Το καλωσόρισμα και τα δικαιώματα του νεογέννητου

Το καλωσόρισμα και τα δικαιώματα του νεογέννητου

Γιατροί, νεογνολόγοι και το προσωπικό του μαιευτηρίου σπεύδουν να το παραλάβουν, για να το καθαρίσουν και να το εξετάσουν απομακρύνοντάς το από κοντά σας. Ωστόσο, αυτές οι φροντίδες -όσο ευπρόσδεκτες και απαραίτητες και αν είναι- μπορούν να περιμένουν, εφόσον φυσικά το παιδί δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα. 

Το μωράκι σας έχει πάνω από όλα ανάγκη από ηρεμία και όχι από ερεθισμούς και τραυματικά εξωτερικά ερεθίσματα. Δεν θέλει βίαιες μετακινήσεις, αλλά αποζητά την αμεσότητα και την επαφή που του εξασφαλίζει η αγκαλιά σας. 

Προτιμά την τρυφερότητα και την άγνοιά σας από τα έμπειρα χέρια του απρόσωπου προσωπικού. Φροντίστε, λοιπόν, η υποδοχή για το μωρό σας να είναι όσο το δυνατόν πιο ήπια, με λεπτότητα και τρυφερότητα. Είναι ένα πλασματάκι εννέα μηνών που νιώθει τον πόνο.

Στο χέρι σας είναι να βοηθήσετε το μωρό σας στη μετάβαση από την ενδομήτρια στην εξωμήτρια ζωή του. Ύστερα από την ταλαιπωρία της γέννησης, δώστε του την ευκαιρία να ξεκουραστεί στην αγκαλιά σας. Αυτή, εξάλλου, θα είναι η στιγμή που θα συνειδητοποιήσετε ότι το θαύμα της μητρότητας έχει συντελεστεί και για εσάς. 

Ας πάρει, λοιπόν, το κάθε πράγμα το χρόνο του και ας γίνουν όλοι οι έλεγχοι ρουτίνας λίγο αργότερα με απόλυτο σεβασμό στη νεοφερμένη ανθρώπινη ύπαρξη. Ο παιδίατρος θα έχει τότε όλο τον καιρό να το δει, να το ζυγίσει, να το εξετάσει. 

Σε αρκετά μαιευτήρια στον κόσμο η γέννηση κάθε παιδιού θεωρείται πια ένα ξεχωριστό γεγονός. Γι’ αυτό, άλλωστε, οι τρόποι υποδοχής που εφαρμόζονται εκεί δεν θυμίζουν σε τίποτα τις γνωστές σε όλους μας κλασικές πρακτικές των μαιευτηρίων.

Είναι, λοιπόν, δικαίωμά σας να απαιτήσετε να αναβληθούν οι διαδικασίες που πραγματοποιούνται αμέσως μετά τον τοκετό. Βέβαια, το μωράκι σας θα αποκτήσει επί τόπου την πρώτη του ταυτότητα. Μπροστά σας θα πάρουν αποτύπωμα από το πέλμα και από το δάχτυλο και θα του περάσουν στο χεράκι μια ταμπελίτσα με το όνομά του. 

Όσο για τα υπόλοιπα, συζητήστε τα με το γιατρό σας εγκαίρως, πριν από τη γέννηση του μικρού σας. Αν εκείνος προβάλλει αντιρρήσεις στα αιτήματά σας χωρίς όμως να σας πείσει με σοβαρά επιχειρήματα, μη διστάσετε να αναλάβετε με την υπογραφή σας την ευθύνη των απόψεών σας.

Ζητήστε:
Να ακουμπήσουν το μικρούλι σας αμέσως μόλις γεννηθεί επάνω στην κοιλιά σας. Ύστερα από όλο αυτό το διάστημα της συμβίωσης μαζί σας, δεν είναι δυνατόν να αποχωριστεί ξαφνικά από το σώμα σας. Ας είναι, λοιπόν, η πρώτη του εμπειρία αυτό το αίσθημα της απλότητας και της ασφάλειας που θα του χαρίσει η επαφή μαζί σας.

Να κοπεί ο ομφάλιος λώρος σε λίγο, μόλις ο γιος ή η κορούλα σας συνηθίσει στον καινούργιο τρόπο αναπνοής του.

Να μην πάρουν το νεογέννητο μωράκι σας αμέσως μετά τη γέννηση από κοντά σας για να το πλύνουν. Σκουπίστε το και κρατήστε το στην αγκαλιά σας. Μην ξεχνάτε ότι τα υγρά αυτά είναι δικά σας κύτταρα και το αμνιακό υγρό ήταν έως τώρα το δικό του περιβάλλον.

Να μην το υποδεχτούν οι αρμόδιοι του μαιευτηρίου με τις κλασικές φροντίδες τους υποβάλλοντάς το σε ένα μεγάλο στρες. Γιατί, ενώ εσείς περιμένατε με ανυπομονησία τον ερχομό του, εκείνο δεν ήξερε ότι επρόκειτο να γεννηθεί και μάλιστα περνώντας μέσα από ένα τόσο στενό κανάλι. Ύστερα από το δύσκολο ταξίδι του, σίγουρα δεν επιθυμεί να του σκαλίσουν τον ουρανίσκο, να του βάλουν θερμόμετρο στον ποπό και να τραβήξουν τις βλέννες από τη μύτη, που άλλωστε φροντίζει να καθαρίσει μόνο του με φτερνισματάκια και διάφορες άλλες κινήσεις. Αν, μάλιστα, τα νερά δεν έχουν σπάσει πολλή ώρα νωρίτερα και το αμνιακό υγρό είναι καθαρό, το μωρό σας ακόμα και να εισροφήσει λίγο, δεν διατρέχει κίνδυνο.

Να μην του κάνουν αμέσως μόλις γεννηθεί ένεση με κονάκια -μία βιταμίνη- και να του βάλουν κολλύριο -που είναι όξινο και τσούζει σαν λεμόνι- στα μάτια, επειδή φοβούνται μήπως έχουν μολυνθεί κατά την έξοδό του από τον κόλπο. Οι διαδικασίες αυτές μπορούν να περιμένουν. Η αντίρρηση, φυσικά, δεν είναι για τη βιταμίνη, αλλά για το χρόνο παροχής της.

Να θηλάζετε το μωρό σας απαγορεύοντας να του δώσουν γάλα άλλο εκτός το δικό σας ή ζαχαρόνερο. Να βάλετε μάλιστα ειδικές ταμπελίτσες ψηλά στην κούνια του ώστε να ενημερωθούν όλοι οι αρμόδιοι, αφού οι βάρδιες αλλάζουν-, οι οποίες θα γράφουν: «Αποκλειστικά και μόνο μητρικός θηλασμός».

Να είναι το παιδί σας συνέχεια κοντά σας και όχι σε θάλαμο με βρέφη. Με αυτό τον τρόπο το μωράκι θηλάζει από το στήθος σας αμέσως μόλις πεινάσει. Αυτό είναι άλλωστε το μυστικό της επιτυχίας του θηλασμού. Διαφορετικά, ο μηχανισμός αδρανεί. Το γάλα σας θα αρχίζει να ρέει, μόλις ακούτε το κλάμα του μικρού σας και όχι όταν σας το αναγγέλλει η νοσοκόμα. Ταυτόχρονα θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε το μωρό σας πριν πάτε σπίτι και δεν θα πελαγώσετε όταν βρεθείτε μόνη μαζί του, φορτωμένη με όλη την ευθύνη του καινούργιου σας ρόλου.

Να μην εισβάλει ο φωτογράφος του μαιευτηρίου στο δωμάτιό σας, βομβαρδίζοντας εσάς και το μωρό σας με τα φλας του. Αυτές οι στιγμές είναι ιδιωτικές και ιερές.

Να αλλάζετε το παιδί σας, εφόσον το επιθυμείτε, σε ένα συγκεκριμένο χώρο. Έτσι και αλλιώς πληρώνετε, έχετε λοιπόν και το δικαίωμα να εκπαιδευτείτε. Μπορείτε να παρακολουθείτε στην αρχή πώς πλένουν τα μωρά και -όποτε αισθάνεστε την ανάγκη- να αλλάζετε το δικό σας.

ΠΗΓΗ: www.yourbaby.gr 

2 Σχόλια

  1. Εφόσον η υγεία και των δύο το επιτρέπει, ναι!
    Μάλιστα ο θηλασμός μπορεί να ξεκινήσει μέσα στο χειρουργείο ακόμη και πριν τελειώσει η καισαρική!

  2. στη περιπτωση της καισαρικης μπορουμε να ζητησουμε τα παραπανω?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *