Ζέστη: Επικίνδυνη για εγκύους και έμβρυα

Ζέστη: Επικίνδυνη για εγκύους και έμβρυα

Η έκθεση της μητέρας στη ζέστη αυξάνει τον κίνδυνο πολλών επιπλοκών εγκυμοσύνης

Ζέστη: Επικίνδυνη για εγκύους και έμβρυα
Image: Ignacio Campo | unsplash.com

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Φυσιολογίας στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δρ. Ανδρέας Φλουρής, η αυξημένη θερμοκρασία ενδέχεται να επηρεάσει σοβαρά την υγεία τόσο της εγκύου όσο και του εμβρύου, καθιστώντας την προστασία τους στο εργασιακό περιβάλλον εξαιρετικά σημαντική.

Όπως τόνισε, «η έκθεση της μητέρας στη ζέστη αυξάνει τον κίνδυνο πολλών επιπλοκών εγκυμοσύνης, όπως συγγενείς ανωμαλίες, θνησιγένεια, πρόωρος τοκετός, χαμηλό βάρος γέννησης, προεκλαμψία και πρόωρη ρήξη εμβρυικών υμένων. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο πώς η έκθεση στη ζέστη προκαλεί αυτές τις ανεπιθύμητες συνέπειες. Με την κλιματική αλλαγή να κάνει κάθε χρόνο πιο έντονη την παρουσία της και με τις γεννήσεις στη χώρα μας να μειώνονται συνεχώς, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που προκαλεί η ζέστη στην υγεία της εγκύου και του εμβρύου».

Τις επιπτώσεις της ζέστης στην κύηση και το ενδεχόμενο να αποτελούν κρυφή απειλή για πολλές γυναίκες που εργάζονται κατά την εγκυμοσύνη εξετάζει η ιατρική κοινότητα.

Για να μπορέσουν οι ειδικοί να μελετήσουν τους μηχανισμούς με τους οποίους η ζέστη επηρεάζει την υγεία της εγκύου και του εμβρύου, 30 εθελόντριες έγκυες γυναίκες στην Ελλάδα και 800 έγκυες γυναίκες στην Γκάμπια θα εκτεθούν σε συνθήκες* ήπιας ζέστης και σωματικής άσκησης σε ένα ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο.

____________________________
*Οι συνθήκες αυτές είναι αποδεδειγμένο ότι δεν προκαλούν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία της μητέρας και του εμβρύου.
Το πλήρες άρθρο στο metrosport.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *