O δεκάλογος του υποστηρικτικού για το μητρικό θηλασμό παιδίατρου

O δεκάλογος του υποστηρικτικού για το μητρικό θηλασμό παιδίατρου

Ο υποστηρικτικός για το μητρικό θηλασμό παιδίατρος: 

1. Έχει πεισθεί για τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού έναντι του ξένου γάλακτος. Έχει μελετήσει τον τρόπο με τον οποίο θα υποστηρίξει τη θηλάζουσα. 

2. Γνωρίζει ότι απαγορεύεται, σύμφωνα με την οδηγία του Υπουργείου Υγείας, η διανομή δειγμάτων «ξένου» γάλακτος και η διαφήμιση του με φυλλάδια. Άρα δεν δίνει δείγματα «ξένου» γάλακτος, δεν συμμετέχει στο marketing των εταιριών γαλάτων. 

3. Συνιστά να τοποθετείται το μωρό στο στήθος της μητέρας του αμέσως μετά τον τοκετό. 

4. Γνωρίζει το λεγόμενο nipple confusion, δηλαδή ότι το μωρό μπερδεύεται και δεν μπορεί να θηλάσει σωστά, αν τις πρώτες 40 μέρες της ζωής τού δοθεί πιπίλα ή μπιμπερό. Αν για κάποιο λόγο, το διάστημα αυτό, χρειασθεί να χορηγηθεί στο μωρό τεχνητή διατροφή, συνιστάται η χορήγηση να γίνει με ειδική σύριγγα ή ειδικό δοχείο. 

5. Γνωρίζει ποιες είναι οι τεκμηριωμένες ιατρικές αντενδείξεις του θηλασμού. 

6. Όταν η μητέρα παίρνει κάποιο φάρμακο λαμβάνει κάθε δυνατή μέριμνα ώστε το φάρμακο αυτό να μην αποτελεί αντένδειξη θηλασμού. 

7. Γνωρίζει ότι το μωρό πρέπει να θηλάσει αποκλειστικά 6 μήνες και ότι με την προσθήκη των στερεών δεν πρέπει να διακόπτεται ο θηλασμός αλλά να παροτρύνεται η μητέρα ώστε να θηλάσει το μωρό της μέχρι τον πρώτο χρόνο της ζωής του ή και αργότερα αν το επιθυμεί. 

8. Παροτρύνει τη μητέρα να θηλάζει χωρίς χρονικούς περιορισμούς, ιδίως μέχρι να εδραιωθεί ο θηλασμός. 

9. Μπορεί να επιλύσει με σωστό και σύγχρονο τρόπο τα συνήθη προβλήματα του θηλασμού και με γνώμονα πάντα ότι θα πρέπει να συνεχίζεται ο θηλασμός. Επί προσωρινού αποχωρισμού μητέρας –παιδιού ή όταν η μητέρα επανέρχεται στην εργασία της, συμβουλεύει τη διατήρηση της γαλουχίας και συνιστά την ατομική τράπεζα μητρικού γάλακτος. 

10. Γνωρίζει ότι όταν θα συνταγογραφήσει ξένο γάλα συνυπογράφει στη διακοπή του θηλασμού, διότι η ποσότητα γάλακτος που παράγει ο μαστός, εξαρτάται αποκλειστικά από το πόσο γάλα ζητάει το μωρό. Γνωρίζει ότι σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, η συνταγογράφηση ξένου γάλακτος πρέπει να συνοδεύεται από ιατρική γνωμάτευση που να εξηγεί τους λόγους που το μωρό δεν μπορεί να θηλάσει αποκλειστικά.

3 Σχόλια

  1. Ξέχασα να σε ρωτήσω…
    με όλα τα παραπάνω είχε κάποια σχέση ο παιδιατρος σας; ή τυχαία διάλεξες αυτό το ποστ για να κάνεις τις ερωτήσεις σου;

  2. Καλησπέρα και με το καλό το νέο μωράκι!!

    Καταρχήν να σου πω πως ήσουν από τις τυχερές που το παιδάκι σου δεν ήθελε την πιπίλα!! Εμείς πολύ πρόσφατα επιτέλους την κόψαμε κι ακόμη τη ζητάει…

    Σχετικά με το μπιμπερό τώρα, γενικά δεν είναι καλό να το δώσουμε στο μωρό πριν από τις πρώτες 6 εβδομάδες που εδραιώνεται ο θηλασμός γιατί μπορεί να πάθει σύγχυση θηλών. Αργότερα όμως αν χρειαστεί το δίνουμε και κατά προτίμηση όχι η θηλάζουσα μαμά αλλά κάποιο άλλο πρόσωπο!
    Εγώ πχ που γύρισα στη δουλειά όταν ο μικρός μου ήταν 4,5 μηνών, φυσικά και του έδωσα λίγο καιρό πριν γάλα μου με το μπιμπερό για να συνηθίζει κι ευτυχώς δεν αντιμετωπίσαμε πρόβλημα!
    Οπότε, όταν με το καλό παρουσιαστεί η ανάγκη, δοκίμασέ το!

    14 μηνών ήταν αρκετά μεγάλο το παιδάκι σου! Με ποτήρι είχες δοκιμάσει; ίσως απλά να μην ήθελε το μπιμπερό! ή γενικά αρνιόταν το γάλα πέρα από το στήθος σου;

    Κι επειδή λες πως ακόμη δεν το πίνει… όταν τα πιτσιρικάκια μας παρουσιάζουν αντίσταση βάζουμε μπρος τη φαντασία μας! Μπορείς και τώρα ακόμη να δοκιμάσεις να του το δώσεις πχ με καλαμάκι όχι απλό` αλλά αυτά τα περίεργα στριφογυριστά που που πουλάνε ή με κάποιον αγαπημένο του ήρωα επάνω! ή για να τον δελεάσεις περισσότερο μπορείς να κρατήσεις το μπουκάλι από κάποιο χυμό ή άλλο, να βάλεις μέσα το γάλα και απ' έξω να τυπώσεις μια αυτοκόλλητη ετικέτα με κάποιο αγαπημένο του ήρωα που πίνει το σούπερ δυναμοποτό που αν το πιεί θα του μοιάσει!!! (αν πιάσει το κόλπο, δεν πετάς το μπουκάλι απλά ανανεώνεις το περιεχόμενο!!)

    Χμμμ δεν μου έρχεται κάποια άλλη ιδέα τώρα! 😉

  3. Οταν γεννησα το γιο μου, τον θηλασα αποκλειστικα για το πρωτο 6μηνο και μετα θηλασμο και στερεες τροφες μεχρι 14 μηνων αφου αναγκαστηκα να διακοψω τον θηλασμο. Aναγκαστηκα διοτι μετακομισαμε σε αλλο σπιτι και τον ειχα αφησει στη μητερα μου (σε αλλη πολη) και ο μικρος δεν η8ελε με τιποτα το μπουκαλι – και οταν λεω μπουκαλι εννοω οχι με ξενο γαλα αλλα με το δικο μου!
    Απο τοτε δεν εχει ξαναπιει γαλα, το κανω κρεμα και του το δινω.
    Τωρα ειμαι ξανα εγγυος και δεν θα ηθελα να συμβει παλι αυτο.
    Καμια συμβουλη?
    Μου λεγανε οτι επρεπε να του δινω εναλλαξ μπιμπερο και στηθος για να συνηθιζει αλλα ξερω πως αυτο ειναι λαθος και δεν το εκανα! Ουτε πιπιλα πηρε ποτε γιατι απλα δεν την ηθελε!
    Επισης, πως μπορω να πεισω τον γιο μου να πιει γαλα?????
    Ευχαριστω!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *