Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε στείρωση δια της αποκοπής των ωαγωγών για την πρόληψη μελλοντικής κύησης, δεν φαίνεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σεξουαλικής δυσλειτουργίας μετέπειτα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο BJOG.
Μάλιστα, οι γυναίκες που πήραν μέρος στην έρευνα και είχαν υποβληθεί στην διαδικασία είχαν χαμηλότερο κίνδυνο συγκεκριμένων σεξουαλικών προβλημάτων και έτειναν να είναι ευτυχέστερες με την σεξουαλική τους ζωή, συγκριτικά με άλλες γυναίκες.
Η επέμβαση της αποκοπής των ωαγωγών περιλαμβάνει την εμπλοκή των ωαγωγών σαλπίγγων που συνδέουν τις ωοθήκες με την μήτρα. Γίνεται είτε αμέσως μετά τον τοκετό, μέσω του κόλπου ή κατά τη διάρκεια της καισαρικής τομής ή με λαπαροσκοπική επέμβαση, όπου μια ή δυο μικρές τομές γίνονται στην κοιλιακή χώρα.
Ο Δρ Αντονι Σμιθ και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο Λα Τρομπ της Μελβούρνης μίλησε με 2.721 γυναίκες για τα διάφορα συμπτώματα σεξουαλικής δυσλειτουργίας και την συνολική ικανοποίηση που αποκόμιζαν από την ερωτική τους ζωή. Εκ των γυναικών αυτών, οι 447 (16%) είχαν υποβληθεί σε στείρωση, μεταξύ 40 και 64 ετών.
Συνολικά, οι γυναίκες που είχαν στειρωθεί ήταν λιγότερο πιθανό να αναφέρουν σεξουαλική προβλήματα και πιθανότερο να δηλώσουν ότι ήταν χαρούμενες με την σεξουαλική τους ζωή.
Μόλις το 42% δήλωσε ότι είχε χάσει το ερωτικό ενδιαφέρον, συγκριτικά με το 51% των γυναικών που δεν είχε υποβληθεί σε στείρωση με αποκοπή των ωαγωγών. Και ενώ το 17% της τελευταίας ομάδας δήλωσε ότι δεν θεωρούσε «ευχάριστο» το σεξ, μόνο το 14% των γυναικών που είχαν στειρωθεί είχε όμοια εντύπωση.
Όταν συνυπολογίστηκαν και άλλοι παράγοντες, όπως η ηλικία, η μόρφωση και η οικογενειακή κατάσταση, οι γυναίκες που είχαν στειρωθεί είχαν λιγότερες πιθανότητες να έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους για το σεξ, να χρειάζονται πολύ χρόνο για να φτάσουν σε οργασμό, να έχουν κολπική ξηρότητα κατά την διάρκεια της ερωτικής επαφής ή να μη ευχαριστούνται το σεξ.
Επιπλέον, οι γυναίκες αυτές βαθμολογούσαν υψηλότερα την σεξουαλική τους ζωή. Το 36% ανέφερε «εξαιρετικά υψηλή σεξουαλική ικανοποίηση», συγκριτικά με το 30% των γυναικών που δεν είχαν υποβληθεί σε στείρωση, ενώ το ίδιο ίσχυε και όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν και τους άλλους παράγοντες.
Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί οι γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε στείρωση είχαν καλύτερη σεξουαλική ικανοποίηση. Αλλά είναι πιθανόν, αυτές και οι σύντροφοι τους να απολάμβαναν το σεξ λόγω της έλλειψης άγχους για πιθανή απρογραμμάτιστη εγκυμοσύνη.
Φυσικά η στείρωση δια της αποκοπής των ωαγωγών δεν είναι αντισυλληπτική μέθοδος και συστήνεται μόνο σε γυναίκες που είναι απολύτως σίγουρες ότι δεν θέλουν να κυοφορήσουν. Αλλά όπως κάθε επέμβαση ενέχει και κινδύνους, όπως αιμορραγία ή λοίμωξη και ατελές κλείσιμο των ωαγωγών. Περίπου μια στις 200 γυναίκες που υποβάλλεται σε στείρωση κάποια στιγμή μετέπειτα έχει μείνει έγκυος.
Τέλος μελέτες έχουν δείξει ότι μεταξύ 6% και 20% των γυναικών που στειρώνονται το μετανιώνουν, με τις νεότερες γυναίκες να εκφράζουν περισσότερη μετάνοια.

Συντακτική ομάδα mitrikosthilasmos.com
Ο γιατρός μου πρότεινε να κάνω στείρωση λίγο πριν γεννήσω, λόγω της στείρωσης έγινε καισαρική, μετά από 2 χρόνια θέλουμε με τον άντρα μου και αλλο παιδί, αλλα ο γιατρός δεν δέχθηκε να μας βοηθήσει, δεν μου είχε πει τίποτα σχετικό πριν, το θεώρησα κάτι απλό, ήταν όμως ένα μεγάλο λάθος.