Η παχυσαρκία συνδέεται με φτωχότερη ποιότητα σπέρματος

Η παχυσαρκία συνδέεται με φτωχότερη ποιότητα σπέρματος

Νέα έρευνα ανακάλυψε ότι οι παχύσαρκοι άντρες έχουν την τάση να εμφανίζουν μικρότερη κινητικότητα στο σπέρμα σε σχέση με τους πιο αδύνατους.

Έρευνες έδωσαν μεικτά αποτελέσματα σχετικά με το αν η παχυσαρκία βλάπτει τη γονιμότητα ενός άντρα. Ωστόσο, αρκετές πρόσφατες ανακάλυψαν ότι οι παχύσαρκοι τείνουν να έχουν σπέρμα φτωχότερης ποιότητας σε σχέση με τους πιο αδύνατους.

Στη νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Fertility and Sterility,’ ερευνητές από την Αργεντινή αξιολόγησαν δείγματα σπέρματος 749 αντρών από ζευγάρια που αναζητούσαν βοήθεια για προβλήματα γονιμότητας. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι 155 παχύσαρκοι άντρες είχαν την τάση να εμφανίζουν μικρότερη κινητικότητα στο σπέρμα σε σχέση με άλλους φυσιολογικού βάρους ή υπέρβαρους.

Οι παχύσαρκοι άντρες είχαν επίσης γενικά χαμηλότερα επίπεδα του ενζύμου NAG, το οποίο απελευθερώνεται στο υγρό της επιδιδυμίδας. Η συγκέντρωση του NAG στο σπέρμα θεωρείται δείκτης του πόσο καλά λειτουργεί η επιδιδυμίδα. Η επικεφαλής της έρευνας, Dr. Ana Carolina Martini, του Εθνικού Πανεπιστημίου της Κόρδοβα στην Αργεντινή, δήλωσε ότι πρόκειται για την πρώτη έρευνα που υποδεικνύει την αρνητική επίδραση της παχυσαρκίας στη λειτουργία της επιδιδυμίδας.

Ωστόσο, η επίδραση που ανακάλυψε στην ποιότητα σπέρματος δεν θα έχει σημαντική επίδραση στη γονιμότητα ενός άντρα, σύμφωνα με τη Martini. Η ερευνήτρια δήλωσε ότι ένα άντρας δεν θα γίνει στείρος λόγω αύξησης βάρους.

Ενώ η έρευνα συνδέει την παχυσαρκία με χαμηλότερη κινητικότητα σπέρματος δεν ανακάλυψε επίδραση σε άλλες μετρήσεις ποιότητας σπέρματος, όπως την ποσότητα σπέρματος, τα επίπεδα τεστοστερόνης και το ποσοστό φυσιολογικά σχηματισμένου σπέρματος.

Παρόλα αυτά, η Martini δήλωσε, ότι μπορεί ενδεχομένως να είναι πιθανό για έναν παχύσαρκο άντρα να βελτιώσει την ποιότητα σπέρματος χάνοντας βάρος. Η έρευνα έδειξε ότι η απώλεια βάρους μπορεί να αντιστρέψει την ανισορροπία στις αναπαραγωγικές ορμόνες που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Η έρευνα παρουσίασε αριθμό περιορισμών, δήλωσαν οι ερευνητές. Εστίασε σε άντρες ζευγαριών με προβλήματα γονιμότητας και δεν είναι γνωστό αν τα ευρήματα αφορούν γενικά τους παχύσαρκους. Άλλος περιορισμός ήταν ότι οι ερευνητές εστίασαν στην παχυσαρκία χρησιμοποιώντας τον Δείκτη Μάζας Σώματος. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι ο ΔΜΣ δεν αντικατοπτρίζει άμεσα το επίπεδο σωματικού λίπους ενός άντρα και άλλες έρευνες υπέδειξαν ότι το κοιλιακό λίπος είναι περισσότερο στενά συνδεδεμένο με τις σεξουαλικές ορμόνες παρά ο ΔΜΣ.

Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να κατανοηθεί καλύτερα η σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας, της ποιότητας του σπέρματος και της γονιμότητας, κατέληξαν οι ερευνητές. Σύμφωνα με τους ερευνητές, καθώς αυξάνεται η παχυσαρκία αναμένεται να αυξηθεί και ο αριθμός των παχύσαρκων αντρών με μειωμένη γονιμότητα.

Πηγή: iatronet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *