Η αξία του μητρικού γάλακτος για τα πρόωρα βρέφη

Αν το μωρό γεννηθεί πρόωρα θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η καλύτερη δυνατή τροφή που μπορεί να του δοθεί είναι σίγουρα το μητρικό γάλα. Είναι η μόνη τροφή που περιέχει τα τόσο πολύτιμα αντισώματα, τα οποία θα ενισχύσουν αποτελεσματικά τον οργανισμό του μωρού και θα το βοηθήσουν να ισχυροποιηθεί γρηγορότερα. 

Ενδέχεται, βέβαια, το μωρό να μην είναι στην αρχή σε θέση να θηλάσει και ίσως ούτε καν σε θέση να τραφεί με γάλα από το μπιμπερό. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι δεν πρέπει η μητέρα να προετοιμάζεται για το θηλασμό του βρέφους, όποτε και αν αυτός σταθεί δυνατός. Θα πρέπει, δηλαδή, η έκθλιψη του γάλακτος να γίνεται κανονικά ώστε να ξεκινήσει με σταθερό ρυθμό η παραγωγή του από τον οργανισμό της μητέρας. 

Ο γιατρός, άλλωστε, θα αποφασίσει από ποιο σημείο και μετά θα μπορεί να χορηγείται το μητρικό γάλα στο μωρό, έστω και με το μπιμπερό. Σταδιακά το μωρό θα δυναμώσει και θα μπορεί πλέον να θηλάσει κανονικά, οπότε θα πρέπει η μητέρα να παράγει ικανή ποσότητα γάλακτος, και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν τις προηγούμενες μέρες εκθλίβει με κάποιο θήλαστρο το γάλα της σε τακτά διαστήματα. 

Τα πρόωρα βρέφη, όμως, ακόμη και όταν αρχίζουν να θηλάζουν δεν μπορούν πάντοτε να εκφράσουν την ανάγκη τους για τροφή, όπως τα υπόλοιπα βρέφη, για το λόγο αυτό η μητέρα θα πρέπει να μπορεί να αντιληφθεί πότε είναι η ώρα για το γεύμα του μωρού και να του δίνει το γάλα του, ακόμη και αν αυτό δείχνει πολύ νυσταγμένο. 

Ίσως απαιτείται σε κάθε γεύμα να φέρνει το μωρό στο στήθος και να εκθλίβει λίγο γάλα στα χείλη του μέχρι το μωρό να ανταποκριθεί αλλά αυτό είναι απαραίτητο για να τρέφεται σωστά το μωρό και να επανέλθει γρηγορότερα σε φυσιολογικά επίπεδα. 

Η μητέρα ενός πρόωρου βρέφους θα πρέπει, επίσης, να ενημερωθεί από το προσωπικό του μαιευτηρίου για το πώς θα πρέπει να γίνεται η έκθλιψη και η φύλαξη του γάλακτος αλλά και τις απαιτούμενες τεχνικές για την αντιμετώπιση των συνεπειών του άγχους. 

Είναι αναμενόμενο για τη μητέρα να έχει πολύ στρες τις πρώτες μέρες της γέννησης του μωρού και αυτό μπορεί να επηρεάσει τη ροή του γάλακτος. Ενώ, δηλαδή, το γάλα παράγεται κανονικά, λόγω του άγχους, μειώνεται η ροή του και το γάλα παραμένει στο στήθος. 

Θα πρέπει, επομένως, να μάθει πώς να κάνει μασάζ στο στήθος της ώστε να επιτυγχάνεται η καλύτερη δυνατή ροή γάλακτος. Σε κάθε περίπτωση η μητέρα δε θα πρέπει να αποθαρρυνθεί από το θηλασμό ή από το τάϊσμα του μωρού με το γάλα της έστω και με μπιμπερό, καθώς το μητρικό γάλα είναι εξαιρετικά σημαντικό για την καλή υγεία του βρέφους.Πηγή: mynewbaby.gr
Photo: tammra / CC BY 2.0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *