Νέο παιδικό εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο

Νέο παιδικό εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο

Ήρθε και στην Ελλάδα το νέο 13δύναμο εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου που προσφέρει μεγαλύτερη προστασία σε βρέφη και παιδιά έως 5 ετών, ενάντια στην επικίνδυνη διεισδυτική πνευμονιοκοκκική νόσο.

Το «Prevenar 13» για τον πνευμονιόκοκκο έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και αναμένεται να κυκλοφορήσει στα τέλη Μαρτίου. Το νέο εμβόλιο θα αντικαταστήσει το 7δύναμο εμβόλιο Prevenar, που ήδη κυκλοφορεί στη χώρα μας, και θα αποζημιώνεται 100% από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως και το προηγούμενο.

Το 13δύναμο εμβόλιο έχει λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων (FDA) και συστήνεται για την προστασία βρεφών από την ηλικία των 6 εβδομάδων έως 5 ετών από την πνευμονία, την μηνιγγίτιδα, την οξεία μέση ωτίτιδα, τη σηψαιμία, την βακτηριαιμία και το εμπύημα που οφείλονται στον πνευμονιόκοκκο.

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής παιδιατρικής Δημήτρης Καφετζής, διευθυντής της Β’ παιδιατρικής κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, η διαφορά του με το 7δύναμο εμβόλιο είναι ότι εξασφαλίζει διευρυμένη προστασία ενάντια έξι πρόσθετων οροτύπων του βακτηρίου. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και ο ορότυπος 19Α, ο οποίος ευθύνεται για την πλειονότητα των πνευμονιοκοκκικών λοιμώξεων στα παιδιά και κυρίως της διεισδυτικής πνευμονιοκοκικκής νόσου και της οξείας μέσης ωτίτιδας.

Ο εμβολιασμός των παιδιών με το εμβόλιο Prevenar 13 εξασφαλίζει έμμεση προστασία και στα άτομα τρίτης ηλικίας, κυρίως από την πνευμονία που οφείλεται στον πνευμονιόκκοκο και έχει υψηλή θνητότητα στους ηλικιωμένους, γιατί τα παιδιά αποτελούν το μέσο διασποράς του ένοχου βακτηριδίου στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Από τη διευρυμένη προστασία των παιδιών και την έμμεση προστασία των ηλικιωμένων το κέρδος για το Εθνικό Σύστημα Υγείας εκτιμάται στα 4,2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι στη χώρα μας θα αποφευχθούν 622 νέα περιστατικά πνευμονιοκοκκικών λοιμώξεων και 20 θάνατοι κάθε χρόνο.

Ωστόσο, θα πρέπει να τονισθεί ότι ο εμβολιασμός των παιδιών έχει πληγεί σοβαρά από το αντιεμβολιαστικό κύμα, που αναπτύχθηκε εναντίον του εμβολίου κατά του ιού της γρίπης Η1Ν1, όπως τονίζει ο καθηγητής παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος: «Δυστυχώς, οι επιπτώσεις του αντιεμβολιαστικού λόμπι είναι ήδη ορατές, γιατί εμβόλια ενταγμένα στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών που καλύπτονται πλήρως από τα ασφαλιστικά ταμεία σαν το εμβόλιο της ηπατίτιδας και το εμβόλιο της ερυθράς, ιλαράς και παρωτίτιδας παρουσιάζουν πτώση 20%».

Το νέο εμβόλιο Prevenar 13 θα χορηγείται σε δασολογικό σχήμα 4 δόσεων. Όπως εξηγεί η Μαρία Θεοδωρίδου, καθηγήτρια παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα βρέφη και νήπια που έχουν ήδη ξεκινήσει τον εμβολιασμό με το προγενέστερο 7δύναμο Prevenar θα συνεχίσουν με το νέο 13δύναμο πνευμονιοκοκικκό εμβόλιο. Όσα παιδιά πρόλαβαν και ολοκλήρωσαν το εμβολιαστικό σχήμα με το προγενέστερο εμβόλιο θα κάνουν μια πρόσθετη δόση με το νέο Prevenar, ώστε να αποκτήσουν την διευρυμένη προστασία ενάντια στους έξι πρόσθετους ορότυπους του βακτηρίου.

Πηγή & φωτό: zougla.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *