Το HPV DNA τεστ αναμένεται να αντικαταστήσει το τεστ ΠΑΠ

Το HPV DNA τεστ αναμένεται να αντικαταστήσει το τεστ ΠΑΠ

Το τεστ Παπανικολάου για τον προληπτικό έλεγχο των γυναικών πιθανόν να αντικατασταθεί μέσα στα επόμενα χρόνια από το HPV DNA τεστ για την ανίχνευση του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος προκαλεί τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. 

Μάλιστα οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο συνδυασμός εμβολιασμού κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων και HPV DNA τεστ προσφέρει διπλάσια εφ’ όρου ζωής προστασία απ’ ό,τι το τεστ Παπανικολάου μόνο του.

Το εμβόλιο κατά του ιού HPV προσφέρει προστασία από προκαρκινικές αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας όχι μόνο σε κορίτσια και νέες γυναίκες, αλλά και σε μεγαλύτερες γυναίκες, μέχρι και 45 ετών, επισήμανε ο καθηγητής Μαιευτικής- Γυναικολογίας στο Α.Π.Θ Θεόδωρος Αγοραστός.
 
Μελέτη που έγινε στην Ινδία, σε 131.700 γυναίκες οι οποίες παρακολουθήθηκαν επί 8 έτη, έδειξε ότι πέθαναν διπλάσιες γυναίκες, που έκαναν προληπτικό έλεγχο με τεστ Παπανικολάου, σε σύγκριση με αυτές, που έκαναν προληπτικό έλεγχο με HPV DNA τεστ.

«Λόγω της μεγαλύτερης προστασίας, που προσφέρει ένα αρνητικό HPV DNA test (6 έτη), σε σύγκριση με ένα αρνητικό τεστ Παπανικολάου (3 έτη), ο πληθυσμιακός έλεγχος όλων των γυναικών με εφαρμογή του HPV DNA τεστ υπολογίζεται να έχει χαμηλότερο κόστος απ’ ότι σήμερα με την εφαρμογή του τεστ Παπανικολάου», ανέφερε ο κ. Αγοραστός, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή την 3η Σύνοδο της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων , που θα πραγματοποιηθεί 23-24 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη.

Μελλοντικά θα είναι δυνατή αυτο-λήψη (self-sampling) του κολπικού επιχρίσματος και στη συνέχεια η παράδοση του στο διαγνωστικό κέντρο προκειμένου να γίνει το HPV DNA τεστ. Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό αυτό είναι μια ενδιαφέρουσα προοπτική για χώρες με χαμηλή κάλυψη του πληθυσμού όσον αφορά στον προληπτικό έλεγxo.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στην Ελλάδα δεν ελαττώνονται τα τελευταία 25 έτη, σε αντίθεση με τα αντίστοιχα ποσοστά στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες. 

O καρκίνος του τραχήλου της μήτρας συνεχίζει να οδηγεί στο θάνατο ετησίως περί τις 30.000 γυναίκες στην Ευρώπη και 250.000 γυναίκες σε όλο τον κόσμο, ενώ στη χώρα μας προσβάλλει κάθε χρόνο 500-600 γυναίκες, κυρίως νέες που δεν έχουν τεκνοποιήσει, και από αυτές πεθαίνουν 200-250.

 

Πηγή: health.ana-mpa.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *