5 Μαΐου 2022: Παγκόσμια Ημέρα Μαιών και Μαιευτών

5 Μαΐου 2022: Παγκόσμια Ημέρα Μαιών και Μαιευτών

Η Παγκόσμια Ημέρα Μαιών και Μαιευτών με απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και με Πρωτοβουλία της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Μαιών ( I.C.M.) καθιερώθηκε το 1991 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Μαΐου.

Οι Μαίες σε όλο τον κόσμο εργάζονται σκληρά κάθε μέρα ούτως ώστε να εξασφαλίσουν ότι οι γυναίκες και τα μωρά τους λαμβάνουν ποιοτική και αποτελεσματική μαιευτική φροντίδα.

Έρευνα από το 2021 καταδεικνύει ότι η πλήρης επένδυση σε μαίες/τες έως το 2035 θα απέτρεπε περίπου τα δύο τρίτα των θανάτων μητέρων, νεογνών και θνησιγενών γεννήσεων, σώζοντας 4,3 εκατομμύρια ζωές ετησίως.

Στόχος του εορτασμού, είναι η ανάδειξη ακριβώς αυτού του σπουδαίου και πολυδιάστατου ρόλου που παίζει η μαία, στη διαδικασία γέννησης ενός παιδιού, που βασίζεται στη συνειδητοποίηση της αξίας της ζωής, στον σεβασμό προς αυτήν και την εμπιστοσύνη στη φύση και τη δύναμη του γυναικείου σώματος.

Ένας ακόμα από τους στόχους αυτού του εορτασμού, είναι η ενδυνάμωση του μαιευτικού πνεύματος, η συνένωση της φωνής μαιών ως επαγγελματιών υγείας σε όλο τον κόσμο και η γνωστοποίηση και επισήμανση στο ευρύ κοινό του ρόλου και της προσφοράς της μαίας στα μαιευτικά δρώμενα της κάθε κοινωνίας.

Παγκόσμια Ημέρα Μαιών και Μαιευτών

«100 χρόνια πρόοδος»

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Μαιών/Μαιευτών του ΠΑΣΥΝΜ (Παγκύπριος Σύνδεσμος Νοσηλευτών και Μαιών): «Ο κάθε χρόνος που περνά είναι σημαντικότερος για τις Μαίες απ’ ότι ο προηγούμενος. Η φετινή χρονιά είναι υψίστης σημασίας εφόσον 100 χρόνια πρίν δημιουργήθηκε στο Βέλγιο η Διεθνής Ένωση Μαιών (IMU) η οποία υπήρξε ο πρόδρομος της μετέπειτα Διεθνούς Συνομοσπονδίας Μαιών (ΔΣΜ). Από τότε έχει μεταμορφωθεί σε μια παγκόσμια μη κυβερνητική οργάνωση που εκπροσωπεί περισσότερους από 140 Μαιευτικούς συνδέσμους, πάνω από 120 χώρες, και με μέλη πέραν του ενός εκατομμυρίου μαιών σε όλο τον κόσμο.

Υπό το πρίσμα της 100ης επετείου της ΔΣΜ, η γιορτή της Μαίας θα διαρκέσει όλο το 2022. Η ΔΣΜ θα διερευνήσει ζητήματα που σχετίζονται με την ταυτότητα, τη φυλή, το φύλο, τις ικανότητες της μαίας, συλλαμβάνοντας τον παλμό της παγκόσμιας κοινότητας των μαιών που αναπτύσσεται από τις διαφορετικές προοπτικές που αποτελούν το πανάρχαιο επάγγελμά της Μαίας.».

Με τη σειρά μας να ευχηθούμε Χρόνια Πολλά σε όλες τις Μαίες και τους Μαιευτές!

 

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *