Νέα ιατρική μέθοδος καθυστερεί την εμμηνόπαυση μέχρι και 20 χρόνια

Νέα ιατρική μέθοδος καθυστερεί την εμμηνόπαυση μέχρι και 20 χρόνια

Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ομάδα Βρετανών Ιατρών οι οποίοι ειδικεύονται στην εξωσωματική γονιμοποίηση, ξεκίνησαν πρωτοβουλία για νέα ιατρική μέθοδο που στοχεύει την καθυστέρηση της εμμηνόπαυσης μέχρι και 20 χρόνια.

Στη μέθοδο αυτήν –που έχει ήδη ακολουθηθεί από 9 γυναίκες– αφαιρείται λαπαροσκοπικά ιστός από τις ωοθήκες των γυναικών, ο οποίος στη συνέχεια τεμαχίζεται και ψύχεται για να διατηρηθεί. Όταν οι γυναίκες εισέλθουν στην περίοδο της εμμηνόπαυσης, ο ιστός αποψύχεται και εισάγεται ξανά στο σώμα τους.

Για να αποκαταστήσουν τα επίπεδα ορμονών που πέφτουν, οι γιατροί διαλέγουν ένα μέρος με καλή παροχή αίματος (π.χ., μασχάλη). Αν ο ιστός των ωοθηκών «επιβιώσει», μπορεί να επαναφέρει τα πεσμένα επίπεδα των σεξουαλικών ορμονών στις γυναίκες και να διακόψει την εμμηνόπαυση.

Η διαδικασία έχει πολλαπλά οφέλη

Η διαδικασία αυτή έχει πολλαπλά οφέλη, καθώς αφενός μπορεί να ωφελήσει τις γυναίκες που βρίσκονται αντιμέτωπες με σοβαρές νόσους (καρδιαγγειακά προβλήματα, οστεοπόρωση κ.λπ.), μειώνοντας έτσι και το κόστος αυτών των ασθενειών στη δημόσια υγεία, και αφετέρου καθυστερεί την ενεργοποίηση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, που ποικίλλουν από κακή διάθεση, άγχος και αϋπνία μέχρι εξάψεις, νυχτερινή εφίδρωση και μειωμένη σεξουαλική επιθυμία.

«Πρόκειται για μια μέθοδο με ιδιαίτερο όφελος για κάθε γυναίκα που θέλει για οποιονδήποτε λόγο να καθυστερήσει την εμμηνόπαυση ή που έχει ακολουθήσει θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (Θ.Ο.Υ.)» δήλωσε στην Guardian ο καθηγητής Σιμόν Φίσελ, γιατρός που ειδικεύεται στην εξωσωματική γονιμοποίηση και πρόεδρος του βρετανικού οργανισμού Care Fertility Group.

Πόσο θα καθυστερήσει η εμμηνόπαυση;

Το πόσο θα καθυστερήσει η εμμηνόπαυση εξαρτάται από την ηλικία κατά την οποία ο ιστός αφαιρείται και επανεισάγεται στο γυναικείο σώμα. Αν η διαδικασία αυτή γίνει σε μια γυναίκα 25 ετών, μπορεί να καθυστερήσει την εμμηνόπαυση έως και 20 χρόνια, ενώ αν γίνει σε μια γυναίκα 40 ετών, η εμμηνόπαυση δεν αναβάλλεται πάνω από 5 χρόνια.

Η σημασία αυτής της μεθόδου έγκειται στο ότι σήμερα οι γυναίκες περνούν 30 με 40 χρόνια στο στάδιο της εμμηνόπαυσης, και ενώ η Θ.Ο.Υ. φέρνει αποτελέσματα, δεν ταιριάζει σε όλους.

Η ίδια διαδικασία έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για να προστατεύσει τη γονιμότητα των γυναικών που πρόκειται να υποβληθούν σε θεραπεία για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Σε αντίθεση με την εξωσωματική γονιμοποίηση, η μέθοδος διατήρησης ιστού από τις ωοθήκες δεν απαιτεί φάρμακα για να ενεργοποιήσει τις ωοθήκες και πιθανότατα παράγει πολύ περισσότερα ωάρια.

Ο Φίσελ, επομένως, τονίζει ότι, αν οι γυναίκες ακολουθήσουν αυτήν τη διαδικασία στα 20 τους χρόνια, θα έχουν πρόσβαση σε χιλιάδες ωάρια όταν αποφασίσουν να κάνουν παιδί.

Υπάρχει μάλιστα η δυνατότητα ένα μέρος του ιστού να μεταμοσχευτεί, ώστε οι γυναίκες να ανακτήσουν τη γονιμότητά τους πριν κάνουν οικογένεια, και το υπόλοιπο να φυλαχθεί για αργότερα, για την καθυστέρηση της εμμηνόπαυσης.

Η μέθοδος αυτή κοστίζει μεταξύ 7.000 και 11.000 δολαρίων και προσφέρεται στις γυναίκες άνω των 40 από την ProFam, μια εταιρεία που ιδρύθηκε στο Μπέρμινγχαμ από τον Φίσελ.

Το διαβάσαμε στο scinews.eu,
Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *