Το άγχος του μπαμπά

Το να μεγαλώνει κανείς παιδιά είναι εξαιρετικά δύσκολο στους γρήγορους και απαιτητικούς ρυθμούς ζωής που επιβάλει η εποχή μας. Το μεγάλωμα των παιδιών μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη σωματική και συναισθηματική ευημερία ενός ανθρώπου. 

Στις μέρες μας που ασχολούνται εξίσου και η μαμά και ο μπαμπάς με την ανατροφή των παιδιών, πολλοί άνδρες (όπως και γυναίκες) βιώνουν μεγάλη πίεση για να καταφέρουν να είναι τόσο «οι κουβαλητές του σπιτιού» όσο και να συμμετέχουν ενεργά ως γονείς. Η καθιέρωση ημέρας για τη Γιορτή του Πατέρα δεν πρόκειται να αργήσει. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πατεράδες καθώς και να μπορέσουμε να βρούμε κάποιον τρόπο ώστε να τους βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν το άγχος που βιώνουν.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2006 από το Σύλλογο Αμερικανών Ψυχολόγων (APA) περίπου το 43% των ανδρών ανησυχούν για τα επίπεδα άγχους στη ζωή τους. Η εξισορρόπηση της εργασιακής και οικογενειακής τους ζωής, κάνει πολλούς άνδρες να νιώθουν ότι πνίγονται σε μια θάλασσα εργασιών, λογαριασμών και ευθυνών ως γονείς. Ο ψυχολόγος Dr Ron Palomares αναφέρει ότι: «Οι άνδρες αντιδρώντας στο άγχος γίνονται ευερέθιστοι, θυμώνουν πολύ και δεν μπορούν να κοιμηθούν. Συχνά το άγχος αυτό αντιμετωπίζεται με ανθυγιεινούς τρόπους όπως το κάπνισμα, το ποτό και η υπερφαγία»

Επιπλέον, επειδή τόσο η μητέρα όσο και ο πατέρας αποτελούν πρότυπα μίμησης προς τα παιδιά τους είναι σημαντικό να δίνουν καλό παράδειγμα. «Τα παιδιά μιμούνται τη συμπεριφορά των γονιών τους, αναφέρει ο Dr Palomares, «συνεπώς, η ανάπτυξη υγιών αντιδράσεων στο άγχος θα είναι καλό τόσο για εσάς όσο και για τα παιδιά σας».

Ο Σύλλογος Αμερικανών Ψυχολόγων παρουσιάζει τις παρακάτω στρατηγικές που είναι χρήσιμες για τον έλεγχο του άγχους των πατεράδων:

Γνωρίζω Πώς γνωρίζετε εάν είστε αγχωμένος ή όχι; Ποια γεγονότα ή καταστάσεις σας προκαλούν άγχος; Προέρχονται από τα παιδιά σας, την κατάσταση της υγείας στην οικογένειά σας, από οικονομικά αίτια, εργασία, σχέσεις ή από κάτι άλλο;
 
Αναγνωρίζω Προσδιορίστε εάν χρησιμοποιείτε ανθυγιεινές μεθόδους-συνήθειες για να αντιμετωπίσετε το άγχος στη δουλειά ή στη ζωή σας. Μήπως ο ύπνος σας είναι ανήσυχος; Μήπως εκνευρίζεστε ή ενοχλείστε εύκολα; Αυτή η συμπεριφορά είναι κάτι συνηθισμένο, ή προκαλείται από συγκεκριμένα γεγονότα ή καταστάσεις;
 
Διαχειρίζομαι Οι ανθυγιεινοί τρόποι αντιμετώπισης του άγχους είναι σαν να επιλέγετε την εύκολη λύση: βρείτε υγιείς δραστηριότητες που βοηθούν στη μείωση του άγχους, όπως η άσκηση ή ο αθλητισμός. Εστιάστε στον ποιοτικό χρόνο όχι στο χρόνο ως ποσότητα. Έχετε υπόψη σας ότι οι ανθυγιεινές συμπεριφορές υιοθετούνται με την πάροδο του χρόνου και μετά είναι δύσκολο να αλλάξουν. Ιεραρχήστε τα πράγματα, σκεφτείτε πριν ενεργήσετε και μιλήσετε. Αφιερώστε χρόνο στα πραγματικά σημαντικά πράγματα.
 
Δέχομαι στήριξη Η αποδοχή βοήθειας από υποστηρικτικούς φίλους και συγγενείς θα βοηθήσει την ικανότητά σας να αντέξετε τις αγχωτικές καταστάσεις. Εάν εξακολουθείτε να νιώθετε ότι σας πνίγει το άγχος, ίσως είναι καλό να μιλήσετε σε κάποιο ψυχολόγο για να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το άγχος και να αλλάξετε τις παγιωμένες, αρνητικές συμπεριφορές.

Ο Dr Palomares τονίζει ότι: «Κανείς δεν περιμένει να είστε ο τέλειος πατέρας. Είναι σημαντικό να κρατήσετε την ισορροπία ανάμεσα στη φαντασίωση για τον Σούπερ-μπαμπά και τις ρεαλιστικές εφικτές προσδοκίες του να μεγαλώνει κανείς παιδιά […] Η διαχείριση του άγχους δεν είναι αγώνας ταχύτητας, μην αναλαμβάνετε περισσότερα από όσα μπορείτε να αντέξετε. Αντίθετα, ορίστε στόχους και εστιάστε στο να αλλάζετε μια συμπεριφορά κάθε φορά».

Πηγή & φωτό: healthview.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *