7 λόγοι που πρέπει να καλέσεις τον γιατρό όταν είσαι έγκυος

7 λόγοι που πρέπει να καλέσεις τον γιατρό όταν είσαι έγκυος

Συμπτώματα ανησυχίας στην εγκυμοσύνη

συμπτώματα ανησυχίας στην εγκυμοσύνη

Είναι φυσιολογικό να έχεις περίεργες αισθήσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και είναι φυσιολογικό να ανησυχείς, τις περισσότερες φορές όμως, απλώς βιώνεις τις φυσιολογικές αλλαγές που συμβαίνουν όταν μια νέα ζωή (ή και περισσότερες) αναπτύσσεται μέσα σου! Κάποιες φορές ωστόσο, τα πράγματα δεν δείχνουν να πηγαίνουν και τόσο καλά… Αν συμβεί αυτό, είναι έξυπνο να λάβεις άμεσα μέτρα!

Είναι νύχτα και κάτι περίεργο αισθάνεσαι. Έχεις έναν νέο πόνο ή κάποιον πόνο… το μωρό κινείται πολύ ή όχι αρκετά… νομίζεις ότι μπορεί να σπάνε τα νερά σου… Πρέπει να καλέσεις τον γιατρό; μήπως να πας στο νοσοκομείo;

Τα παρακάτω 7 συμπτώματα θα πρέπει να σε στείλουν απευθείας σε μια κλήση στον γιατρό σου ή την μαία σου και, σε ορισμένες περιπτώσεις, στο νοσοκομείο!

7 συμπτώματα ανησυχίας στην εγκυμοσύνη:

❗Αιμορραγία

Εάν εμφανίσεις οποιαδήποτε αιμορραγία ή κάποιες κηλίδες αίματος, κάλεσε αμέσως τον γιατρό ή την μαία σου. Αν δεις αίμα καθαρό και έντονο κόκκινο (όπως αν κοβόταν το χέρι μας από ένα ξυράφι) αυτό είναι ΕΠΕΙΓΟΝ και πρέπει να τρέξεις χωρίς καθυστέρηση στο μαιευτήριο γιατί μπορεί να υπάρχει πρόωρη αποκόλληση του πλακούντα οπότε κινδυνεύει το μωρό.

❗Πόνος

Ο έντονος, μονόπλευρος πόνος ή ο έντονος πόνος που δεν υποχωρεί με την κίνηση χρειάζεται άμεση προσοχή. Μικρά πονάκια μπορεί να περιμένουν μέχρι το πρωί.

❗Συσπάσεις

Συσπάσεις που εμφανίζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, έχουν διάρκεια τουλάχιστον 35″, ξεκινούν από το πίσω μέρος της μέσης, επεκτείνονται στα πλάγια και καταλήγουν στην κοιλιά (η οποία σφίγγει και πετρώνει ειδικά στην περιοχή του ομφαλού) και εμφανίζονται κάθε 10 λεπτά για τις πολυτόκες και κάθε 5 λεπτά για τις πρωτοτόκες είναι λόγος για να καλέσεις αμέσως την μαία ή τον γιατρό σου!

❗Σπάσιμο νερών (ρήξη θυλακίου)

Αν αισθανθείς ότι βράχηκες σαν να σου έφυγαν ούρα ενώ παράλληλα έχεις ρυθμικές συστολές με διάρκεια τότε καλείς την μαία ή τον γιατρό σου, αν ΔΕΝ έχεις συστολές, τότε μπορείς να χαλαρώσεις και σε 2 περίπου ώρες να πας στο μαιευτήριο.

❗Κινήσεις μωρού

Τα έμβρυα κοιμούνται και ξυπνούν, επομένως δεν πρέπει να περιμένεις συνεχή κίνηση, ωστόσο, μια σημαντική μείωση ή και απουσία στις κινήσεις του μωρού σου θα πρέπει να αναφέρεται αμέσως.

❗Ξαφνικός/σοβαρός πονοκέφαλος

Εάν έχεις ξαφνικούς ή έντονους πονοκεφάλους που είναι εκτός πλαισίου για εσένα, κάλεσε τον γιατρό ή την μαία σου εντός 24 ωρών.

❗Πρήξιμο

Κάποιο πρήξιμο είναι φυσιολογικό στην εγκυμοσύνη, οτιδήποτε όμως είναι ξαφνικό ή δεν υποχωρεί μετά από μια νύχτα ανάπαυσης πρέπει να το αναφέρεις στον γιατρό σου.

Σε κάθε περίπτωση να είσαι ψύχραιμη αλλά μη διστάσεις να καλέσεις τον γιατρό ή την μαία σου -ότι ώρα και αν είναι- αν συμβαίνει κάτι που σε ανησυχεί ιδιαίτερα. Οτιδήποτε δεν είναι επείγον μπορεί να περιμένει μέχρι το πρωί ή την επόμενη τακτική επίσκεψη στον γιατρό σου!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *