Τέλος στις ψείρες!

Mια νέα από του στόματος θεραπεία
Πρόσφατη μελέτη Γάλλων ερευνητών έδειξε ότι ένα από του στόματος λαμβανόμενο φάρμακο είναι αποτελεσματικό στην καταπολέμηση της φθειρίασης (ψείρες), προσφέροντας μια νέα θεραπευτική επιλογή για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης αντίστασης των παράσιτων στις καθιερωμένες θεραπείες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της κλινικής μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό New England Journal of Medicine, η ιβερμεκτίνη -που κυκλοφορεί ήδη στην αγορά συνταγογραφούμενη κυρίως για την αντιμετώπιση της ψώρας- εξάλειψε τις ψείρες σε 95% των συμμετεχόντων που έλαβαν δύο δόσεις του φαρμάκου με μεσοδιάστημα 7 ημερών.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, αν και οι κλασικές αντιφθειρικές λοσιόν είναι σε πολλές περιπτώσεις αποτελεσματικές, οι ψείρες -όπως συμβαίνει και με πολλά άλλα παράσιτα- έχουν εξελιχθεί τροποποιώντας το γενετικό τους υλικό ώστε να επιβιώνουν, με αποτέλεσμα να παρατηρείται αυξανόμενη αντίστασή τους στις καθιερωμένες αγωγές που περιέχουν συνήθως μαλαθείο και πυρεθρίνη.

Καθώς η αντιμετώπιση και εξάλειψη της φθειρίασης γίνεται όλο και πιο δύσκολη και υπάρχει επιτακτική ανάγκη για την εύρεση εναλλακτικών λύσεων, οι ερευνητές αποφάσισαν να διεξάγουν μια μελέτη σύγκρισης της αποτελεσματικότητας μιας νέας από του στόματος λαμβανόμενης θεραπείας (ιβερμεκτίνη χορηγούμενη σε δόση 400 μg/kg) με την αποτελεσματικότητα μιας κλασικής αντιφθειρικής λοσιόν (0,5% μαλαθείο).

Στη μελέτη συμμετείχαν 812 άτομα με φθειρίαση από 376 οικογένειες, οι οποίοι χρησιμοποίησαν τη μία ή την άλλη θεραπεία δύο φορές, με μεσοδιάστημα 7 ημερών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, 95% των 398 ατόμων που έλαβαν την από του στόματος θεραπεία είχαν απαλλαγεί από τα παράσιτα 15 ημέρες μετά την έναρξη της αγωγής, σε σύγκριση με 85% των 414 ατόμων που αντιμετωπίσθηκαν με την αντιφθειρική λοσιόν.

Τα ευρήματα αυτά δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι η ιβερμεκτίνη αποτελεί μια σημαντική εναλλακτική επιλογή για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της φθειρίασης, καταλήγει ο συντονιστής της μελέτης Olivier Chosidow.

Πηγή & φωτό: healthview.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *