Μετρήστε τα σπερματοζωάριά σας στο σπίτι σας!

Μετρήστε τα σπερματοζωάριά σας στο σπίτι σας!

Οι άνδρες που ανησυχούν για τη γονιμότητά τους ή απλώς είναι…περίεργοι, δεν χρειάζεται πλέον να καταφεύγουν σε ειδικά εργαστήρια και να παραδίνουν το σπέρμα τους για ανάλυση (υποβαλλόμενοι σε μια μάλλον δυσάρεστη διαδικασία συλλογής…),αλλά θα μπορούν πια να το κάνουν στο μέλλον, με την ησυχία τους στο σπίτι τους, χάρη σε μια νέα φορητή συσκευή, που επιτρέπει διάγνωση μέσα σε λίγα μόνο δευτερόλεπτα.

Ολλανδοί ερευνητές του Ινστιτούτου Νανοτεχνολογίας MESA+ του πανεπιστημίου του Τβέντε, υπό την Λόες Σέγκερινκ, σύμφωνα με το New Scientist,ανέπτυξαν ένα τσιπάκι-εργαστήριο (lab-on-a-chip), μήκους μόλις δέκα εκατοστών, το οποίο μπορεί να αναλύσει το σπέρμα ενός άνδρα και να καθορίσει το βαθμό γονιμότητάς του με βάση τον αριθμό των σπερματοζωαρίων. Η σχετική ανακάλυψη παρουσιάστηκε στο περιοδικό “Lab on a Chip” της Βασιλικής Εταιρίας Χημείας της Βρετανίας.

Ο προσδιορισμός της ανδρικής γονιμότητας είναι μέχρι στιγμής μια χρονοβόρα και για τους περισσότερους άνδρες ενοχλητική διαδικασία, αν μη τι άλλο επειδή πρέπει να κάνουν αγώνα δρόμου από το σπίτι τους για να προλάβουν, μέσα σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, να παραδώσουν το δείγμα του σπέρματός τους στην ειδική κλινική ή επί τόπου να το παράγουν μέσω εκσπερμάτωσης (υπό συνθήκες κάπως…μειωμένης έμπνευσης).

Το νέο σύστημα, προϊόν νανοτεχνολογίας, μετράει αστραπιαία τον αριθμό σπερματοζωαρίων και γλιτώνει τους άνδρες από όλη αυτή την φασαρία, καθώς το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι στάξουν λίγο δείγμα σπέρματος πάνω στη συσκευή. Μετά από μόλις 12 δευτερόλεπτα, προκύπτει ο αριθμός των σπερματοζωαρίων, ο οποίος με την παραδοσιακή μέθοδο μέτρησης μέσω μικροσκοπίου χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο.

Αρχικά, η καινοτομική νανοσυσκευή αναμένεται να χρησιμοποιηθεί από κλινικές στο πλαίσιο των θεραπειών γονιμότητας, όμως εύκολα μπορεί να προσαρμοστεί σε μια ακόμη φθηνότερη και πιο απλή στην χρήση έκδοση, κατάλληλη για αυτό-διάγνωση στο σπίτι.

Ορισμένοι επιστήμονες εμφανίστηκαν πάντως σκεπτικοί. Όπως δήλωσε ο ερευνητής Μάικλ Νταν του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, εγείρεται το κρίσιμο ερώτημα μήπως η αυτοδιάγνωση των σπερματοζωαρίων, χωρίς την αναγκαία ιατρική συμβουλή που συνήθως συνοδεύει ένα τέτοιο εύρημα, κάνει περισσότερη ζημιά από την ωφέλεια που φέρνει σε επίπεδο πρακτικότητας. “Ακόμα κι αν η τεχνολογία είναι έτοιμη να βγει στο εμπόριο, είναι άλλο θέμα κατά πόσο η κοινωνία είναι έτοιμη να την χρησιμοποιήσει”,δήλωσε ο Χάιγουελ Μόργκαν του πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον.

Πηγή: health.ana-mpa.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *