Γιατί μου ήρθε περίοδος αμέσως ενώ συχνά με τον αποκλειστικό θηλασμό αργεί;

Γιατί μου ήρθε περίοδος αμέσως ενώ συχνά με τον αποκλειστικό θηλασμό αργεί;

Θηλάζω αποκλειστικά το 52 ημερών κοριτσάκι μου εκτός από τις τρεις πρώτες μέρες που του έδωσαν υποκατάστατο στο μαιευτήριο. 

Θηλάζω κατ’ απαίτηση του μωρού -τις πρώτες μέρες πάρα πολύ συχνά και για πάρα πολύ ώρα, τώρα πιο αραιά και λιγότερη ώρα. Δεν δίνω συμπλήρωμα, πιπίλα και ούτε άλλο ρόφημα. Κοιμόμαστε μαζί και την νύχτα θηλάζει ξαπλωμένη όση ώρα θέλει και πιπιλάει στο τέλος. 

Πριν από λίγες μέρες τελείωσαν τα λόχεια και μου ήρθε περίοδος. Το μωρό από τότε ενώ έκανε μπάνιο και θήλαζε κατά της εννέα το βράδυ και κοιμόταν, τώρα δεν μπορώ να το ηρεμήσω μέχρι τις 2 το ξημέρωμα ενώ αραίωσε και τους θηλασμούς. Την υπόλοιπη μέρα τρώει πολλές φορές κλαίγοντας. 

Γιατί μου ήρθε περίοδος αμέσως ενώ συχνά με τον αποκλειστικό θηλασμό αργεί; Γιατί μου ήρθε περίοδος αμέσως ενώ συχνά με τον αποκλειστικό θηλασμό αργεί; υπάρχει περίπτωση να οφείλεται το κλάμα σε αυτό; Μειώνεται το γάλα με την περίοδο; Μειώνεται το γάλα με την περίοδο; Επηρεάζεται η ποιότητα του;
Αρτεμισία, Άρτα

7/4/2016
Απαντά η επιστημονική συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Αναστασία Μάρκου Μαία, Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Καλησπέρα Αρτεμισία,
Να σου ζήσει το μωράκι σου και να είναι πάντα ευτυχισμένο και υγιές! Συγχαρητήρια για τη συνειδητή σου επιλογή να θηλάσεις αποκλειστικά.

Τα στοιχεία που μου δίνεις για το μωράκι σου είναι πολύ ενθαρρυντικά όσον αφορά την ανάπτυξή του.

Σε ότι αφορά την επαναφορά της περιόδου σου, έχω να σου πω πως βιβλιογραφικά δεν υπάρχει αρκετή έρευνα στον τομέα αυτό. Δηλαδή, ακόμη δεν έχουμε καταφέρει να εξηγήσουμε για ποιο λόγο επανέρχεται η περίοδος σε γυναίκες που θηλάζουν αποκλειστικά πριν να κλείσουν τους 6 μήνες. Ωστόσο υπάρχει μια έρευνα η οποία υποστηρίζει ότι η διατροφή μιας θηλάζουσας μπορεί να επηρεάσει την επαναφορά του κύκλου της.

Είναι σύνηθες όταν επανέρχεται η περίοδος, το θηλάζον βρέφος να δείξει δυσαρέσκεια ως προς το στήθος (πολλές φορές κατά τη διάρκεια της περιόδου μειώνεται η ροή), ακόμη και να κάνει απεργία θηλασμού. Παρ’ όλα αυτά η συγκεκριμένη κατάσταση είναι παροδική και επαναπροσεγγίζεται με πολύ υπομονή και επαφή δέρμα με δέρμα.

Τα τινά της εξήγησης της άρνησης του στήθους είναι τα εξής:

  • Απότομο αντανακλαστικό καθόδου του γάλακτος σε συνδυασμό με υπερπαραγωγή, με αποτέλεσμα να πνίγεται και να ενοχλείται. Σε αυτή τη περίπτωση αντλείς τις πρώτες γουλιές με το χέρι σου και προτιμάς πιο όρθιες στάσεις θηλασμού. Μπορείς ακόμη και να θηλάσεις όρθια κάνοντας βόλτα μέσα στο δωμάτιο.
  • Μείωση ροής του γάλακτος εξ’ αιτίας της επιστροφής του κύκλου. Σε αυτή την περίπτωση προτιμάς πιο ξαπλωτές στάσεις θηλασμού και εφαρμόζεις τεχνικές η και συμβουλευτική αύξησης της παραγωγής σου.
  • Κολικοί οι οποίοι αντιμετωπίζονται με τεχνικές χαλάρωσης.

Είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να σε επισκεφθεί ένας επιστήμονας υγείας με εξειδίκευση στο θηλασμό για την καλύτερη διάγνωση και αντιμετώπιση. Ωστόσο, θεωρώ πως είναι ακόμη νωρίς να θεωρήσεις πως η περίοδος σου επέστρεψε πριν να κλείσεις 56 μέρες από τον τοκετό.

Παρακολούθησε την κατάσταση και προσπάθησε να έρθεις σε επαφή με έναν σύμβουλο γαλουχίας, καθώς -όπως και εσύ καταλαβαίνεις- η διάγνωση μέσω ίντερνετ είναι αδύνατη. Συνέχισε την όμορφη προσπάθεια σου και οπλίσου με υπομονή καθώς πιστεύω πως η κατάσταση είναι παροδική.

Καλό κουράγιο και υπομονή!

    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *