφταιγε που δεν επαιρνε πολυ βαρος το μωρο.χαιρομαι που σας βρηκα!!!!Συγχαρητηρια!!!!!

 8. Οταν γεννησα, πριν 21 μηνες, βρηκα ανεκτιμητη βοηθεια στα μαθηματα προγεννητικης αγωγης που παρεδιδε εθελοντικα ομαδα μαιων στο Ιπποκρατειο Γενικο Νοσοκομειο Θεσ/νικης, σε συγκεντρωσεις της La Leche League, κ σε βιβλια που βρηκα ψαχνοντας αγωνιωδως μονη μου στο Amazon. Χαιρομαι πολυ που πλεον υπαρχει αυτη η ομαδα που απλα κ κατανοητα ενημερωνει, χωρις να κοστιζει στη νεα μητερα σε χρονο κ χρημα, που της ειναι αλλωστε κ τα δυο πολυτιμα! Ελπιζω πως ολες οι μητερες που διαβαζουν αυτη τη σελιδα θα θηλασουν οσο εγω, 21 μηνες, κ ακομη παραπανω! Ειναι μια υπεροχη σχεση, που οταν τελειωνει, κ για μενα τελειωσε μολις δυστυχως, στοιχιζει σε σενα περισσοτερο απο οτι στο ιδιο το μωρο! Απολαυστε την οσο διαρκεσει, κ διατηρειστε την οσο μπορειτε περισσοτερο!

 9. Πραγματικά ευχαριστώ πολύ για όλα όσα διάβασα και έμαθα γιατί όντως κυκλοφορούν τόσες πολλές φήμες, που έχουν καταστρέψει κάθε τι αληθινό!

 10. Ευχαριστούμε πάρα πολύ για τα καλά σας λόγια! Είναι σπουδαίο για όλους εμάς στο mitrikosthilasmos να διαπιστώνουμε μέσα από τα σχόλιά σας πως οι προσπάθειές μας αποδίδουν ακριβώς τον σκοπό μας! Την ενημέρωση και υποστήριξη νέων και μη γονέων!

  Να είστε καλά, να χαίρεστε τα παιδιά σας και να σας ζήσει το νεότερο μέλος!! -το οποίο μάλλον είναι ολίγον λαίμαργο αφού στραβοκαταπίνει όταν θηλάζει και… σας τρομάζει 🙂

 11. Φοβερή δουλειά, τρομερά ενδιαφέρον ιστολόγιο, κατατοπιστικότατα και κατανοητά πέρα για πέρα άρθρα, που είναι ανεκτίμητης αξίας για γονείς βρεφών και μεγαλύτερων παιδιών. Η αλήθεια είναι πως, όσα παιδιά και να κάνουμε, πάντα αισθανόμαστε με κάθε νέα γέννηση πως είναι σαν πρώτη φορά. Όχι επειδή δεν μάθαμε τίποτε απο τα άλλα μας παιδιά, μα επειδή κάθε μωρό, έχει δική του προσωπικότητα, και χρειάζεται διαφορετική φροντίδα. Στα 47 μου ξανά 'γινα μπαμπάς για 4η φορά, για την 2η σύζυγό μου είναι το 1ο της παιδί, και στην σελίδα σας βρίσκουμε πάντοτε όλο και κάποιο άρθρο που μας βοηθάει σε κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις. Τα συγχαριτήριά μας. Ψάχνω τώρα για κάποιο κείμενο, όταν ένα βρέφος στραβοκαταπίνει εν ώρα θηλασμού, γιατί το κάνει κάπου κάπου, και μας κόβει τα γόνατα 🙂

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *