Οι πιο κάτω οδηγίες θα βοηθήσουν στην αποφυγή συνηθισμένων λανθασμένων χειρισμών που οδηγούν σε διακοπή του μητρικού θηλασμού :
• Οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει πρέπει να επιλύεται με γνώμονα τη διατήρηση της γαλουχίας. Η διακοπή του θηλασμού και η συνταγογράφηση φαρμάκων για αναστολή της γαλακτοφορίας πρέπει να θεωρείται σημαντική ιατρική πράξη.
• Το πρωτόγαλα (πύαρ) είναι επαρκές για τις πρώτες μέρες της ζωής, δεν χρειάζεται συμπλήρωμα με άλλο γάλα ή αφεψήματα.
Επιτέλους πρέπει ο παιδίατρος να πεισθεί ότι η αυτή η μικρή ποσότητα, η πλούσια σε πολύτιμα συστατικά, είναι το μόνο που χρειάζεται το νεογέννητο τις πρώτες μέρες της ζωής του. Πρέπει όμως το νεογέννητο να είναι κοντά στη μητέρα του για να μπορεί να θηλάζει όποτε θέλει.
• Ο θηλασμός πρέπει να είναι απεριόριστος και χωρίς ωράριο. Δεν εφαρμόζουμε ωράριο ούτε στη διάρκεια του θηλασμού ούτε στη συχνότητα.
Λόγω της σύστασης του, το μητρικό γάλα πέπτεται εύκολα. Συχνοί λοιπόν θηλασμοί είναι κάτι φυσιολογικό, το μωρό δεν «στομαχιάζει» με τους συχνούς θηλασμούς.
• Σε κάθε θηλασμό, καλό είναι, το μωρό να θηλάζει μόνον από τον ένα μαστό και στον επόμενο από τον άλλο. Ως γνωστό, το γάλα που παράγεται από το μαστό στον ίδιο θηλασμό, στην αρχή είναι πιο λεπτόρρευστο και υδαρές ενώ προς το τέλος του θηλασμού είναι περισσότερο παχύρρευστο διότι περιέχει περισσότερα λίπος, άρα περισσότερες θερμίδες. Αν στον ίδιο θηλασμό το μωρό θηλάσει και από τους δύο μαστούς πιθανόν να πάρει μόνο το αρχικό λεπτόρρευστο γάλα Τον τρόπο αυτό θα εφαρμόσουμε οπωσδήποτε αν το μωρό φαίνεται ότι δεν χορταίνει ή δεν παίρνει καλό βάρος. Αν όλα πάνε καλά με την ανάπτυξη του μωρού, δεν χρειάζεται να παρέμβουμε στο πως πρέπει να θηλάζει. Επίσης τις πρώτες μέρες, αν η μητέρα έχει πολύ γάλα, τοποθετούμε το μωρό και στους δύο μαστούς, στον ίδιο θηλασμό, για να αποσυμφορήσουμε τους μαστούς και να αποτρέψουμε τη μαστίτιδα.
• Δεν ζυγίζουμε το βρέφος πριν και μετά το θηλασμό, για να διαπιστώσουμε ότι το μωρό έφαγε επαρκώς
• Το γάλα παράγεται την ώρα που θηλάζει το μωρό. Ο μαστός δεν είναι ρεζερβουάρ που γεμίζει από το ένα γεύμα στο άλλο.
• Αποθαρρύνουμε το να δίνεται, μέσω μπιμπερό, το γάλα της μητέρας στο υγιές μωρό. Πολλές μητέρες προτείνουν αυτόν τον τρόπο για να ελέγχουν πόσο τρώει το μωρό. Ο τρόπος αυτός είναι μηχανιστικός, έξω από την ανθρώπινη φυσιολογία και θα οδηγήσει τη μητέρα σε κόπωση και υπογαλακτία.
• Προσοχή τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό. Ο θηλασμός εδραιώνεται τις πρώτες 40 ημέρες. Δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι όσο το μωρό θηλάζει, τόσο γάλα παράγεται από το μαστό. Υπάρχουν γυναίκες που θήλασαν τα υιοθετημένα παιδιά τους, χωρίς καμιά ορμονική προετοιμασία. Είχαν γαλακτοφορία βάζοντας το μωρό να κάνει θηλαστικές κινήσεις στο μαστό τους!
• Απαγορεύεται η χρήση του μπιμπερό τις πρώτες 40 μέρες, κατά τις οποίες εδραιώνεται ο μητρικός θηλασμός. Το βρέφος θηλάζει τη θηλή του μαστού, με διαφορετικό τρόπο από τον τρόπο, που θηλάζει τη θηλή του μπιμπερό. Η εισαγωγή μπιμπερό προκαλεί σύγχυση στο βρέφος (nipple confusion), η οποία πιθανόν να έχει ως αποτέλεσμα την διακοπή του θηλασμού. Στις περιπτώσεις που θα χρειασθεί συμπλήρωμα, πρέπει να χρησιμοποιείται ειδική σύριγγα ή κύπελλο για τη χορήγηση του γάλακτος και όχι μπιμπερό.
• Ακόμα και στην Αφρική τα μωρά που θηλάζουν δεν χρειάζονται συμπληρωματικά, νερό ή αφεψήματα. Είναι περιττή και επιβλαβής η συνταγογράφηση αφεψημάτων χωρίς ιδιαίτερο λόγο. (Το ίδιο ισχύει και για τα μωρά που παίρνουν τεχνητή διατροφή).
• Τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό, στην περίπτωση που η μητέρα έχει μικρή παραγωγή γάλακτος και το μωρό είναι ζωηρό και δεν χορταίνει, πρέπει να θηλάζει συχνότερα, ώστε να αυξηθεί η παραγωγή του γάλακτος. Αντίθετα, όταν το μωρό είναι νωθρό και η μητέρα έχει πολύ γάλα, η μητέρα κινδυνεύει να πάθει σπάργωμα των μαστών και μαστίτιδα. Η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι άδειασμα του γάλακτος που περισσεύει με θήλαστρο, μετά από κάθε θηλασμό.
• Επί μαστίτιδας πρέπει να συνεχίζεται ο θηλασμός, ακόμα και αν η μητέρα παίρνει αντιβίωση (πρέπει να επιλέγεται κατάλληλο αντιβιοτικό). Προσωρινή διακοπή του θηλασμού, και μόνον από τον πάσχοντα μαστό, δικαιολογείται ΜΟΝΟ επί αποστήματος του μαστού.
• Ο παιδίατρος πρέπει να έχει ενημερώσει την μητέρα για τις περιόδους προσαρμογής. Κατά τις περιόδους αυτές, όταν το βάρος του βρέφους αυξηθεί, η παραγόμενη ποσότητα γάλακτος από το μαστό δεν επαρκεί, το βρέφος είναι ανήσυχο και δεν χορταίνει. Αυτό σε ορισμένα βρέφη συμβαίνει τον 3ο–4ο μήνα. Στη φάση αυτή πρέπει, για 2-3 μέρες, η μητέρα να θηλάζει συχνότερα και όχι να δίνει συμπλήρωμα με «ξένο» γάλα. Αν δώσει εύκολα το «ξένο» γάλα, σύντομα ο μητρικός θηλασμός θα διακοπεί.
• Οι ραγάδες των θηλών είναι τόσο συχνές στην αρχή του θηλασμού, που πρέπει να αναμένονται και όχι να αποτελούν αιτιολογία διακοπής του. Για να αποφευχθούν ή να περιορισθούν, πρέπει το μωρό να θηλάζει σωστά (τη θηλαία άλω και όχι τη θηλή). Η σωστή θεραπεία των ραγάδων είναι:
α) Σωστή θέση θηλασμού. Στεγνές και καλά αεριζόμενες θηλές.
β) Αποφυγή άσκοπου πλυσίματος της θηλής. Η θηλή αυτοκαθαρίζεται.
γ) Εφαρμογή ξηρής θερμότητας (με τη βοήθεια, για παράδειγμα, του
στεγνωτήρα μαλλιών στη χαμηλή θερμοκρασία), η οποία επουλώνει
γρήγορα τις ραγάδες.
δ) Δεν χρησιμοποιούμε αλοιφές, οινόπνευμα ή άλλα επιθέματα.
• Ο μαστός δεν χαλάει από το μητρικό θηλασμό. Η εγκυμοσύνη είναι αυτή που επιφέρει αλλαγές στο μαστό. Αντίθετα ο θηλασμός βοηθά στην σταδιακή προσαρμογή του μαστού στην προτέρα του κατάσταση. Η απότομη διακοπή της γαλακτοφορίας είναι επιζήμια για την αρχιτεκτονική του μαστού.
• Σύμφωνα με την πρόσφατη βιβλιογραφία απαγορεύεται η χορήγηση ανασταλτικών της γαλακτοφορία σκευασμάτων. Η διακοπή του θηλασμού γίνεται με φυσικό τρόπο.
• Δεν διακόπτουμε δοκιμαστικά για δυο 24ωρα το θηλασμό για έλεγχο του παρατεινομένου νεογνικού ικτέρου. Η μέθοδος αυτή είναι παλαιά και έχει αναθεωρηθεί. Εκτός του ότι πλήττει το θηλασμό, καμουφλάρει και τα πιθανόν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα (λοιμώξεις, μεταβολικά νοσήματα, υποθυρεοειδισμό). Στην περίπτωση παρατεινομένου νεογνικού ικτέρου, το βρέφος συνεχίζει κανονικά το θηλασμό και παράλληλα ελέγχεται για πιθανές παθολογικές καταστάσεις.
• Η ατομική τράπεζα μητρικού γάλακτος γίνεται πολύ εύκολα. Πρέπει η εργαζόμενη να ενθαρρύνεται να αρχίσει, αμέσως μετά τον τοκετό, παρακαταθήκη του γάλακτος της για τις ημέρες που θα ξεκινήσει την εργασία της. Η διαδικασία είναι απλή. Απαιτείται καθαριότητα, θήλαστρο (μηχανικό ή ηλεκτρικό) για την άμελξη του γάλακτος. αποστειρωμένα πλαστικά δοχεία για τη φύλαξη του γάλακτος και καταψύκτης (-18 ο C ή ***). Οποιαδήποτε κατάψυξη ψυγείου, που διαθέτει δική της πόρτα, διατηρεί θερμοκρασία –18ο C, και χαρακτηρίζεται με το σύμβολο *** Η άμελξη του μητρικού γάλακτος μπορεί να γίνει με τα χέρια, αντί για θήλαστρο, αν η μητέρα έχει εκπαιδευθεί σε αυτό. Το μητρικό γάλα μπαίνει στο δοχείο χωρίς καμιά επεξεργασία και μπορεί να παραμείνει στην κατάψυξη ακόμα και 4 μήνες. Προτιμώνται τα πλαστικά δοχεία, διότι τα γυάλινα καταστρέφουν τα κύτταρα του γάλακτος στα τοιχώματα τους. Το γάλα αποψύχεται πριν δοθεί στο μωρό, με τρεχούμενο ζεστό νερό και όχι σε φούρνο μικροκυμάτων. Αν το γάλα δοθεί μέσα στο πρώτο 24ωρο από την άμελξη του, αρκεί να κρατηθεί στη συντήρηση του ψυγείου.

Συντακτική ομάδα mitrikosthilasmos.com
Αγαπητή φίλη το καλύτερο θα ήταν να σας έβλεπε από κοντά κάποιος ειδικός σε θέματα θηλασμού ή κάποιος γυναικολόγος.
Διαβάστε και αυτά:
Πόνος στο στήθος κατά το θηλασμό
Μετά το θηλασμό πονάει το στήθος μου
Κάψιμο και πόνος σαν γυαλί στο στήθος
Καλησπέρα, θα ήθελα τη βοήθεια σας.έχω ένα βρεφακι 1 μήνα και 2 ημερών,θηλάζω αποκλειστικά και το μωρό μου είναι πολύ συνεργασιμο… Το πρόβλημα είναι ότι το στήθος μου πονάει πολύ μετά το θηλασμό (όχι πάντα με την ίδια ένταση) νιώθω σαν να με σκίζουν και είναι δύσκολο γιατί το βράδυ με ζοριζει να κοιμηθώ…μίλησα με σύμβουλο θηλασμού και μου είπε να βάλω αλοιφές για μύκητες στη θηλές αλω και να κόψω τη ζάχαρη και τους υδατάνθρακες για 1 εβδομάδα,έχω ήδη 5 μέρες που το κάνω και η αλήθεια είναι πως δεν είδα διάφορα….μπορείτε να προτείνετε κάτι διαφορετικό; γιατί ο πόνος διαρκεί τουλαχιστον 1-2 ώρες μετά το τέλος του θηλασμού και ορισμένες φορές μεχρι και τον επόμενο θηλασμό…θέλω να συνεχισω να θηλάζω αλλά η κατάσταση είναι αποτρεπτική…
Νανά έχεις την απάντηση από την Κα Gabi Grupe – Κανελλοπούλου (Πιστοποιημένη Σύμβουλο Γαλουχίας IBCLC) και μπορείς να τη δεις ΕΔΩ
Νανά μου 1000 συγνώμη αλλά κάπου είχε χαθεί το σχόλιό σου και μόλις τώρα το δημοσίευσα…
Έθεσα το ερώτημά σου σε σύμβουλο μητρικού θηλασμού της επιστημονικής μας ομάδας και σύντομα θα έχεις απάντηση!
Και πάλι συγνώμη…
γεια σας!με τα ιδια συναισθηματα επιστρέφω και γω στην δουλειά!σε 20 μέρες επιστρέφω και στον χωρο εργασίας μου δεν θα μπορω να αντλώ γάλα.
έχω ήδη ξεκινήσει την τραπεζα γαλακτος.το προβλημα μου ειναι ότι με το θήλαστρο βγάζω λιγότερο γάλα απ'αυτο που χρειαζεται ο γιος μου για κάθε γεύμα.χρησιμοποιώ ηλεκτρικό θηλαστρο της medela και βγάζω το πρωι.θηλάζει στον έναν μαστο και όταν τελειώσει αντλώ απο τον αλλον έίναι η μόνη ώρα που βγάζω περισσότερο γάλα.Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για περισσότερο γάλα? Αλλες ώρες της ήμέρας ειναι ακόμη λιγότερο. Μήπως το βράδυ και το πρωι να θηλάζω απο τον ίδιο μαστο ετσι ώστε ο άλλος να γεμιζει αρκετά? αυτα!
Ναι! Χρησιμοποίησα θήλαστρο αλλά για λίγο διάστημα. Όταν ήταν να επιστρέψω στη δουλειά ο μικρός μου ήταν 4,5 μηνών, έτσι μέχρι να μπούμε στις στέρεες τροφές χρειάστηκα τράπεζα γάλατος! Δεν ήθελα να πάρει σταγόνα ξένο… τα έχω γράψει κι εδώ. Όμως γενικά μέχρι και σήμερα που κοντεύουμε τα 3 χρόνια θηλασμού δεν έχω αντιμετωπίσει πρόβλημα… Μια χαρά τα έχουμε βολέψει και να σκεφτείς πως πριν μερικές εβδομάδες ξεκίνησε να δοκιμάζει άλλο γάλα (φρέσκο) και το ζητάει σπάνια!!
Nα υποθέσω ότι χρησιμοποιούσες και θήλαστρο? Γιατί ένας χρόνος να μην απομακρύνεσαι από το σπίτι για πάνω από 2 ώρες είναι από δύσκολο έως αδύνατο…
Να μη σε πάρει από κάτω! απλά βιώνεις το άγχος που έχουμε περάσει ΟΛΕΣ οι νέες μανούλες! Ειδικά όταν ένα βρέφος τρέφεται αποκλειστικά από εσένα… Εγώ ακόμη και μετά τον πρώτο χρόνο θηλασμού, παρόλο που είχαν ενταχθεί και οι στέρεες τροφές στο διαιτολόγιό του ακόμη και τότε είχα άγχος… γιατί κάνει αυτό… αν… κλπ κλπ!!
Αν βρέχει ικανοποιητικά 6-8 πάνες ημερησίως και βάζει γραμμάρια κανονικά… δεν έχεις λόγο να ταράζεσαι!
Πάντως σε ρώτησα για τις εβδομάδες γιατί έχουν μελετηθεί σε σχέση με τα άλματα ανάπτυξης και λένε πως η 8-9η παρουσιάζουν έντονα συμπτώματα…
Σε ευχαριστώ πολύ1 Νιώθω σα να μιλάω σε φίλη μου! Ο μπέμπης έκελισε τις 7 εβδομάδες και πάει στις 8! Ευτυχώς, τον βάζω συνέχεια στο στήθος, ακόμα και κάθε μισή ώρα, οπότε ευελπιστώ να αυξηθεί το γάλα μου, όπως αναφέρεις και εσύ! Το καλό είναι ότι δεν με έχει πάρει από κάτω ψυχολογικά και το παλέυω!
Να είσαι καλά!
Είναι καιρό που έχεις αυτές τις αντιδράσεις ή στο κάνει τις τελευταίες μέρες; Πόσο εβδομάδων είναι το μωρό σου;
Αυτό που μου περιγράφεις μοιάζει να είναι άλμα ανάπτυξης… Σε αυτή τη φάση τα θηλάζοντα μωράκια ζητούν να περνούν πιο πολλές ώρες στο στήθος της μαμάς φροντίζοντας έτσι να αυξήσουν την παραγωγή του γάλακτος και να ικανοποιήσουν τις αυξανόμενες ανάγκες τους. Μέχρι να τη φέρουν στα επιθυμητά επίπεδα υπάρχει ένας εκνευρισμός χωρίς όμως να υποδεικνύει ανεπάρκεια!
Το γάλα σου μια χαρά φαίνεται να επαρκεί αφού φτάσατε μέχρι εδώ χωρίς προβλήματα! Δεν βλέπω λόγω να χρειάζεται να κάνεις κάτι για να αυξήσεις την παραγωγή σου εκτός του να περιορίσεις το ξένο ως και να το κόψεις τελείως μιας και η χορήγησή του υπονομεύει την παραγωγή σου!
Έχεις δοκιμάσει να συνεχίσεις το θηλασμό ξανά και ξανά μέχρι να αρνηθεί το στήθος; ή θηλάζεις μόνο από τα δύο και μετά δίνεις ξένο;
Γυμναστική μπορείς να κάνεις άνετα! δεν υπάρχει κανένα θέμα!
Για τα κιλά τώρα, ε, οργανισμός είναι αυτός… έχει το ρυθμό του! Ακόμη όμως είναι νωρίς! παίζουν πρηξίματα και κατακράτηση υγρών! κάνε υπομονή!
Καλησπέρα! Αφού αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα με τον πόνο κατά τη διάρκεια του θηλασμού (με είχες συμβουλέψει πριν λίγο καιρό και σε ευχαριστώ πολύ γι' αυτό), τώρα συμβαίνει το εξής: το μωρό φαίνεται να μην χορταίνει. Συγκεκριμένα, ειδικά τις απογευματινές ώρες, πεινάει τόσο πολύ που αναγκαστικά θηλάζω και από τα 2 στήθη (περίπου 20΄ από το καθένα) και παρόλ' αυτά μετά το τέλος του θηλασμού, συνεχίζει να τρώει τα χέρια του, να κλαίει κ.λ.π. και δεν σταματάει παρά μόνο αφού πιεί και ξένο γάλα.
Στενοχωριέμαι και αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν σε χώρες πιο φτωχές ή σε παλιότερες εποχές των γιαγιάδων μας τα παιδιά να τρέφονταν αποκλειστικά με μητρικό γάλα, και τώρα το δικό μου γάλα να μην είναι επαρκές?
Υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνω για να ενισχύσω την παραγωγή γάλακτος? Πρέπει να αλλάξω κάτι στη διατροφή μου? Το μωρό κοντεύει 2,5 μηνών.
Επίσης:
1)μπορώ να αρχίσω γυμναστική ή θα επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή γάλακτος?
2)γιατί δεν χάνω κιλά παρόλο που θηλάζω (στο πρώτο παιδί έχανα καθε μέρα και από ένα κιλό με το θηλασμό.
Ευχαριστώ πολύ!
Καλησπέρα! πριν σου απαντήσω θα σου κάνω μερικές ερωτήσεις για να καταλάβω κάποια πράγματα καλύτερα!
20 μέρες θήλασε αποκλειστικά και από τότε δίνεις μικτή διατροφή, σωστά; γιατί; θέλω να πω, γιατί μπήκε το ξένο γάλα στη μέση; είχες κάποιο πρόβλημα; ή απλά ήταν επιλογή σου;
Όταν λες μέχρι τις 6 πίνει μητρικό εννοείς το απόγεμα έτσι; μετά; δουλεύεις και αφήνεις ξένο; Γιατί κάνεις αντλήσεις; δεν θηλάζει πια η μπέμπα; της δίνεις το γάλα σου με μπουκάλι;
Τι θήλαστρο χρησιμοποιείς; Πόσες αντλήσεις κάνεις το 24ωρο;
Θα περιμένω τις απαντήσεις σου!
Καλησπερα,εχω να κανω καποιες ερωτησεις…γεννησα στις 30 Ιουνη την δευτερη μου κορη..Την πρωτη την θηλασα ελαχιστα απ την αρχη επαιρνε κ ξενο.Λογω αυπνιας κ καποιων οικ.προβληματων λογω στεναχωριας μου ελαττωθηκε το γαλα με αποτελεσμα να σταματησω σον 3ο μηνα εντελως τον θηλασμο..Στην 2η την θηλασα εξολοκληρου 20 μερες κ τωρα τρωει μισο-μισο.Απ το πρωι που ξυπναω μεχρι κ τις 6 τρωει μητρικο κ απο εκει κ μετα ξενο.το βραδυ πριν πεσω για υπνο βγαζω παντα με το θηλαστρο.Ενω στις αρχες εβγαζα ενα 270 τωρα βαζω το θηλαστρο καμια ωρα κ βγαζω 150-170 με τα χιλια ζορια!τι μπορω να τρωω κ να πινω ωστε κ να εχω πολυ γαλα αλλα κ να χασω κιλα?μονο 4 κιλα εχω χασει απ την ημερα που γεννησα κ εχω κ κολικο εντερου.Ευχαριστω γιατην κατανοηση σας….