Η πρώτη επαφή με το μωρό

Η πρώτη επαφή με το μωρό

Χιλιάδες ερωτήσεις γυρίζουν στο μυαλό της νέας μητέρας τον πρώτο χρόνο του παιδιού της. Η αγωνία της να κάνει ό,τι καλύτερο, ό,τι πιο σωστό για το πολύτιμο απόκτημά της, η ανάγκη της να νιώσει ασφαλής και, κυρίως, το όνειρο και η ελπίδα της να πετύχει στον πιο σημαντικό και υπεύθυνο για τη ζωή της ρόλο είναι συναισθήματα που όλες οι μητέρες μοιράζονται.

Όταν σας φέρνουν σε επαφή για πρώτη φορά με το μωρό σας στο μαιευτήριο, οι αντιδράσεις σας είναι περίεργες, διότι βλέπετε ένα μωρό που καλύπτεται από λευκωπό λιπαρό επίχρισμα. Η εμφάνισή του είναι παράξενη σε εσάς. Ας δούμε, όμως, πώς είναι ένα φυσιολογικό μωρό.

Το δέρμα του 
Όπως ήδη αναφέρθηκε, το δέρμα του καλύπτεται από ένα λευκωπό λιπαρό επίχρισμα. Η επιδερμίδα του μωρού είναι πολύ λεπτή και το επίχρισμα αυτό το προστατεύει από το να σπάσει το δέρμα και να εισέλθουν μικρόβια, γι’ αυτό δεν θα πρέπει να το απομακρύνετε αμέσως.

Η επιδερμίδα του επίσης μπορεί να είναι γεμάτη κοκκινίλες που φεύγουν μόνες τους μετά 3-4 εβδομάδες. Τις πρώτες μέρες της ζωής του μπορεί να εμφανίσει μικρά άσπρα σπυράκια στη μύτη και το πρόσωπο, που οφείλονται στην απόφραξη σμηγματογόνων αδένων. Δεν επιτρέπεται να τα σπάσετε, θα εξαφανιστούν μόνα τους σε 3-4 εβδομάδες. Μικρά κόκκινα σημάδια μπορεί επίσης να εμφανιστούν στο πρόσωπο του μωρού, αν θερμαίνεται υπερβολικά.

Μετά την πρώτη εβδομάδα, είναι δυνατόν στο πρόσωπό του να εμφανισθούν κόκκινες κηλίδες που είναι άσπρες στο κέντρο. Αυτό είναι αρκετά σύνηθες και ονομάζεται τοπικό ερύθημα. Μοιάζει σαν να το έχουν τσιμπήσει έντομα, δεν χρειάζεται καμία θεραπεία και εξαφανίζεται μόνο του.

Μερικά, τέλος, νεογνά καλύπτονται από ένα χνούδι και ορισμένα από αυτά έχουν ένα «ζαρωμένο» δέρμα που ξεφλουδίζει τις πρώτες εβδομάδες. Θα περάσει μόνο του γρήγορα.

Τα μάτια του
Το μωρό όταν γεννιέται έχει πρησμένα μάτια, διότι πιέζεται το κεφάλι του κατά τον τοκετό. Εάν η πίεση είναι μεγάλη, μπορεί να σπάσουν μικρά αγγεία μέσα στο ασπράδι του ματιού και έτσι το άσπρο του ματιού να έχει κόκκινες γραμμώσεις ή κόκκινα σημάδια. Όλα αυτά θα εξαφανιστούν μόνα τους μέσα σε 10-15 μέρες.

Το τριχωτό της κεφαλής

Το μωρό σας μπορεί να είναι τελείως φαλακρό, να έχει άφθονα μαλλιά ή να έχει το κεφάλι του σκεπασμένο με χνούδι. Μην ανησυχείτε, το χνούδι θα πέσει και θα βγάλει μαλλιά όπως κι αν έχει γεννηθεί. Το χρώμα των μαλλιών πιθανόν να αλλάξει αργότερα.

Το κεφάλι του

Το μωρό γεννιέται με ένα τεράστιο κεφάλι: αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο του μήκους του σώματός του και το σχήμα του είναι μυτερό και παραμορφωμένο. Αποτελείται από τέσσερα μεγάλα κόκαλα που δεν είναι κολλημένα μεταξύ τους, γι’ αυτό το κεφάλι του μωρού είναι παραμορφωμένο. Τα μαλακά σημεία στο πάνω μέρος του κεφαλιού ονομάζονται πηγές και κλείνουν στην ηλικία των 18-24 μηνών. Δεν είναι επικίνδυνες, ούτε χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Η περίμετρος του κεφαλιού είναι μεγαλύτερη από τη διάμετρο του θώρακα.

Ο ομφαλός του
Ο ομφάλιος λώρος κόβεται και στο κολόβωμα τοποθετείται ένα μανταλάκι. Το κολόβωμα είναι υγρό κατά τη γέννηση. Μέσα σε 2-4 ώρες ξεραίνεται και μαυρίζει. Χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση κάτω από το μαύρο κολόβωμα με οινόπνευμα. Σε 1-4 εβδομάδες θα πέσει. Για τις επόμενες μέρες (15-20) πιθανόν να βγάζει 1-2 σταγόνες αίμα. Μην ανησυχείτε, θα αποκατασταθεί μόνο του. Προσέχετε μήπως μολυνθεί (έντονα κόκκινη η περιοχή γύρω από τον ομφαλό). Σε αυτή την περίπτωση συμβουλευθείτε άμεσα τον παιδίατρό σας.

Στήθος και γεννητικά όργανα
Τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια, το στήθος και τα γεννητικά όργανα είναι συνήθως διογκωμένα. Η διόγκωση αυτή οφείλεται στη μεγάλη αύξηση των ορμονών της μάνας προ του τοκετού, που μεταφέρονται στο μωρό και έχουν επίδραση σε αυτό.

Παλαιότερα το στήθος του μωρού το πίεζαν οι γιαγιάδες για να βγει «το γάλα». Προσοχή, απαγορεύεται να βάλετε χέρι στο στήθος του μωρού, διότι θα κάνετε κακό. Θα ξεπρηστεί μόνο του ύστερα από ένα μήνα. Στα κορίτσια, εκτός από το πρήξιμο του αιδοίου και της κλειτορίδας μπορεί να εμφανιστούν λίγες βλέννες και αίμα (ψευτοπερίοδος). Όλα αυτά θα αποκατασταθούν μόνα τους στο τέλος του πρώτου μήνα.

Το μωρό σας έχει συχνές αναπνοές. Οι αναπνοές του μωρού είναι περίπου 60 το λεπτό, ενώ των ενηλίκων 16.

Χέρια και πόδια
Τα δάκτυλα των χεριών είναι σφιγμένα σε γροθιές. Τόσο τα χέρια όσο και τα πόδιά του είναι λυγισμένα, όπως βρίσκονται μέσα στην κοιλιά της μάνας. Τέλος, η κοιλιά του μωρού σας είναι φουσκωμένη και βατραχοειδής. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.  

Ανδρέας Κωνσταντόπουλος
καθηγητής Παιδιατρικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
πρόεδρος Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας
πρόεδρος Ευρωπαϊκής Παιδιατρικής Εταιρείας
διευθυντής Νοσοκομείου «ΙΑΣΩ Παίδων»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *